În Monitorul Oficial nr. 450 din 23 iunie a.c. a fost publicată Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015 privind aprobarea Strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2015-2019.
În extras
STRATEGIA NAȚIONALĂ DE APĂRARE A ȚĂRII pentru perioada 2015–2019
– O Românie puternică în Europa și în lume –
Cuvânt înainte
La preluarea mandatului de Președinte al României am exprimat dezideratul și angajamentul afirmării națiunii române ca o națiune puternică, de cetățeni, o națiune care știe ce vrea în Europa, în lume și pentru sine însăși. Convingerea mea a rămas neclintită. Forța unei națiuni este dată de valorile, obiectivele și aspirațiile comune, care depășesc suma intereselor, ambițiilor și chiar a reușitelor individuale.
Strategia națională de apărare a României este expresia concretă a acestei viziuni. O Românie puternică în Europa și în lume exprimă cel mai clar obiectivul final al Strategiei și definește profilul pe care țara noastră și-l construiește pentru următorii 5 ani și, implicit, pe termen lung.
O Românie puternică în Europa și în lume înseamnă, în primul rând, un stat care asigură securitatea cetățenilor săi oriunde s-ar afla ei. Această declarație include o multitudine de aspecte. A asigura securitatea cetățenilor începe cu a-i respecta la ei acasă, a le proteja drepturile și libertățile în țară și în străinătate, a pune efectiv instituțiile în serviciul cetățeanului, așa cum le este menirea, și continuă cu o dimensiune cât se poate de practică – a le oferi securitate în comunitățile lor, precum și garanții juridice și protecție diplomatică în afara granițelor.
Acest scop poate fi atins doar prin conectarea permanentă la realitate, prin evaluarea continuă a stării de fapt și prin înțelegerea fenomenelor și provocărilor ce caracterizează actualul context. Prin urmare, România puternică este un stat care își va dezvolta capacitatea de a opera eficient și pragmatic într-o paradigmă schimbată, care știe să răspundă la noile realități și care poate anticipa evoluțiile din mediul de securitate. Recunoașterea schimbărilor care s-au produs în ultimii ani în plan geopolitic reprezintă un prim pas necesar pentru a construi o Strategie bine ancorată în realitate și care identifică cele mai potrivite direcții de acțiune.
În al doilea rând, o Românie puternică își apără valorile, interesele și simbolurile care o definesc, bunurile naționale și resursele naturale, precum și instituțiile care o reprezintă. Prioritate trebuie acordată educației și sănătății, protejării patrimoniului, mediului înconjurător, dar și susținerii domeniilor de excelență.
În fine, dar nu în ultimul rând, o Românie puternică este un stat care contribuie la menținerea securității colective și la promovarea democrației și libertății.
Acest fapt presupune că România își va fi consolidat credibilitatea strategică, fiind recunoscută pentru predictibilitate și continuitate atât în politica externă, de securitate și apărare, cât și în consolidarea democrației și statului de drept. O Românie puternică se bucură nu doar de încrederea deplină a partenerilor, ci este la rândul său un furnizor de încredere, o sursă de stabilitate într-o regiune complicată și de profund atașament față de valorile și principiile democratice.
Ne aflăm la mai bine de 10 ani de la aderarea României la NATO și la 8 ani de la intrarea țării noastre în Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline. Drumul parcurs de la aceste momente până astăzi se cuvine a fi recunoscut și apreciat. România s-a schimbat în această perioadă, iar Strategia națională de apărare vine să reafirme, în cel mai responsabil mod, caracterul ireversibil al acestui parcurs și al angajamentelor pe care el le presupune. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe. Construcția României puternice este strâns legată de acestea.