În Monitorul Oficial nr. 55 din 26 ianuarie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 10/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2. Accesează volumul!
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.
Prezentele norme metodologice reglementează modul de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată.
Art. 2.
(1) Partidele politice pot obține venituri și efectua cheltuieli numai în condițiile Legii nr. 334/2006, republicată.
(2) Campaniile electorale sunt finanțate numai în condițiile prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată.
Art. 3.
(1) Finanțarea activității curente a partidelor politice trebuie să respecte principiul egalității de șanse, după cum urmează:
a) donațiile și împrumuturile pentru activitatea curentă a partidelor politice sunt plafonate, conform legii;
b) cotizațiile individuale ale membrilor de partid sunt plafonate, conform legii;
c) folosirea, sub orice formă, a resurselor financiare, umane și tehnice aparținând instituțiilor publice, regiilor autonome, companiilor naționale, societăților reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau instituțiilor de credit la care sunt acționari majoritari statul ori unități administrativ-teritoriale, pentru sprijinirea activității curente a partidelor politice, este interzisă, cu excepțiile prevăzute de lege;
d) acceptarea de către partidele politice a donațiilor, împrumuturilor sau serviciilor prestate cu titlu gratuit, de la o autoritate ori instituție publică, de la o regie autonomă, de la o companie națională, societate reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau instituție de credit cu capital integral ori majoritar de stat, este interzisă;
e) acceptarea de către partidele politice a donațiilor și împrumuturilor, din partea unui sindicat sau a unui cult religios, indiferent de natura acestora, este interzisă;
f) acceptarea donațiilor din partea altor state ori a organizațiilor din străinătate, precum și din partea persoanelor fizice care nu au cetățenia română sau a persoanelor juridice de altă naționalitate decât cea română este interzisă, cu excepția celor primite de la cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România și dețin calitatea de membru al partidului politic căruia i-au acordat donația.
(2) Finanțarea campaniilor electorale trebuie să respecte principiul egalității de șanse, după cum urmează:
a) împrumuturile și donațiile primite pentru campania electorală de către candidații aceluiași partid politic, aceleiași alianțe politice sau organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale de la o persoană nu pot depăși plafoanele stabilite de lege pentru împrumuturile și donațiile destinate activității partidelor politice;
b) cheltuielile pentru campania electorală efectuate de către un partid politic, o alianță politică, o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale sau un candidat independent nu pot fi mai mari decât contribuțiile pentru campania electorală primite de către acesta;
c) este interzisă finanțarea în orice mod a campaniei electorale de către o autoritate publică, instituție publică, regie autonomă, companie națională, societate reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori instituție de credit, la care sunt acționari majoritari statul sau unități administrativ-teritoriale, ori de către societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d) este interzisă primirea de donații pentru campania electorală de către candidați din partea unor persoane fizice care nu au cetățenia română, cu excepția celor primite din partea cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România și dețin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar sau a unor persoane juridice;
e) finanțarea în orice formă a campaniei electorale de către sindicate, culte religioase, asociații ori fundații de altă naționalitate decât cea română este interzisă.
Art. 4.
(1) Transparența veniturilor și cheltuielilor pentru activitatea partidelor politice și campaniile electorale se realizează prin publicarea pe site-ul Autorității Electorale Permanente și în Monitorul Oficial al României, Partea I, a declarațiilor și rapoartelor prevăzute de lege.
(2) Autoritatea Electorală Permanentă asigură publicarea pe site-ul propriu a valorilor absolute ale limitelor prevăzute de lege pentru donații, împrumuturi și cotizații.
(3) Orice persoană are dreptul să obțină de la Autoritatea Electorală Permanentă, în condițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, informații privind veniturile și cheltuielile partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale și ale candidaților independenți.
(4) Cu ocazia controalelor efectuate conform Legii nr. 334/2006, republicată, partidele politice sunt obligate să prezinte toate documentele referitoare la sursele lor de finanțare și la cheltuielile efectuate.
Art. 5.
(1) Finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu trebuie să afecteze independența acestora sau să obstrucționeze campaniile electorale.
(2) Destinația cheltuielilor pentru activitatea curentă a partidelor politice și a cheltuielilor pentru campania electorală poate fi stabilită numai de către organele statutare ale partidelor politice sau de către candidații independenți, după caz.
Art. 6.
Este interzisă acceptarea, directă sau indirectă, de către partidele politice a donațiilor sau a împrumuturilor făcute cu scopul evident de a obține un avantaj economic.
CAPITOLUL II
Finanțarea privată a activității partidelor politice
SECȚIUNEA 1
Cotizații
Art. 7.
(1) Membrii partidelor politice pot depune cotizații prin conturi bancare sau în numerar, potrivit legii.
(2) Cotizațiile sunt înregistrate și evidențiate în documentele contabile ale partidelor politice, potrivit reglementărilor aplicabile.
(3) Ordinele de plată și foile de vărsământ ale cotizațiilor vor cuprinde în mod obligatoriu datele de identificare ale depunătorilor, mențiunea privind cotizația și partidul politic căruia i se plătește cotizația, precum și, în cazul în care depunătorul este altă persoană decât membrul partidului politic pentru care se plătește cotizația, datele de identificare ale acestuia din urmă.
(4) Cotizațiile în numerar se încasează pe bază de chitanțe, care vor cuprinde datele de identificare ale depunătorului, mențiunea privind cotizația și partidul politic căruia i se plătește cotizația, precum și, în cazul în care depunătorul este altă persoană decât membrul partidului politic pentru care se plătește cotizația, datele de identificare ale acestuia din urmă.
(5) Prin datele de identificare prevăzute de prezentul articol se înțelege numele și prenumele, data nașterii, seria și numărul actului de identitate și domiciliul.
Art. 8.
Până la data de 30 aprilie a fiecărui an, partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, următoarele:
a) situația cuantumului total al cotizațiilor obținute în anul precedent, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;
b) lista membrilor care au plătit în anul precedent cotizații a căror valoare totală depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.