În Monitorul Oficial nr. 309 din 6 mai a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023.
În extras
Art. 1.
(1) Se aprobă Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015—2023, denumit în continuare Program naţional, gestionat, în condiţiile legii, de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, denumită în continuare Agenţia Naţională.
(2) Programul naţional poate fi actualizat prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii.
Art. 2.
(1) Scopul Programului naţional constă în realizarea înregistrării sistematice a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii ţări, în aplicarea dispoziţiilor art. 9 alin. (11) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege.
(2) Înregistrarea sistematică a imobilelor se realizează în cadrul unui proces complex, care include în principal următoarele: realizarea de campanii de informare şi conştientizare publică a cetăţenilor, identificarea imobilelor şi a deţinătorilor, realizarea de măsurători cadastrale, colectarea actelor juridice de la deţinători, integrarea şi prelucrarea datelor şi întocmirea documentelor cadastrale, afişarea publică a documentelor cadastrale, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de rectificare formulate de proprietari/posesori, actualizarea documentelor cadastrale şi deschiderea cărţilor funciare, în conformitate cu reglementările în vigoare.
(3) Finanţarea Programului naţional se asigură din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale, în condiţiile legii.
(4) Principalii beneficiari ai rezultatelor directe, corespunzătoare acţiunilor din Programul naţional, sunt proprietarii, posesorii ori alţi deţinători ai imobilelor, identificaţi potrivit dispoziţiilor art. 11 alin. (2) lit. f) din lege.
Art. 3.
Principalele activităţi care se realizează potrivit legislaţiei în vigoare, precum şi sumele estimate din venituri proprii ale Agenţiei Naţionale pentru realizarea Programului naţional în perioada 2015—2023 sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 4.
(1) Desfăşurarea activităţilor Programului naţional se asigură conform unui plan de acţiuni anual, în limita fondurilor aprobate, potrivit legii.
(2) Planul de acţiuni anual şi detalierea fondurilor alocate se aprobă de către Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale prin hotărâre în conformitate cu reglementările în vigoare.
(3) În aplicarea hotărârii consiliului de administraţie prevăzute la alin. (2) se emite, potrivit competenţelor legale, ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Acţiunile nefinalizate se includ în planul de acţiuni anual din anul următor, în condiţiile alin. (2).
(5) Veniturile proprii rămase neutilizate la sfârşitul anului se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie, potrivit legii.
Art. 5.
(1) În cadrul Agenţiei Naţionale se constituie o comisie privind prioritizarea unităţilor administrativ-teritoriale la nivelul fiecărui judeţ, în vederea includerii acestora în Programul naţional, în conformitate cu reglementările în vigoare.
(2) Membrii comisiei sunt specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale, care sunt numiţi prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale şi îşi desfăşoară activitatea în baza unei proceduri elaborate în acest sens.
(3) Comisia prevăzută la alin. (1) prioritizează unităţile administrativ-teritoriale, urmărind acoperirea nefracţionată a teritoriului judeţului, ţinând cont de cel puţin unul dintre următoarele criterii:
- a) unităţi administrativ-teritoriale care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes naţional;
- b) unităţi administrativ-teritoriale care fac obiectul realizării unor proiecte de dezvoltare locală;
- c) unităţi administrativ-teritoriale care prezintă aşezări informale ale comunităţilor aflate în condiţii de sărăcie extremă.
(4) Lista unităţilor administrativ-teritoriale întocmită în condiţiile alin. (3), inclusiv pentru municipiul Bucureşti, se aprobă de Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale prin hotărâre.
(5) În aplicarea hotărârii consiliului de administraţie prevăzute la alin. (4) se emite, potrivit competenţelor legale, ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) În funcţie de suprafaţa totală a judeţului, inclusiv a municipiului Bucureşti, Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale aprobă procedura de alocare a sumelor pentru
finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică şi alocarea anuală a acestora, potrivit legii.
(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), unităţile administrativ-teritoriale pentru care au fost iniţiate, potrivit reglementărilor în vigoare, procedurile pentru înregistrarea sistematică a imobilelor până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri sunt considerate ca fiind incluse în prezentul Program naţional.
Art. 6.
(1) În vederea realizării Programului naţional, în cadrul Agenţiei Naţionale şi instituţiilor subordonate se organizează compartimente funcţionale de înregistrare sistematică a proprietăţilor imobiliare, ale căror atribuţii se stabilesc prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, conform reglementărilor în vigoare.
(2) Pentru implementarea Programului naţional, în cadrul Agenţiei Naţionale şi instituţiilor sale subordonate se înfiinţează un număr de maximum 600 de posturi pe perioadă determinată, pe durata Programului naţional, cu finanţare din venituri proprii, distinct faţă de numărul de posturi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.288/2012 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cu modificările ulterioare.
(3) Posturile prevăzute la alin. (2) sunt remunerate la nivelul de salarizare în plată pentru funcţiile similare din cadrul Agenţiei Naţionale sau al instituţiilor subordonate, după caz, potrivit legii.