În Monitorul Oficial nr. 95 din 8 februarie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 43/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015.
În extras
Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 840 din 11 noiembrie 2015, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins:
„c1) gradul de accesibilitate – distanța determinată pe baza măsurătorilor din teren, pe traseul instalației de scos-apropiat, dintre centrul de greutate al suprafeței parchetului și cea mai apropiată cale cu caracter permanent pentru transportul de mărfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de încărcare;”.
2. La articolul 1, litera l) se modifică și va avea următorul cuprins:
„l) prețurile de referință pentru fiecare an de producție – prețurile masei lemnoase pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică, determinate anual, în condiții de piață, în funcție de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment și de tehnologia de exploatare; prețurile de referință pentru fiecare an de producție pot fi revizuite o singură dată în cursul unui an, în baza unei note justificative;”.
3. La articolul 20, alineatele (4) și (5) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(4) Prețul de pornire la licitație pentru fiecare partidă se stabilește pornind de la prețul de referință aferent acesteia. Prețul de referință aferent fiecărei partizi se calculează în funcție de prețul de referință pentru fiecare an de producție. Prețurile de referință pentru fiecare an de producție pentru masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului se aprobă înainte de licitația principală, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, și pot fi stabilite la nivel național, județean sau local, după caz.
(5) Prețul de pornire la licitație pentru masa lemnoasă pe picior poate fi stabilit sub prețul de referință al partizii, cu cel mult 10%, în mod excepțional, o singură dată pe an, în baza unei note justificative semnate de șeful ocolului silvic/șeful bazei experimentale în care a fost constituită partida și aprobată de entitățile prevăzute la art. 10 alin. (1), după caz.”
4. Articolul 53 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 53.
(1) În aplicarea principiului privind valorificarea superioară a masei lemnoase prevăzut de art. 60 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, înainte de efectuarea licitațiilor, se stabilesc următoarele:
a) prețurile de referință pentru fiecare an de producție al masei lemnoase pe picior, astfel cum sunt definite la art. 1 lit. l), care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care se aprobă de către ocolul silvic ce asigură administrarea sau serviciile silvice, înainte de prima licitație organizată pentru un an de producție; prețul de referință pentru fiecare an de producție se determină în baza unei metodologii de calcul propuse de ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice și aprobată, în condițiile legii, de către consiliul local al acesteia;
b) prețul de referință aferent fiecărei partizi, care se calculează în funcție de prețul de referință pentru fiecare an de producție, astfel cum este definit la art. 1 lit. l);
c) prețul de pornire la licitație pentru fiecare partidă/lot/piesă se stabilește de către autoritatea publică locală competentă sau consiliul de administrație, după caz, în baza prețului de referință prevăzut la lit. b) și ținându-se seama de raportul cerere-ofertă în condițiile pieței, pe specii și sortimente.
(2) Prețul de pornire la licitație pentru masa lemnoasă pe picior poate fi stabilit sub prețul de referință al partizii cu cel mult 10%, în mod excepțional, o singură dată pe an, în baza unei note justificative semnate de șeful ocolului silvic în care a fost constituită partida.
(3) În cazul masei lemnoase fasonate, prețul de pornire la licitație se fundamentează și pe principiile eficienței economice și ale economiei de piață, corelat cu condiția de livrare.”
5. La articolul 55 alineatul (3), litera h) se abrogă.
6. La articolul 56 alineatul (3), litera h) se abrogă.