În Monitorul Oficial nr. 452 din 23 iunie a.c. a fost publicată Hotărârea Senatului nr. 48/2015 privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole va fi disponibilă în Legalis® din luna iulie. Rezervă acum accesul la acest volum


În extras

Art. 1

Se constituie Comisia specială a Senatului pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România, denumită în continuare Comisia, în scopul de a întocmi şi de a prezenta Senatului şi, prin intermediul acestuia, societăţii româneşti o evaluare amănunţită, analitică şi obiectivă atât a calităţii practicilor şi instituţiilor democratice din România, cât şi a modului în care puterile în stat funcţionează potrivit principiului constituţional al separaţiei, echilibrului şi controlului reciproc.

Art. 2

(1) Comisia se compune din 9 senatori, desemnaţi de grupurile parlamentare din Senat.

(2) Comisia este condusă de un birou alcătuit din preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar.

(3) Componenţa nominală a Comisiei şi a biroului acesteia este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(4) Senatorii desemnaţi ca membri ai Comisiei îşi păstrează şi calitatea de membri ai comisiilor permanente ale Senatului.

Art. 3

Comisia are următoarele atribuţii:

  1. a) organizează dezbateri publice şi consultări cu societatea civilă, mediul academic şi reprezentanţi ai instituţiilor;
  2. b) întocmeşte o documentare extensivă, prin colaborarea cu autorităţile publice competente, dar şi prin culegerea de date din surse publice, cu privire la tematica aflată sub evaluare;
  3. c) pe baza propriilor indicatori şi a propriului model de analiză, Comisia realizează un raport ce va măsura: participarea şi reprezentarea politică, densitatea şi intensitatea reţelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul faţă de minorităţile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viaţa privată şi securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor şi abuzurilor instituţionale, responsabilitatea politică, transparenţa deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituţionale şi a dezbaterii publice, independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar, rigoarea şi raţionalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra instituţiilor de forţă, consistenţa drepturilor şi libertăţilor individuale, precum şi a garanţiilor constituţionale, formele şi eficacitatea controlului cetăţenesc asupra tuturor instituţiilor şi puterilor statului.

Art. 4

Şedinţele Comisiei au loc săptămânal sau ori de câte ori este necesar.

Art. 5

Comisia îşi va desfăşura activitatea în baza regulamentului propriu de funcţionare, aprobat de Biroul permanent al Senatului.

Art. 6

În luna aprilie 2016, Comisia va prezenta Senatului raportul final asupra activităţii desfăşurate, însoţit de recomandări de lege ferenda.

Art. 7

După prezentarea raportului final în luna aprilie 2016, Comisia îşi va înceta activitatea.

Art. 8

Biroul permanent al Senatului va dispune măsurile necesare pentru asigurarea activităţii Comisiei.

Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 22 iunie 2015, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) Constituţia României, republicată.

  1. PREŞEDINTELE SENATULUI,

IOAN CHELARU

ANEXĂ

COMPONENŢA NOMINALĂ

a Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România

Nr. crt. Numele şi prenumele Grupul parlamentar Funcţia
1. Gabriela Creţu PSD membru
2. Petru-Alexandru Frătean PSD membru
3. Georgică Severin PSD membru
4. Timotei Stuparu PSD membru
5. PNL
6. PNL
7. PNL
8. Daniel-Constantin Barbu Liberal Conservator membru
9. Pataki Csaba UDMR membru