În Monitorul Oficial nr. 916 din 10 decembrie a.c. a fost publciată Decizia nr. 53/2015 a Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile privind adoptarea Memorandumului de înțelegere privind cooperarea și schimbul de informații dintre Consiliul pentru Dezvoltarea și Supravegherea Auditului din Republica Macedonia și Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile din România.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

I. Introducere

(1) Memorandumul de înțelegere (denumit în continuare Memorandumul) dintre Consiliul pentru Dezvoltarea și Supravegherea Auditului din Republica Macedonia și Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile din România privind necesitatea unei cooperări extinse între organismele de audit din ambele țări în domeniul promovării și dezvoltării auditului, precum și cooperarea în domeniul dezvoltării și supravegherii profesiei de audit și controlului calității în conformitate cu legislația în audit, având ca bază încrederea reciprocă, stabilește următoarele:

II. Context

(2) În scopul dezvoltării și supravegherii auditului, Guvernul Republicii Macedoniei, la propunerea ministrului de finanțe al Republicii Macedonia, a înființat Consiliul pentru Dezvoltarea și Supravegherea Auditului din Republica Macedonia (CAOARM) ca organism independent de reglementare, cu autoritate publică, înființat prin Legea auditului din Republica Macedonia. Consiliul a fost înființat la data de 9 ianuarie 2012. Scopul Consiliului este de a lucra pentru promovarea profesiei de audit prin analize profesionale și recomandări, consiliere și supraveghere independentă a auditului extern, precum și consolidarea încrederii părților interesate pentru datele prezentate în rapoartele financiare.

(3) Plecând de la statutul României de țară membră a Uniunii Europene începând cu anul 2007, fapt ce a generat necesitatea de a prelua în legislația națională directivele adoptate la nivel comunitar în toate domeniile de activitate, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și supravegherea în interes public a profesiei contabile, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările și completările ulterioare, ca efect al transpunerii Directivei 2006/43/CE din 17 mai 2006 a Parlamentului European și a Consiliului privind auditul statutar al conturilor anuale și al conturilor consolidate, de modificare a directivelor Consiliului 78/660/CEE și 83/349/CEE și de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 157 din 9 iunie 2006, care constituie actul de înființare al Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile.

III. Scop

(4) Scopul acestui memorandum de înțelegere este de a accelera conformitatea cu standardele internaționale emise de către IFAC, Standardele Internaționale de Audit (ISA), Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (IASB), Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB), Uniunea Europeană și alte organizații. Ceea ce ne propunem noi este să răspundem provocărilor ce apar în dezvoltarea unei autorități de supraveghere puternice, prin schimbul de experiență și informații relevante cu instituțiile de resort din Europa.

IV. Obiectiv

(5) Acest memorandum are ca obiectiv stabilirea principiilor cooperării între CAOARM și CSIPPC în ceea ce privește coordonarea eforturilor:

a) pentru realizarea unui parteneriat pe termen lung, cu avantaje reciproce, cu privire la supravegherea profesiei, instruirea personalului și consultanța între cele două părți;

b) pentru ca fiecare dintre părți să ia în considerare cea mai bună metodă de a organiza schimburi între personalul celor două organisme, pentru a facilita schimbul de informații tehnice și de supraveghere;

c) pentru ca fiecare dintre părți să împărtășească cu cealaltă informații legate de supraveghere, instruire și formare, precum și alte informații ca bază pentru valorificarea experienței celor două instituții în beneficiul lor reciproc.

V. Rezultate

(6) Părțile prezentului memorandum de înțelegere vor depune toate eforturile pentru a obține următoarele rezultate:

a) proiecte comune privind dezvoltarea sistemelor de supraveghere potrivit Directivei 56/2014/UE de modificare și completare a Directivei 2006/43/CE din 17 mai 2006 a Parlamentului European și a Consiliului privind auditul statutar al conturilor anuale și al conturilor consolidate, de modificare a directivelor Consiliului 78/660/CEE și 83/349/CEE și de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului;

b) proiecte comune privind noi programe educaționale regionale de dezvoltare profesională continuă în domeniul auditului statutar, bazate pe standardele internaționale de audit;

c) promovarea modelului lor de cooperare și rezultatele cooperării cu alte instituții regionale și globale;

d) aplicarea principiilor de cooperare în domeniul controlului calității, așa cum rezultă din Directiva 56/2014/UE.

VI. Durata

(7) Durata memorandumului nu este limitată și intră în vigoare la data semnării lui. Memorandumul va fi revizuit în cazul în care părțile convin astfel.

VII. Alte detalii privind prezentul memorandum de înțelegere

(8) CAOARM și CSIPPC sunt de acord să lucreze împreună pentru a identifica alte domenii de cooperare.

(9) CAOARM și CSIPPC sunt de acord că scopul cooperării dintre ele nu se limitează la activitățile specifice menționate mai sus, ele se pot extinde și în alte zone de cooperare cu avantaje reciproce.

VIII. Schimbul de informații

(10) Părțile sunt de acord că semnarea acestui memorandum este o parte importantă a cooperării reciproce. Părțile sunt de comun acord că schimbul de informații este o condiție esențială pentru cooperare și sunt de acord să își comunice reciproc toate informațiile de care au nevoie printr-o cerere scrisă. În plus, părțile pot schimba și alte informații relevante pentru activitatea lor.

IX. Informații confidențiale

(11) Părțile sunt de acord să ia toate măsurile necesare pentru a asigura păstrarea caracterului confidențial sau secret al informațiilor primite, care vor fi utilizate numai în scopul pentru care au fost solicitate.

(12) Obligația de a păstra informațiile confidențiale primite la cerere rămâne valabilă și după încetarea memorandumului de înțelegere.

X. Supravegherea

(13) În conformitate cu articolul 8 din Legea auditului (publicată în Monitorul Oficial al Republicii Macedonia 158/2010), Consiliul pentru Dezvoltarea și Supravegherea Auditului din Republica Macedonia supraveghează Institutul auditorilor autorizați din Republica Macedoniei (Institutul), toate firmele de audit și auditorii.

CAOARM are următoarele competențe:

a) dă ordine Institutului în problemele ce țin de competența sa, în conformitate cu Legea auditului, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Macedonia;

b) aprobă toate deciziile Institutului și supraveghează punerea lor în aplicare;

c) emite certificate pentru aprobarea auditorilor, certificate de lucru ale firmelor de audit și ale auditorilor;

d) supraveghează punerea în aplicare a procedurii Institutului, pentru recunoașterea calificării de auditor, dobândită în străinătate.

(14) În temeiul art. 53 alin. (2) și art. 54 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2008, CSIPPC are, printre altele, următoarele obiective:

a) supravegherea în interes public a activității de audit statutar, potrivit cerințelor directivelor europene în domeniu;

b) monitorizarea și coordonarea procesului de aplicare în România a ISA și a Codului etic;

Semnat la București la data de 11 noiembrie 2015.

c) promovarea și urmărirea creșterii încrederii publice în activitatea de audit statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate;

d) realizarea cooperării și comunicării cu organismele internaționale din domeniul ISA, al auditului statutar și al supravegherii în interes public și cu alte organisme de profil implicate în procesul de elaborare și implementare a standardelor specifice domeniului auditului statutar, precum și crearea cadrului corespunzător pentru a răspunde solicitărilor acestora;

e) transmiterea de informări și răspunsuri, la solicitările Comisiei Europene, în ceea ce privește profesia de audit statutar și supravegherea în interes public la nivel național a activității de audit statutar.

(15) În același timp, CSIPPC are responsabilitatea finală pentru supravegherea în interes public, în principal, a următoarelor activități:

a) aprobarea și înregistrarea auditorilor statutari și a firmelor de audit;

b) adoptarea standardelor referitoare la etica profesională, la sistemul de control intern al calității din cadrul firmelor de audit;

c) formarea profesională continuă;

d) asigurarea calității și efectuarea de revizuiri pentru asigurarea calității;

e) asigurarea sistemelor de investigație și disciplină;

f) aprobarea retragerii autorizării auditorilor statutari și a firmelor de audit.

XI. Amendamente sau variații

(16) Termenii prezentului memorandum de înțelegere pot fi modificați numai prin acordul în scris între persoanele autorizate de către cele două părți, respectiv de către persoanele menționate mai jos, această prevedere vizând și orice modificări care ar putea fi necesare ca urmare a transpunerii în legislația românească a prevederilor Directivei 2014/56/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 de modificare a Directivei 2006/43/CE privind auditul legal al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare consolidate. Acordul de modificare nu poate fi refuzat în mod nejustificat și toate aceste notificări trebuie adresate persoanelor care ocupă funcțiile menționate mai jos și trimise prin poșta rapidă sau prin mijloace electronice.

XII. Dispoziții finale

(17) În conformitate cu reglementările naționale, autoritățile vor respecta procedurile necesare pentru buna funcționare a prezentului memorandum de înțelegere.

(18) Prezentul memorandum de înțelegere se semnează în câte două exemplare, în limbile română, macedoneană și engleză, toate cele 3 versiuni având putere juridică egală. În eventualitatea unor divergențe de interpretare între versiunile lingvistice ale prezentului memorandum de înțelegere, se va lua în considerare versiunea în limba engleză.

(19) Acest memorandum intră în vigoare la data semnării.

CAOARM: președinte

Consiliul pentru Dezvoltarea și Supravegherea Auditului din Republica Macedonia

Ul. “11-ti Oktomvri” No. 7/2 floor 6-ta Sekcija G. T. C. 1000, Skopje

Post box No. 488, Republic of Macedonia

ail: contact@sunr.mk

Sonja Gjelova-Stojanova, președinte, CAOARM

CSIPPC: președinte

Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile din România

Str. Sirenelor nr. 5, sectorul 5, București, România

e-mail: csippc@csippc.ro

Corneliu Cazacu, președinte, CSIPPC