În Monitorul Oficial nr. 9 din 7 ianuarie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1023/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evaluarea, contractarea, finanțarea și monitorizarea programelor-nucleu de cercetare-dezvoltare.
Nou în Legalis – Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Ediția 2. Accesează volumul!
În extras
CAPITOLUL I
Cadrul general
Art. 1.
Programele-nucleu de cercetare-dezvoltare, denumite în continuare programe-nucleu, pot fi inițiate de unitățile de drept public, cu personalitate juridică, prevăzute la art. 67 alin. (11) și (12) din Ordonanța Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea-științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 2.
(1) Unitățile prevăzute la art. 1 elaborează programe-nucleu multianuale având obiectivele și tematica orientate cu precădere către problemele specifice domeniului economico-social pentru care funcționează unitatea respectivă, în corelare cu Strategia națională de cercetare-dezvoltare și inovare 2014-2020, denumită în continuare SNCDI 2014- 2020.
(2) Pentru realizarea obiectivelor stabilite în programele-nucleu se finanțează proiecte de cercetare-dezvoltare.
(3) Programele-nucleu nu pot conține propuneri de proiecte finanțate în cadrul altor programe CDI.
(4) Fiecare dintre unitățile prevăzute la art. 1 transmite pentru avizare și aprobare o singură propunere de program-nucleu, într-o competiție.
Art. 3.
(1) Propunerea de program-nucleu se întocmește pe baza unei structuri-cadru obligatorii, care conține:
a) prezentarea sintetică a tematicii și a principalelor rezultate obținute în cadrul programului-nucleu precedent;
b) scopul programului-nucleu;
c) durata programului-nucleu;
d) obiectivele programului-nucleu încadrate în planul propriu multianual de dezvoltare, cu încadrarea în SNCDI 2014-2020, și proiectele propuse pentru atingerea acestor obiective, înscrise în ordinea priorității;
e) rezultatele estimate ale proiectelor;
f) resursele umane și materiale necesare;
g) infrastructura majoră de cercetare-dezvoltare și inovare disponibilă pentru programul-nucleu;
h) ținte stabilite pentru atingerea obiectivelor și indicatorii asociați pentru monitorizare și evaluare.
(2) Fiecare propunere de proiect component al programului-nucleu se întocmește pe baza unei structuri-cadru obligatorii, care conține:
a) titlul, rezumatul, obiectivele și rezultatele preconizate ca urmare a realizării proiectului;
b) prezentarea detaliată a proiectului, cu evidențierea situației existente pe plan național și internațional, precum și a țintelor propuse a fi atinse prin implementarea proiectului;
c) schema de realizare și costurile aferente proiectului;
d) resursele umane existente și necesare pentru realizarea proiectului;
e) diseminarea rezultatelor cercetării obținute în proiect;
f) valorificarea rezultatelor cercetării obținute în proiect, protecția proprietății intelectuale.
Art. 4.
(1) Propunerea de program-nucleu, întocmită potrivit art. 3 alin. (1), se transmite autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare de către unitatea elaboratoare, după avizarea propunerii de către instituția publică în coordonarea sau în subordinea căreia funcționează.
(2) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare aprobă propunerea de program-nucleu, în baza evaluării și selectării propunerilor de proiecte conținute în aceasta, făcută de către Colegiul consultativ pentru cercetare, dezvoltare și inovare, denumit în continuare CCCDI, prin comisiile de specialitate organizate în cadrul acestuia, în condițiile prezentelor norme metodologice.
(3) Într-un singur an, nivelul alocat de la bugetul de stat pentru finanțarea programului-nucleu propriu unei unități sau instituției prevăzute la art. 1, precum și modul de stabilire a acestuia se încadrează în prevederile Ordonanței Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 5.
Termenele în care se depun propunerile de programe-nucleu se comunică de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare printr-un anunț care se va publica pe pagina sa de internet, împreună cu modelele documentelor care însoțesc procedurile de evaluare, contractare, finanțare și monitorizare a programelor-nucleu și a proiectelor componente, elaborate și aprobate de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
CAPITOLUL II
Evaluarea și aprobarea programelor-nucleu
Art. 6.
(1) În termenul stabilit de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, fiecare unitate prevăzută la art. 1 depune propunerea de program-nucleu la autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, avizată conform prevederilor art. 4 alin. (1) și însoțită de declarația pe propria răspundere cu privire la veniturile din activitatea de cercetare-dezvoltare din ultimii 3 ani.
(2) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare stabilește, în cadrul alocațiilor bugetare anuale aprobate pentru activitatea de cercetare științifică, fondurile destinate finanțării programelor-nucleu și repartizează, în sistem competițional, aceste fonduri pe fiecare program-nucleu, ținând seama de:
a) planul multianual de dezvoltare al instituției la care trebuie să contribuie programul-nucleu, corelat cu strategia proprie fiecărei instituții și în concordanță cu SNCDI 2014-2020;
b) coerența și realismul programului-nucleu, complementaritatea cu alte programe de cercetare, respectiv asigurarea sinergiei cu rețele științifice și/sau tehnologice interne și internaționale;
c) impactul programului-nucleu asupra domeniului sau sectorului respectiv;
d) mijloacele și resursele necesare pentru implementare;
e) managementul și asigurarea calității implementării programului-nucleu.
(3) Prin decizie a conducătorului autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare se stabilesc: comisia proprie de evaluare a programelor-nucleu, metodologia de evaluare, fișa de evaluare a propunerilor de program-nucleu pe baza criteriilor prevăzute la alin. (2) și modalitatea de alocare a fondurilor destinate finanțării programului-nucleu, corelată cu rezultatul evaluării propunerii de program-nucleu.
Art. 7.
Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare transmite repartizarea fondurilor destinate finanțării fiecărui program-nucleu, precum și propunerile de programe-nucleu și proiecte componente comisiilor de specialitate ale CCCDI, organizate în cadrul acestuia, în vederea evaluării și selectării acestora.
Art. 8.
(1) Propunerile de proiecte cuprinse într-o propunere de program-nucleu se evaluează de către o comisie constituită din 3 experți-evaluatori desemnați de CCCDI la propunerea comisiilor sale de specialitate.
(2) Experții-evaluatori membri ai comisiei de evaluare a unui program-nucleu vor fi remunerați pentru activitatea desfășurată cu o sumă reprezentând 20% din plafonul maxim prevăzut pentru un director de program/proiect în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 327/2003 privind plafoanele pe baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanțare încheiate din fonduri bugetare, cu modificările și completările ulterioare, la care se adaugă, după caz, cheltuielile de transport și cazare.
Art. 9.
(1) Evaluarea propunerilor de proiecte componente ale programului-nucleu se face pe baza următoarelor criterii:
a) încadrarea și contribuția la obiectivele stabilite în propunerea de program-nucleu;
b) coerența și credibilitatea scopului și obiectivelor proiectului;
c) cunoașterea situației curente în domeniu, gradul de originalitate și contribuția la inovare ale propunerii;
d) abordarea științifică/tehnică, claritatea și adecvarea metodologiei de cercetare;
e) credibilitatea și coerența definirii fazelor și rezultatelor estimate;
f) competența științifică și/sau tehnică a personalului propus, încadrarea fiecărei persoane numai cu contract individual de muncă;
g) corelarea bugetului estimat cu obiectivele propuse;
h) calitatea managementului proiectului, inclusiv planificarea resurselor și managementul riscului;
i) proprietatea intelectuală, planul de diseminare, valorificare și transfer tehnologic;
j) echipamentele care concură la realizarea obiectivelor proiectului.
(2) Pe baza acestor criterii CCCDI elaborează și supune spre aprobare autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare următoarele:
a) metodologia de notare și cea de selectare a propunerilor de proiecte în vederea finanțării;
b) fișa de evaluare individuală a propunerii de proiect;
c) fișa de evaluare în panel a propunerii de proiect.
(3) Experții-evaluatori vor respecta prevederile legale cu privire la imparțialitate, competență, confidențialitate și evitarea conflictelor de interese.
(4) Pentru activitatea desfășurată în cadrul comisiilor de specialitate pentru evaluarea propunerilor de proiecte din programele-nucleu, experții-evaluatori răspund în condițiile legii.
Art. 10.
În baza metodologiei prevăzute la art. 9 alin (2) și a rezultatelor evaluărilor în panel ale propunerilor de proiecte, comisia de specialitate întocmește raportul de evaluare pentru fiecare program-nucleu, pe care îl transmite la direcția de specialitate a autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare, însoțit de propunerea de program-nucleu și de lista proiectelor componente admise în urma evaluării.
Art. 11.
Conducerea autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare, pe baza avizului CCCDI și la propunerea direcției de specialitate, aprobă programul-nucleu și proiectele componente pentru fiecare unitate sau instituție prevăzută la art. 1.
CAPITOLUL III
Contractarea și finanțarea programelor-nucleu
Art. 12.
Pentru implementarea fiecărui program-nucleu aprobat se încheie un contract de finanțare între autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, în calitate de autoritate contractantă, și unitatea respectivă, în calitate de contractor.
Art. 13.
Modelul contractului de finanțare se elaborează de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare și se aprobă prin decizie a conducătorului acesteia.
Art. 14.
(1) Prin contractul de finanțare se stabilesc cheltuielile estimate pentru întreaga durata de realizare a programului-nucleu și se angajează cheltuieli numai pentru primul an bugetar.
(2) În cazul programelor-nucleu cu o desfășurare pe mai mulți ani, angajarea de cheltuieli pentru anii bugetari următori se face anual, prin act adițional la contractul de finanțare, prin care vor fi prevăzute sumele pentru finanțarea programelor respective, stabilite în limita alocațiilor bugetare aprobate cu această destinație pentru anul respectiv.