În Monitorul Oficial nr. 29 din 15 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 7/2016 al Ministerului Tineretului și Sportului privind aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor pentru activitatea sportivă de excelență a federațiilor sportive naționale pentru anul 2016.
Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2. Accesează volumul!
În extras
Temeiul legal
– Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015;
– Hotărârea Guvernului nr. 11/2013 privind organizarea și funcționarea Ministerului Tineretului și Sportului, cu modificările și completările ulterioare;
– Hotărârea Guvernului nr. 884/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000;
– Hotărârea Guvernului nr. 311/2003 privind aprobarea înființării pe lângă Ministerul Tineretului și Sportului a unei activități finanțate integral din venituri proprii, cu modificările și completările ulterioare;
– Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare;
– Nota de fundamentare nr. 5.988 din 28 decembrie 2015 a Direcției politici, strategii și performanță sportivă.
ARTICOLUL 1
Dispoziții generale
(1) Prezenta metodologie, referitoare la activitatea sportivă de excelență, are ca scop stabilirea principiilor, cadrului general și a procedurii pentru atribuirea contractelor de finanțare din bugetul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) pentru organizarea în România a acesteia în vederea atingerii scopului propus prin obiectivele stabilite în conformitate cu interesul național și reprezentarea României la nivel de excelență sportivă.
Prin prezenta metodologie se statuează cerințele, criteriile și modul de finanțare din bugetul MTS, pe principii de transparență și nediscriminare.
(2) În vederea încurajării excelenței în sport, se organizează și se definește activitatea sportivă de excelență. Activitatea sportivă de excelență va face parte dintr-un program de excelență în România în conformitate cu interesul național în sport și cu problematica federațiilor sportive naționale. Aceasta este organizată de federațiile sportive naționale și se finanțează din alocații de la bugetul de stat și din venituri proprii ale MTS.
(3) Activitatea sportivă de excelență are ca scop promovarea imaginii României, prin arborarea tricolorului țării noastre, precum și dezvoltarea relațiilor internaționale în domeniul sportului, având ca obiectiv organizarea de competiții internaționale (campionate mondiale, campionate europene, cupe mondiale, cupe europene) desfășurate în România.
ARTICOLUL 2
Principii generale
Principiile care stau la baza finanțării sunt:
a) libera concurență – asigurarea condițiilor pentru ca o federație sportivă națională care propune organizarea unei activități sportive de excelență să aibă dreptul de a deveni beneficiar în condițiile legii;
b) eficacitatea utilizării fondurilor aprobate în baza evaluării cererii de finanțare în raport cu cerințele impuse;
c) transparența – punerea la dispoziția tuturor celor interesați a informațiilor referitoare la aplicarea procedurii de finanțare;
d) tratamentul egal – aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor și a cerințelor pentru atribuirea contractului de finanțare, astfel încât orice solicitant care depune o cerere de finanțare să beneficieze de șanse egale;
e) anualitatea – derularea întregii proceduri de finanțare în cadrul anului calendaristic în care s-a acordat finanțarea.
ARTICOLUL 3
Criterii de finanțare
Atribuirea finanțării se face pe baza următoarelor criterii:
– nivel competițional: campionate mondiale, campionate europene, cupe mondiale, cupe europene;
– nivel de reprezentare: olimpic/neolimpic;
– categorie de sportivi: seniori, tineret, juniori;
– categorii de cheltuieli conform Hotărârii Guvernului nr. 1.447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare.
ARTICOLUL 4
Cerințele de calificare
(1) Documentele necesare în vederea finanțării:
– cererea de finanțare privind finanțarea activității sportive de excelență;
(se precizează denumirea activității, scopul, locația, perioada de desfășurare, bugetul estimativ);
– caietul/manualul acțiunii, stabilit de federația sportivă internațională;
– programul de măsuri privind organizarea și desfășurarea competiției;
– aprobarea prealabilă;
– autorizația de organizare, desfășurare și participare;
– devizul estimativ de cheltuieli;
– declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal.
(2) Devizul estimativ de cheltuieli se întocmește în urma propunerii unui buget estimativ care reprezintă totalitatea surselor de finanțare (bugetul de stat, venituri proprii ale MTS, alte surse) necesare realizării activității de excelență, detaliate pe categorii de cheltuieli, conform normelor legale în vigoare, respectiv Normelor financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007, cu modificările și completările ulterioare, precum și Hotărârii Guvernului nr. 311/2003 privind aprobarea înființării pe lângă Ministerul Tineretului și Sportului a unei activități finanțate integral din venituri proprii, cu modificările și completările ulterioare. Se întocmește având în vedere următoarele:
– bugetul să corespundă cu limitele legale pentru fiecare categorie de cheltuieli;
– bugetul să reflecte costurile necesare realizării competiției;
– bugetul să se întocmească exclusiv în lei;
– cheltuielile să fie oportune și justificate;
– cheltuielile să fie efectuate de la data semnării contractului până la finalizarea competiției;
– cheltuielile să fie identificabile și verificabile.
(3) Cererea de finanțare are caracter ferm și obligatoriu din punctul de vedere al conținutului și trebuie semnată, pe propria răspundere, de către reprezentantul legal al solicitantului sau de către o persoană împuternicită legal de acesta.
(4) La completarea cererii de finanțare solicitanții au obligația de a furniza lămuriri în scris pentru a asigura claritatea activității de excelență, în special cu privire la modul în care vor fi atinse obiectivele, schimbarea pozitivă, de imagine care va fi generată de activitatea de excelență organizată în România și modul în care aceasta este relevantă pentru contextul național.
ARTICOLUL 5
Procedura de depunere a cererilor de finanțare
În vederea depunerii cererilor de finanțare, solicitantul trebuie să urmeze următoarea procedură:
a) Dosarul conținând documentele menționate la art. 4 se va depune la registratura MTS, în termen de cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de perioada de desfășurare a activității de excelență.
Adresa de depunere:
Ministerul Tineretului și Sportului
Strada Vasile Conta nr. 16
Direcția politici, strategii și performanță sportivă
Evaluare de cereri de finanțare pentru activitatea sportivă de excelență
b) Solicitările de finanțare depuse ulterior datei-limită prevăzute la lit. a) nu vor intra în procedura de evaluare.
ARTICOLUL 6
Procedura de verificare și evaluare a solicitărilor de finanțare
(1) Comisia de verificare a documentelor privind cerințele de calificare și evaluare a solicitărilor va fi numită prin ordin al ministrului tineretului și sportului și va fi alcătuită dintr-un număr impar de membri.
(2) Comisia prevăzută la alin. (1) are următoarele atribuții:
– verifică dacă documentația depusă este completă și dacă îndeplinește cerințele de calificare;
– analizează și evaluează cererile de finanțare în conformitate cu criteriile de finanțare, criteriile de eligibilitate, stabilește oportunitatea finanțării activității de excelență și propune valoarea finanțării, în limita bugetului MTS cu această destinație;
– întocmește un raport referitor la cererile evaluate și îl înaintează, în vederea aprobării, conducerii MTS.
ARTICOLUL 7
Criterii de eligibilitate
(1) Federațiile sportive naționale trebuie să aibă încheiat cu MTS un contract de finanțare pentru anul 2016 respectând condițiile de eligibilitate stipulate în Ordinul ministrului tineretului și sportului nr. 1.124/2015 pentru aprobarea programelor sportive de utilitate publică și a metodologiei privind finanțarea federațiilor sportive naționale de către Ministerul Tineretului și Sportului și documentele solicitate la art. 4 alin. (1).
(2) Federațiile sportive naționale trebuie să depună aprobarea prealabilă privind organizarea în România a competițiilor sportive internaționale (campionate mondiale, campionate europene, cupe mondiale, cupe europene), în conformitate cu Ordinul ministrului tineretului și sportului nr. 673/2015 privind aprobarea Procedurilor și condițiilor de autorizare a participării și organizării de către federațiile sportive naționale a competițiilor sportive internaționale.
ARTICOLUL 8
Procedura de evaluare a cererilor de finanțare a activității de excelență
(1) Atribuirea contractelor de finanțare se face exclusiv pe baza evaluării cererilor, procedură care permite atribuirea unui contract de finanțare din fonduri provenite din bugetul MTS, efectuată de o comisie numită prin ordin al ministrului tineretului și sportului.
(2) Propunerile pentru activitatea sportivă de excelență vor fi evaluate de către comisie, în limita unui fond anual alocat de către MTS cu această destinație.
(3) Evaluarea finanțării activității de excelență se va face în funcție de cheltuielile eligibile și de oportunitatea și necesitatea cheltuielilor impuse de organismele internaționale.
(4) Rezultatele evaluării cererilor de finanțare, precum și motivele respingerii acestora vor fi publicate pe site-ul MTS în termen de 3 zile lucrătoare de la închiderea sesiunii de evaluare.
ARTICOLUL 9
Modul de finanțare
(1) Finanțarea federațiilor sportive naționale pentru activitatea sportivă de excelență se va face pe bază de contract.
(2) Devizul de cheltuieli aprobat de MTS face parte integrantă din programul de finanțare a activității sportive de excelență.
(3) Nu se admite modificarea devizului de cheltuieli anexă la contract așa cum a fost el aprobat de MTS în urma evaluării și propunerii de finanțare.
ARTICOLUL 10
Modalități de decont
(1) În vederea depunerii decontului de cheltuieli beneficiarul finanțării va ține cont de următoarele precizări și documente:
a) pentru decontarea cheltuielilor de cazare se vor prezenta: contractul (dacă este cazul), factura fiscală, chitanța sau ordinul de plată, precum și diagrama de cazare cu semnătura și ștampila unității de cazare. Cazarea se face în unitățile din subordinea MTS, iar în cazul în care nu există această posibilitate, decontarea cheltuielilor de cazare se face în limita tarifelor stabilite prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 2.345/2010*), pentru unitățile proprii;
b) pentru decontarea cheltuielilor de masă se vor prezenta: contractul (dacă este cazul), factura fiscală, chitanța sau ordinul de plată și pontajul de masă, cu semnătura și ștampila structurii conform art. 13 din Normele financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007, cu modificările și completările ulterioare.
Alocația de masă pe durata unei zile se calculează astfel: mic dejun 20%, prânz 40%, cină 40%;
c) pentru cheltuielile de transport se vor prezenta: factura fiscală, chitanța sau ordinul de plată, biletele de călătorie, ordine de deplasare, bonuri taxe autostradă, bonuri trecere poduri etc., precum și tabel cu participanții care au beneficiat de contravaloarea transportului, după caz;
d) pentru decontarea cheltuielilor privind închirierea de spații se vor prezenta: contractul de închiriere, factura fiscală și chitanța sau ordinul de plată;
e) pentru decontarea cheltuielilor de promovare, publicitate și realizarea de buletine informative se vor prezenta: contractul, factura fiscală, chitanța sau ordinul de plată, proces-verbal de recepție și un exemplar din fiecare produs. Suma alocată acestei categorii de cheltuieli nu va depăși 10% din valoarea totală a contractului;
f) pentru decontarea cheltuielilor privind prestările de servicii efectuate în cadrul activității sportive (inclusiv servicii de ambulanță și pază numai pentru competiții), se vor prezenta: contractele încheiate conform dispozițiilor legale în vigoare, factura fiscală, statul de plată ștampilat și semnat de reprezentanții legali, precum și procesul-verbal de recepție a serviciilor efectuate;
g) pentru decontarea de materiale consumabile se vor prezenta: contractul și factura fiscală, nota de recepție, însoțite de bon de consum sau proces-verbal de recepție din care să rezulte utilizarea materialelor în cadrul proiectului și chitanța sau ordinul de plată, maximum 5% din valoarea aprobată a activității;
h) pentru decontarea materialelor și echipamentului sportiv corespunzătoare competiției (echipament pentru voluntari dacă este cazul, numere de concurs): contract încheiat conform dispozițiilor legale în vigoare, factură fiscală, notă de recepție, bon de consum;
i) pentru decontarea medaliilor, diplomelor, cupelor, trofeelor etc., acordate conform dispozițiilor din Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007, cu modificările și completările ulterioare, se va prezenta copia procesului-verbal al clasamentului;
j) pentru decontarea altor cheltuieli se vor prezenta documente justificative, după caz, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
k) documentele justificative vor fi ștampilate conform cu originalul.
(2) Documentele justificative pentru decontarea cheltuielilor se transmit MTS de către federațiile sportive naționale în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la finalizarea activității sportive, de către reprezentantul legal al federației sau de persoana împuternicită de către acesta pe bază de mandat.
(3) Vor fi acceptate la decontare numai cheltuielile efectuate în perioada stabilită prin contractul de finanțare, ca perioadă de derulare a activității de excelență.