În Monitorul Oficial nr. 223 din 1 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 26/2015 al Ministerului Afacerilor Interne pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.
În extras
Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 8 martie 2010, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Titlul capitolului II se modifică şi va avea următorul cuprins:
„CAPITOLUL II
Organizarea, conducerea, coordonarea, executarea şi evaluarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în mod integrat. Intervenţia la evenimente”
2. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 2
Organizarea în mod integrat a activităţilor curente pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale se realizează de către Poliţia Română, conform Planului unic de ordine şi siguranţă publică.”
3. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 6
Dispozitivul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice se organizează de şeful poliţiei municipale/ orăşeneşti/ secţiei de poliţie cu forţe proprii, iar în funcţie de particularităţile elementelor situaţiei operative se solicită forţe suplimentare de la Jandarmeria Română şi/sau Poliţia de Frontieră Română, care se utilizează cu respectarea competenţelor teritoriale ale acestora.”
4. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 8
(1) În vederea menţinerii ordinii şi siguranţei publice se stabilesc zone de siguranţă publică, ce cuprind mai multe itinerare de patrulare.
(2) Zona de siguranţă publică poate include:
a) teritoriul de competenţă al unei poliţii municipale/ orăşeneşti/secţii de poliţie sau părţi din acesta:
b) teritoriul de competenţă al unei poliţii municipale/ orăşeneşti/secţii sau părţi din acesta şi teritoriul de competenţă al unor posturi de poliţie comunală;
c) teritoriul de competenţă al unor posturi de poliţie comunală.
(3) Zonele de siguranţă publică se stabilesc, prin dispoziţie, de către şeful poliţiei municipale/orăşeneşti/secţiei de poliţie, ţinând cont de:
a) configuraţia teritoriului;
b) populaţia şi structura acesteia;
c) obiectivele economice şi social-culturale;
d) zonele cu risc criminogen;
e) starea infracţională şi contravenţională;
f) resursele umane şi logistice aflate la dispoziţie, destinate pentru a fi utilizate în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.”
5. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 9
(1) Efectivele angrenate în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, repartizate într-o zonă de siguranţă publică, desfăşoară activităţi de patrulare pe itinerare stabilite în funcţie de evoluţia criminalităţii.
(2) Menţinerea ordinii şi siguranţei publice de către poliţia transporturi se realizează prin patrularea în trenurile de călători, precum şi prin activităţi de patrulare pe itinerare stabilite în zona de competenţă. Competenţele şefilor unităţilor de poliţie, prevăzute de prezentul ordin, se exercită în mod corespunzător de către şefii unităţilor de poliţie transporturi.
(3) Pe traseele turistice din afara localităţilor, menţinerea ordinii şi siguranţei publice se realizează prin patrule de jandarmi, conform Planului unic de ordine şi siguranţă publică.”
6. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 10
(1) Activitatea de patrulare este organizată pe baza concluziilor rezultate din analizele tactice, fiind adaptată la particularităţile fiecărei zone de siguranţă publică.
(2) Numărul schimburilor şi intervalul orar al acestora se stabilesc în funcţie de evoluţia situaţiei operative de către directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti/şefii inspectoratelor de poliţie judeţene, cu informarea şefilor celorlalte structuri participante la activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.
(3) Şefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne implicate asigură prezenţa efectivelor proprii la sediul unităţii de poliţie sau locaţia unde se realizează instruirea efectivelor şi organizarea dispozitivului de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.”
7. După articolul 10 se introduc două noi articole, articolele 101 şi 102, cu următorul cuprins:
„Art. 101
(1) Constituirea patrulelor se realizează de către poliţistul anume desemnat de şeful poliţiei municipale/ orăşeneşti/secţiei de poliţie.
(2) Patrula se constituie din cel puţin 2 poliţişti desemnaţi din rândul celor care îşi desfăşoară activitatea în structuri ale Poliţiei Române cu atribuţii principale de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.
(3) În componenţa patrulei constituite potrivit alin. (2) pot fi incluşi suplimentar:
a) poliţişti din cadrul altor structuri de poliţie decât cele cu atribuţii principale de menţinere a ordinii şi siguranţei publice;
b) studenţi sau elevi ai instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne pentru formarea ofiţerilor/agenţilor de poliţie, poliţie de frontieră, respectiv a ofiţerilor/subofiţerilor de jandarmi.
(4) În situaţii justificate, patrula poate fi formată dintr-un poliţist care îşi desfăşoară activitatea în structuri cu atribuţii principale de menţinere a ordinii şi siguranţei publice şi o persoană din cadrul structurilor prevăzute la alin. (3).
(5) În cazul în care pentru activitatea de patrulare sunt disponibile efective ale jandarmeriei Române şi/sau ale Poliţiei de Frontieră Române, acestea se utilizează de către poliţistul prevăzut la alin. (1) pentru constituirea de patrule mixte formate din cel puţin un poliţist şi un jandarm sau un poliţist şi un poliţist de frontieră.
(6) În raport cu efectivele avute la dispoziţie sau cu situaţia operativă, poliţistul prevăzut la alin. (1) poate constitui patrule formate din cei puţin 2 jandarmi sau 2 poliţişti de frontiera, care vor acţiona sub conducerea şi controlul structurilor competente ale Politiei Române.
(7) Constituirea patrulelor se consemnează într-un registru privind dispozitivul de ordine şi siguranţă publică şi patrulare.
Art. 102
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne repartizate în dispozitivul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice desfăşoară activităţi de patrulare pe itinerare stabilite înainte de intrarea în serviciu, având următoarele atribuţii principale:
a) acţionează în zona de patrulare pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale;
b) intervin la evenimentele semnalate;
c) participă la prinderea şi identificarea persoanelor suspecte de comiterea unor infracţiuni;
d) execută activităţile stabilite prin planurile de acţiune;
e) relaţionează cu cetăţenii în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică;
f) acţionează pentru depistarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii;
g) participă la executarea măsurilor stabilite în situaţii de urgenţă;
h) întocmesc acte de constatare a infracţiunilor în condiţiile art. 61, respectiv art. 293 alin. (3) din Codul de procedură penală;
i) execută primele activităţi prevăzute de reglementările în vigoare, premergătoare cercetării la faţa locului.”