În Monitorul Oficial nr. 90 din 5 februarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 105/2016 al Ministerului Finanțelor Publice pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată și a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevăzută la art. 293 alin. (1) lit. d) și art. 395 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și a Procedurii privind autorizarea unor organisme pentru a importa bunuri în regim de scutire.
În extras
TITLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
(1) În sensul titlurilor II și III din prezentele norme:
1. țară terță înseamnă orice țară care nu este stat membru al Uniunii Europene. În baza Acordului fiscal dintre Franța și Principatul Monaco din 18 mai 1963 și a Acordului de prietenie și bună vecinătate dintre Italia și Republica San Marino din 31 martie 1939, Monaco nu este considerat țară terță, iar San Marino nu este considerat țară terță în ceea ce privește accizele;
2. teritoriu în care nu se aplică reglementările europene privind TVA sau accizele ori ambele înseamnă teritoriul, altul decât teritoriul unei țări terțe, în care Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, cu modificările și completările ulterioare, sau Directiva 2008/118/CE a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind regimul general al accizelor și de abrogare a Directivei 92/12/CEE ori ambele nu se aplică. În baza Acordului dintre Guvernul Regatului Unit și cel al Insulei Man privind taxele vamale, accizele și alte aspecte conexe din 15 octombrie 1979, Insula Man nu este considerată teritoriu terț;
3. călători care folosesc transportul aerian și călători care folosesc transportul maritim înseamnă orice pasageri care efectuează călătorii aeriene sau maritime diferite de călătoriile turistice private de agrement cu avionul sau de călătoriile turistice private de agrement pe mare;
4. călătorie turistică privată de agrement cu avionul și călătorie turistică privată de agrement pe mare înseamnă folosirea unui avion sau a unei nave maritime de către proprietarul acestuia (acesteia) ori de către persoana fizică sau juridică beneficiară a acestuia (acesteia) în temeiul unui contract de închiriere sau al oricărei altei modalități, pentru alte scopuri decât cele comerciale și, în special, altele decât cele de transport de persoane ori bunuri sau prestare de servicii cu titlu oneros ori altele decât cele pentru nevoile autorităților publice.
(2) Dispozițiile titlurilor II și III ale prezentelor norme, referitoare la tratamentul fiscal aplicabil importurilor de bunuri din „țările terțe”, produc efecte identice și în cazul importurilor de bunuri din „teritoriile în care nu se aplică reglementările Uniunii Europene privind TVA sau accizele ori ambele”, așa cum sunt definite acestea la alin. (1) pct. 2.
Art. 2.
(1) În sensul titlului IV din prezentele norme, „țară terță” are sensul atribuit la art. 267 din Codul fiscal.
(2) Dispozițiile titlului IV din prezentele norme referitoare la tratamentul fiscal aplicabil importurilor de bunuri din țările terțe produc efecte identice și în cazul importurilor de bunuri din „teritoriile terțe”, așa cum sunt acestea definite la art. 267 din Codul fiscal.
TITLUL II
Scutirea de taxa pe valoarea adăugată și de accize la import, în contextul traficului internațional de călători
Art. 3.
(1) Bunurile conținute în bagajul personal al călătorilor din țările terțe, altele decât cele prevăzute la art. 5 alin. (1)-(8), sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată și de accize la import dacă bunurile respective nu au caracter comercial și valoarea totală a acestora nu depășește 300 euro de persoană.
(2) În cazul călătorilor care folosesc transportul aerian și al celor care folosesc transportul maritim, pragul financiar prevăzut la alin. (1) este de 430 euro.
(3) În scopul aplicării scutirilor prevăzute la alin. (1) și (2), valoarea unui articol individual nu poate fi defalcată.
(4) Valoarea bagajelor personale ale călătorului, care sunt admise temporar sau sunt reimportate ca urmare a exportului lor temporar, precum și valoarea medicamentelor necesare călătorului pentru nevoile sale personale nu sunt luate în considerare în sensul aplicării scutirilor prevăzute la alin. (1) și (2).
(5) În sensul aplicării scutirilor prevăzute de prezentul titlu, bagajele personale reprezintă toate bagajele pe care călătorul le poate prezenta la sosire autorităților vamale, precum și bagajele pe care acesta le prezintă mai târziu acelorași autorități, sub rezerva dovezii că aceste bagaje au fost înregistrate la compania responsabilă pentru transport ca bagaje însoțite, în momentul plecării călătorului. Combustibilul diferit de cel menționat la art. 5 alin. (8) nu se consideră bagaj personal.
(6) În cazul în care o călătorie implică tranzitarea teritoriului unei țări terțe sau începe în teritoriul definit la art. 1 alin. (1) pct. 2, dispozițiile prezentului titlu se aplică în situația în care călătorul nu poate să justifice că bunurile transportate în bagajul său au fost dobândite în conformitate cu normele generale privind taxarea pe piața națională a unui stat membru și nu pot beneficia de restituirea taxei pe valoarea adăugată sau a accizelor.
(7) Survolarea fără aterizare nu va fi considerată tranzit.
Art. 4.
(1) În sensul aplicării scutirilor prevăzute de prezentul titlu, sunt considerate importuri cu caracter necomercial importurile de bunuri care îndeplinesc următoarele condiții:
a) au loc în mod ocazional;
b) constau exclusiv în bunuri pentru uzul personal sau familial al călătorului ori în bunuri cu destinația de cadouri.
(2) Natura sau cantitatea acestor bunuri nu trebuie să indice faptul că sunt importate în scopuri comerciale.
Art. 5.
(1) Sunt scutite de TVA și de accize importurile următoarelor tipuri de produse din tutun, în următoarele limite cantitative:
a) 40 de țigarete;
b) 100 de cigarillos (țigări de foi) de maximum 3 grame fiecare;
c) 50 de trabucuri;
d) 250 de grame de tutun de fumat.
(2) Fiecare dintre cantitățile menționate la alin. (1) reprezintă, în sensul alin. (3), 100% din totalul admis pentru produsele din tutun.
(3) În cazul oricărui călător, scutirea poate fi aplicată pentru oricare combinație de produse din tutun, cu condiția ca totalul procentelor utilizate din cantitățile individuale permise să nu depășească 100%.
(4) Sunt scutite de TVA și de accize alcoolul și băuturile alcoolice, altele decât vinurile liniștite și berea, în următoarele limite cantitative:
a) un total de 1 litru de alcool și băuturi alcoolice cu o concentrație alcoolică de peste 22% în volum sau alcool etilic nedenaturat de 80% în volum și peste;
b) un total de 2 litri de alcool și băuturi alcoolice cu o concentrație alcoolică mai mică de 22% în volum.
(5) Fiecare dintre cantitățile menționate la alin. (4) reprezintă, în sensul alin. (6), 100% din totalul admis pentru alcool și băuturi alcoolice.
(6) În cazul oricărui călător, scutirea poate fi aplicată pentru oricare combinație de tipuri de alcool și băuturi alcoolice menționate la alin. (4), cu condiția ca totalul procentelor utilizate din cantitățile individuale permise să nu depășească 100%.
(7) Este scutit de TVA și de accize un total de 4 litri de vinuri liniștite și 16 litri de bere.
(8) Sunt scutite de TVA și de accize, în cazul oricărui mijloc de transport cu motor, carburantul conținut în rezervorul standard și o cantitate de carburant de până la 10 litri conținută într-un rezervor portabil.
(9) Scutirile prevăzute la alin. (1)-(7) nu se aplică în cazul călătorilor cu vârsta sub 17 ani.
Art. 6.
(1) Valorile bunurilor prevăzute la art. 5 alin. (1)-(8) nu vor fi luate în considerare în scopul aplicării scutirilor prevăzute la art. 3.
(2) Nu se datorează taxa pe valoarea adăugată și accizele în cazul importurilor de bunuri conținute în bagajul personal al călătorilor, dacă suma totală a acestor taxe care ar trebui percepute nu depășește 10 euro.
TITLUL III
Scutirea de taxă pe valoarea adăugată și de accize percepute la import pentru loturile mici de bunuri cu caracter necomercial
Art. 7.
(1) Bunurile cuprinse în loturi mici cu caracter necomercial, trimise de către persoane particulare dintr-o țară terță unor persoane particulare din România, sunt scutite la import de taxa pe valoarea adăugată și de accize.
(2) În sensul alin. (1), loturi mici cu caracter necomercial reprezintă acele loturi care:
a) au un caracter ocazional;
b) conțin numai bunuri destinate uzului personal sau al familiei destinatarului, iar natura și cantitatea lor nu indică faptul că ar fi importate în scopuri comerciale;
c) conțin bunuri cu o valoare totală de cel mult 45 euro;
d) sunt trimise de către expeditor destinatarului cu titlu gratuit.
Art. 8.
(1) Scutirea prevăzută la art. 7 se aplică bunurilor enumerate în continuare, respectându-se următoarele limite cantitative:
Bunuri |
Limite |
a) produse din tutun ― țigarete sau ― țigări de foi (țigări de maximum 3 grame fiecare) sau ― țigări sau ― tutun de fumat |
50 bucăți 25 bucăți 10 bucăți 50 grame |
b) alcool și băuturi alcoolice ― băuturi distilate și băuturi spirtoase cu concentrație alcoolică de peste 22%; alcool etilic nedenaturat de 80% vol. și peste sau ― băuturi distilate și băuturi spirtoase, aperitive pe bază de vin sau alcool, tafia, sake sau băuturi alcoolice similare, cu o concentrație alcoolică de până la 22% inclusiv; vinuri spumoase și vinuri licoroase sau ― vinuri liniștite |
o sticlă standard (de până la 1 litru) o sticlă standard (de până la 1 litru) 2 litri |
c) parfumuri sau ape de toaletă cafea sau extracte și esențe de cafea |
50 grame 0,25 litri sau 8 uncii 500 grame 200 grame |
e) ceai sau extracte și esențe de ceai |
100 grame 40 grame |
(2) Bunurile prevăzute la alin. (1) incluse în loturi mici cu caracter necomercial, în cantități care le depășesc pe cele prevăzute la acest alineat, sunt excluse în întregime din sfera de aplicare a scutirii.
TITLUL IV
Scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată a anumitor importuri finale de bunuri
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 9.
În vederea aplicării prevederilor prezentului titlu, termenii de mai jos au următoarele semnificații:
a) bunuri personale înseamnă orice bunuri destinate uzului personal al persoanelor în cauză sau necesităților gospodărești ale acestora, în special efectele gospodărești, precum și bicicletele și motocicletele, autovehiculele particulare și remorcile acestora, rulotele pentru camping, ambarcațiunile de agrement și avioanele private.
De asemenea, sunt considerate bunuri personale proviziile pentru gospodărie corespunzătoare cerințelor normale de aprovizionare ale unei familii, animalele de companie și animalele de călărie, precum și instrumentele portabile pentru arte aplicate sau arte liberale necesare persoanei în cauză în vederea desfășurării meseriei sau profesiei sale.
Bunurile personale nu trebuie să permită, prin natura sau prin cantitatea lor, desfășurarea unei activități cu caracter comercial;
b) efecte gospodărești înseamnă efectele personale, lenjerie și articole de mobilier sau de dotare folosite în gospodărie, destinate uzului personal al persoanei în cauză sau necesităților gospodărești;
c) produse alcoolice înseamnă produsele (bere, vinuri, aperitive pe bază de vin sau alcool, coniacuri, lichioruri și băuturi alcoolice spirtoase etc.) încadrate la codurile NC de la 2203 la 2208.
CAPITOLUL II
Importul de bunuri personale ale persoanelor care vin din țări terțe
SECȚIUNEA 1
Bunuri personale aparținând persoanelor fizice care își mută domiciliul sau reședința obișnuită dintr-o țară terță în România
Art. 10.
În condițiile prevăzute la art. 11-18, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adăugată bunurile aparținând persoanelor fizice care își mută domiciliul sau reședința obișnuită dintr-o țară terță pe teritoriul României.
Art. 11.
Scutirea este limitată la bunurile personale care:
a) cu excepția unor cazuri speciale justificate de împrejurări, s-au aflat în posesia și, în cazul bunurilor neconsumabile, au fost utilizate de către persoana respectivă la domiciliul sau reședința obișnuită anterioară cel puțin o perioadă de 6 luni înainte de data la care a încetat să aibă domiciliul sau reședința obișnuită în afara Uniunii Europene;
b) la noul domiciliu sau reședință, după caz, sunt afectate aceleiași destinații.