În Monitorul Oficial nr. 424 din 15 iunie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 668/2015 al Ministerului Finanțelor Publice pentru aprobarea Instrucţiunilor privind valorificarea măsurilor dispuse prin dispoziţia obligatorie, evidenţa acţiunilor de inspecţie, raportarea privind modul de realizare a programelor de activitate şi rezultatele acţiunilor efectuate.
În extras
Art. 1
Se aprobă Instrucţiunile privind valorificarea măsurilor dispuse prin dispoziţia obligatorie, evidenţa acţiunilor de inspecţie, raportarea privind modul de realizare a programelor de activitate şi rezultatele acţiunilor efectuate, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Direcţia generală de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor lua măsuri pentru aplicarea şi ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul finanţelor publice,
Eugen Orlando Teodorovici
ANEXĂ
INSTRUCŢIUNI
privind valorificarea măsurilor dispuse prin dispoziţia obligatorie, evidenţa acţiunilor de inspecţie, raportarea privind modul de realizare a programelor de activitate şi rezultatele acţiunilor efectuate
I.Valorificarea măsurilor dispuse prin dispoziţia obligatorie
1. Măsurile dispuse prin dispoziţiile obligatorii emise ca urmare a acţiunilor de inspecţie economico-financiară se centralizează la nivelul fiecărei structuri de inspecţie economico-financiară, într-o situaţie care cuprinde, în principal, informaţii cu privire la entitatea verificată, măsurile dispuse, temeiul de drept şi termenele de ducere la îndeplinire a acestora.
2. Situaţia centralizatoare a măsurilor dispuse se utilizează pentru:
– eliminarea riscului de neducere la îndeplinire a acestora;
– elaborarea de propuneri pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ;
– programarea activităţii de inspecţie economico-financiară;
– iniţierea de acţiuni de control;
– identificarea necesităţilor de pregătire profesională.
3. În termen de maximum 5 zile de la scadenţa termenelor de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse, echipa de control procedează la verificarea modului de ducere la îndeplinire, urmărind:
– respectarea termenului prevăzut de art. 28 alin. (12) din Normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea inspecţiei economico-financiare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 101/2012;
– îndeplinirea măsurilor în termenul dispus în dispoziţia obligatorie, procedând la analiza informării transmise de entitate şi a documentelor justificative, după caz.
4. Dacă în urma analizei efectuate cu privire la modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse se constată că entitatea a dus la îndeplinire în totalitate şi la termen măsurile dispuse, echipa de inspecţie economico-financiară întocmeşte un referat prin care propune închiderea acţiunii şi care se arhivează la dosarul acţiunii de control. Referatul cuprinde datele de identificare ale entităţii, măsurile dispuse, termenele şi modul de ducere la îndeplinire a acestora.
5. În situaţia în care entitatea verificată nu informează organul de inspecţie economico-financiară sau informarea transmisă privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin dispoziţia obligatorie este insuficient documentată şi/sau nu rezultă că acesta a dus la îndeplinire măsurile dispuse prin dispoziţia obligatorie, organul de inspecţie economico-financiară solicită entităţii verificate comunicarea, în termen de maximum 10 zile, de clarificări privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor şi/sau documente justificative suplimentare în susţinerea ducerii la îndeplinire a măsurilor.