În Monitorul Oficial nr. 72 din 1 februarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 370/2016 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare.
În extras
CAPITOLUL I
Cadru general
1.1. Timbrul de mediu pentru autovehicule, reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare ordonanță de urgență, și de Normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 88/2013, cu modificările ulterioare, denumite în continuare norme metodologice, se calculează de organul fiscal competent din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
1.2. Organul fiscal competent din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală este:
a) în cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale – organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe;
b) în cazul persoanelor fizice – organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică își are domiciliul fiscal.
1.3. Organul fiscal competent stabilește suma reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule pentru următoarele situații reglementate de ordonanța de urgență:
a) ca urmare a solicitării primului proprietar din România al autovehiculului, care intenționează să efectueze înscrierea în evidențele autorității competente a dobândirii dreptului său de proprietate asupra autovehiculului respectiv;
b) ca urmare a reintroducerii în parcul auto național a unui autovehicul, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto național i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului;
c) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat, dacă pentru acest autovehicul nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, prevăzută la art. 2141-2143 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 140/2011, în vigoare în perioada 1 iulie 2008-12 ianuarie 2012, sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificările ulterioare, în vigoare în perioada 13 ianuarie 2012-14 martie 2013;
d) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat, dacă pentru acest autovehicul s-a dispus de către instanțe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
e) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, în situația autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
1.4. Calcularea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule se face cu ajutorul aplicației informatice suport realizate și implementate de Direcția generală de tehnologia informației.
1.5. În sensul prezentei proceduri, prin conducătorul unității fiscale se înțelege conducătorul organului fiscal la care persoana juridică/persoana fizică ce desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe, respectiv conducătorul organului fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal persoana fizică.
1.6. În sensul prezentei proceduri, prin conducătorul adjunct al unității fiscale se înțelege conducătorul adjunct coordonator al activității de administrare fiscală al organului fiscal la care persoana juridică/persoana fizică ce desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe, respectiv conducătorul adjunct coordonator al activității de administrare fiscală al organului fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal persoana fizică.
CAPITOLUL II
Stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule
2.1. Persoana fizică sau juridică ce solicită stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu depune la organul fiscal competent o cerere, completată conform modelului aprobat prin anexa nr. 2 la ordin, însoțită de documentele prevăzute de art. 5 din ordonanța de urgență și de art. 3 din normele metodologice, în copie și original. Documentele în original se restituie contribuabilului, după verificarea conformității și înscrierea pe copiile care rămân la organul fiscal a vizei „conform cu originalul”.
2.2. Pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, cererea care conține elementele necesare calculului sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, completată conform modelului aprobat prin anexa nr. 3 la ordin, se depune la organul fiscal competent. Cererea privind autovehiculele în leasing se depune la organul fiscal competent în format electronic, însoțită de formularul editat.
2.3. De la registratură, cererea însoțită de documentele depuse se repartizează compartimentului cu atribuții în domeniul înregistrării fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate, care înregistrează cererile într-o evidență specială, organizată potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta procedură.
2.4. Compartimentul de specialitate analizează informațiile cuprinse în cerere și în documentația prezentată de contribuabil. Dacă cererea sau documentația anexată este incompletă, se notifică solicitantul în vederea corectării sau completării acesteia, aplicându-se corespunzător dispozițiile art. 77 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală.
2.5. Compartimentul de specialitate, pe baza documentelor depuse de contribuabil și a elementelor prevăzute de ordonanța de urgență și de normele metodologice, procedează la stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule și întocmește „Referatul privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule”, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin. Referatul se întocmește într-un exemplar, se verifică și se vizează de șeful compartimentului de specialitate și se înaintează împreună cu documentația, spre aprobare, conducătorului adjunct al unității fiscale.
2.6. Valoarea în lei a timbrului de mediu pentru autovehicule se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
2.7. Pe baza referatului prevăzut la pct. 2.5, compartimentul de specialitate întocmește proiectul „Deciziei privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule”, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin.
2.8. Decizia prevăzută la pct. 2.7 se întocmește în două exemplare și se înaintează împreună cu documentația și cu referatul, spre aprobare, conducătorului unității fiscale.
2.9. Calcularea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule și emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectuează în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete. Prin excepție, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu și emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectuează în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete.
2.10. Decizia prevăzută la pct. 2.7 este decizie sub rezerva verificării ulterioare, potrivit art. 94 din Codul de procedură fiscală.
2.11. Un exemplar al deciziei prevăzute la pct. 2.7, semnat numai de conducătorul unității fiscale, se comunică contribuabilului, în conformitate cu prevederile art. 47 din Codul de procedură fiscală. Al doilea exemplar al deciziei, care se semnează și de către persoanele implicate potrivit competențelor stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare și prin prezenta procedură, se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
2.12. Suma reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule stabilită de organul fiscal prin decizia comunicată contribuabilului se achită în condițiile prevăzute de art. 5 alin. (3) din ordonanța de urgență, iar dovada plății se prezintă autorității competente pentru înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 4 din ordonanța de urgență.
CAPITOLUL III
Calculul sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, în vederea soluționării cererilor de restituire în condițiile art. 7 și 9 din ordonanța de urgență
3.1. În vederea restituirii sumelor reprezentând valoarea reziduală a timbrului, în condițiile prevăzute de art. 7 din ordonanța de urgență, compartimentul de specialitate procedează la stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto național, calculată în baza legislației după care s-a stabilit suma datorată la momentul înmatriculării. Calculul se face în lei, la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat în România, folosindu-se vârsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto național.
3.2. În vederea restituirii diferenței rezultate în urma contestării sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, în condițiile prevăzute de art. 9 din ordonanța de urgență, compartimentul de specialitate procedează la recalcularea sumei de plată reprezentând timbrul.
3.3. Calcularea sumei reprezentând timbrul în condițiile pct. 3.1 și 3.2 se efectuează de compartimentul de specialitate la solicitarea compartimentului cu atribuții în domeniul colectării creanțelor fiscale. La solicitare se anexează și documentația depusă de contribuabil odată cu cererea de restituire.
3.4. Pentru stabilirea sumei reprezentând timbrul, compartimentul de specialitate întocmește Referatul privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin.
3.5. Referatul se întocmește în două exemplare, se verifică și se vizează de șeful compartimentului de specialitate și se înaintează împreună cu documentația, spre aprobare, conducătorului adjunct al unității fiscale.
3.6. În termen de cel mult 5 zile de la primirea solicitării de către compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului aprobat împreună cu documentația depusă de contribuabil odată cu cererea de restituire se transmite compartimentului cu atribuții în domeniul colectării creanțelor fiscale, în vederea soluționării cererilor de restituire, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, iar al doilea exemplar rămâne la compartimentul de specialitate, în vederea arhivării.