În Monitorul Oficial nr. 56 din 26 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 371/2016 privind modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.698/2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal.
Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2. Accesează volumul!
În extras
INSTRUCȚIUNI
de completare a formularului (020) „Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal”
Depunerea declarației
Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal, denumită în continuare declarație, se completează și se depune de către persoanele fizice române și străine care dețin cod numeric personal, altele decât persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, iar declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.
Declarația se depune direct sau prin împuternicit/reprezentant fiscal/curator fiscal la registratura organului fiscal competent ori la poștă prin scrisoare recomandată, la termenele stabilite de legislația în vigoare.
Organul fiscal competent este:
— pentru contribuabilii care se înregistrează direct sau prin împuternicit/curator fiscal, organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal contribuabilul;
— pentru contribuabilii care se înregistrează prin reprezentant fiscal, organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal;
— pentru contribuabilii persoane fizice române cu domiciliul în străinătate, organul fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispozițiilor legale fiscale.
Declarația se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect toate datele prevăzute. Un exemplar se păstrează de contribuabil, iar celălalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Completarea declarației
I. FELUL DECLARAȚIEI
Se marchează cu „X” pct. 1 sau 2, după caz.
Atenție! În cazul declarației de mențiuni se completează toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declarării, indiferent dacă acestea au mai fost declarate.
II. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI
Rândul 1. Cod de identificare fiscală
Se completează de toate persoanele fizice care au obligația depunerii acestei declarații, cu codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale.
Rândul 1.1. Cod de înregistrare în scopuri de TVA
Se completează numai de persoanele fizice care sunt înregistrate în scopuri de TVA.
În cazul în care declarația de mențiuni este completată de către împuternicit/reprezentant fiscal/curator fiscal, se va trece codul de înregistrare în scopuri de TVA al contribuabilului pe care îl reprezintă.
Rândul 2. Nume, prenume și inițiala tatălui
Se completează cu numele, prenumele și inițiala tatălui contribuabilului.
Rândul 3. Data nașterii
Se completează cu ziua, luna și anul nașterii contribuabilului.
Rândul 4. Domiciliu fiscal
Se completează cu adresa domiciliului fiscal al contribuabilului. Atenție! În cazul în care declarația este completată de către împuternicitul/reprezentantul fiscal al contribuabilului, se vor trece datele de identificare ale contribuabilului pe care îl reprezintă.
Rândul 5. Act de identitate
Se completează tipul actului de identitate (de exemplu, BI/CI etc.), precum și seria, numărul, emitentul și data la care a fost emis actul de identitate.
Rândul 6 se marchează cu „X” în funcție de situația persoanei fizice române sau străine care se înregistrează.
III. REPREZENTARE PRIN:
Se marchează cu „X” în cazul în care, în relațiile cu organul fiscal, contribuabilul este reprezentat prin împuternicit/reprezentant fiscal/curator fiscal și se înscriu numărul și data înregistrării la organul fiscal, de către împuternicit, a actului de împuternicire, în formă autentică și în condițiile prevăzute de lege, sau numărul și data înregistrării deciziei de aprobare a calității de reprezentant fiscal, după caz.
Date de identificare
Se completează cu datele de identificare ale împuternicitului/reprezentantului fiscal/curatorului fiscal.
IV. DATE PRIVIND ACTIVITATEA DESFĂȘURATĂ
Rândul 1. Drepturi de proprietate intelectuală
Se marchează cu „X” de către contribuabilii care realizează venituri din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală (brevete de invenție, desene și modele, mostre, mărci de fabrică și de comerț, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor și altele asemenea).
Rândul 2. Angajator
Se marchează cu „X” de către contribuabilii care au calitatea de angajator.
Rândul 3. Altele
Se marchează cu „X” de către contribuabilii care realizează venituri din desfășurarea altor activități decât cele enunțate mai sus și se completează cu datele privind activitatea desfășurată.
V. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL
Rândul 1. Taxa pe valoarea adăugată
Se marchează cu „X” de către contribuabilii care solicită înregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA.
Înainte de realizarea unor operațiuni taxabile și/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere
Rândul 1.1. Se estimează cifra de afaceri pe care contribuabilul preconizează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârșitul anului calendaristic, constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situația persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfășurate de o mică întreprindere, a operațiunilor rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România, conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), din operațiuni scutite cu drept de deducere și, dacă nu sunt accesorii activității principale, scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) și f) din Codul fiscal.
Prin excepție, nu se cuprind în cifra de afaceri, dacă sunt accesorii activității principale, livrările de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, și livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă.
Rândul 1.2. Se marchează cu „X” în cazul contribuabililor care optează pentru aplicarea regimului normal de TVA, estimând o cifră de afaceri egală sau mai mare cu plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal.
Rândul 1.3. Se marchează cu „X” în cazul contribuabililor care optează pentru aplicarea regimului normal de TVA, deși estimează o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, prevăzut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situația persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfășurate de o mică întreprindere, a operațiunilor rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România, conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, din operațiuni scutite cu drept de deducere și, dacă nu sunt accesorii activității principale, scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) și f) din Codul fiscal.