În Monitorul Oficial nr. 759 din 12 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 2594/2015 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea și gestionarea cazierului fiscal, procedura de înscriere, scoatere și rectificare a informațiilor în/din cazierul fiscal, solicitare și eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul și conținutul formularisticii necesare, precum și nivelul de acces corespunzător la informațiile din cazierul fiscal.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

Art. 1.

(1) Cazierul fiscal se organizează de Agenția Națională de Administrare Fiscală la nivel central și se gestionează de organele fiscale competente, în condițiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal.

(2) Organele fiscale competente pentru gestionarea cazierului fiscal sunt Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, administrațiile județene ale finanțelor publice, serviciile fiscale municipale, Administrația fiscală pentru contribuabili mijlocii, Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți, administrațiile sectoarelor municipiului București ale finanțelor publice din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București, după cum urmează:

  1. a) Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, administrațiile județene ale finanțelor publice, Administrația fiscală pentru contribuabili mijlocii și Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți, pentru contribuabilii care sunt înregistrați ca plătitori de impozite și taxe în evidențele lor fiscale;
  2. b) serviciile fiscale municipale și administrațiile sectoarelor municipiului București ale finanțelor publice, pentru contribuabilii care sunt înregistrați ca plătitori de impozite și taxe în evidențele lor fiscale.

(3) Cazierul fiscal este gestionat la nivelul organelor fiscale competente printr-o structură specializată constituită în acest sens, ale cărei atribuții sunt stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și unităților subordonate.

Art. 2.

(1) La informațiile privind cazierul fiscal au acces următoarele persoane:

  1. a) persoanele cu atribuții în gestionarea cazierului fiscal din cadrul organelor fiscale competente au drept de înscriere și actualizare/scoatere a informațiilor privind cazierul fiscal în/din evidența informatică, precum și drept de vizualizare a informațiilor înscrise și de întocmire și emitere a certificatelor de cazier fiscal, în condițiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 39/2015.Atribuțiile personalului sunt stabilite prin fișa postului;
  2. b) alți funcționari din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al unităților subordonate au drept, conform atribuțiilor stabilite prin fișa postului, cu respectarea regulamentului de organizare și funcționare, de vizualizare a informațiilor privind cazierul fiscal, direct sau prin intermediul altor aplicații informatice, acordat de către Direcția generală de tehnologia informației.

(2) Direcția generală de tehnologia informației organizează evidența nominală a persoanelor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al unităților subordonate care au acces la informațiile din cazierul fiscal, înscriind nivelul de acces acordat.

Art. 3.

(1) Cazierul fiscal este gestionat din punct de vedere informatic de Direcția generală de tehnologia informației din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care organizează și gestionează și istoricul contribuabililor care au fost scoși din evidența cazierului fiscal.

(2) Informațiile din istoricul contribuabililor care au fost scoși din evidența cazierului fiscal se păstrează pentru o perioadă de 10 ani de la data scoaterii din evidență.

(3) Accesul organelor fiscale la datele din istoricul informațiilor din cazierul fiscal se face în condițiile prevăzute la art. 2.

Art. 4.

În cazierul fiscal al persoanei juridice se înscriu și faptele stabilite în sarcina subunităților sale fără personalitate juridică, cum ar fi: sucursalele, punctele de lucru și altele asemenea.

Art. 5.

Procedura de înscriere, scoatere și rectificare a informațiilor în/din cazierul fiscal, solicitare și eliberare a certificatului de cazier fiscal este prevăzută în anexa nr. 1.

Art. 6.

Se aprobă modelul și conținutul formularelor:

  1. a) 500 „Fișa de înscriere în cazierul fiscal”, cod MFP: 14.13.43.15/1;
  2. b) 501 „Fișa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal”, cod MFP: 14.13.43.15/2;
  3. c) 502 „Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal”, cod MFP: 14.13.25.15/1;
  4. d) 503 „Cerere de rectificare a datelor înscrise în cazierul fiscal”, cod MFP: 14.13.25.15/2;
  5. e) 504 „Certificat de cazier fiscal” și anexa la certificatul de cazier fiscal, cod MFP: 14.13.21.15;
  6. f) 505 „Fișa de înscriere în cazierul fiscal a atragerii răspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul”, cod MFP: 14.13.43.15/3;
  7. g) 506 „Fișa de înscriere în cazierul fiscal privind inactivitatea fiscală”, cod MFP: 14.13.43.15/4;
  8. h) 507 „Fișa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal privind atragerea răspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul”, cod MFP: 14.13.43.15/5;
  9. i) 508 „Fișa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal privind inactivitatea fiscală”, cod MFP: 14.13.43.15/6, prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 7.

Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare și de păstrare a formularelor menționate sunt prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 8.

Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 9.

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 10.

Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală juridică, Direcția generală de tehnologia informației și Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, precum și unitățile subordonate acestora vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.