În Monitorul Oficial nr. 192 din 23 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 24/2015 al Ministerului Afacerilor Interne pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de absolvire a învăţământului postliceal din Ministerul Afacerilor Interne.
Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®
În extras
Art. 1.
(1) Examenul de absolvire a învăţământului postliceal din Ministerul Afacerilor Interne, denumit în continuare MAI, se organizează şi desfăşoară în conformitate cu reglementările naţionale în domeniu şi cu prevederile prezentei metodologii.
(2) Perioada desfăşurării examenului de absolvire se stabileşte în structura-cadru a anilor de învăţământ pentru fiecare serie de elevi, aprobată de către Direcţia generală management resurse umane, denumită în continuare DGMRU, şi se comunică anual la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Art. 2.
(1) Examenul de absolvire este un examen de certificare a competenţelor profesionale, care asigură evaluarea integrată a nivelului de pregătire pentru numirea în prima funcţie, potrivit calificării profesionale descrise de standardul de pregătire profesională specific, respectiv a competenţelor formate în perioada studiilor postliceale.
(2) Rezultatele obţinute la examenul de absolvire se includ în media generală de absolvire.
Art. 3.
Controlul şi monitorizarea activităţilor privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de absolvire a învăţământului postliceal, la nivelul MAI, se realizează de către DGMRU.
Art. 4.
(1) În vederea bunei organizări şi desfăşurări a examenului de absolvire se constituie, cu caracter temporar, comisii, subcomisii şi echipe.
(2) Comisiile prevăzute la alin. (1) se constituie astfel:
a) la nivelul inspectoratului general care are în subordine instituţii de învăţământ postliceal — Comisia de coordonare a examenului de absolvire, denumită în continuare Comisia de coordonare,
b) la nivelul instituţiei de învăţământ care organizează examen de absolvire:
(i) Comisia de examinare medicală:
(ii) Comisia de evaluare psihologică;
(iii) Comisia de absolvire.
(3) Comisii de examinare medicală şi comisii de evaluare psihologică se pot constitui şi la nivelul instituţiilor de învăţământ în care nu se organizează examen de absolvire.
(4) Pentru exercitarea unor atribuţii care revin Comisiei de absolvire, în subordinea acesteia se constituie următoarele:
a) subcomisii de examinare, pentru fiecare probă de examen;
b) subcomisia de soluţionare a contestaţiilor.
(5) La nivelul fiecărei subcomisii de examinare se constituie echipe de examinare.
(6) O persoană poate face parte, în acelaşi timp, dintr-o singură comisie, subcomisie şi echipă de examinare.
Art. 5.
(1) În fiecare instituţie de învăţământ de nivel postliceal a MAI se constituie un centru de examen, prin ordin/dispoziţie al/a inspectorului general al inspectoratului general care are în subordine respectiva instituţie.
(2) În situaţia în care se consideră oportun, se poate constitui un singur centru de examen, la una din instituţiile de învăţământ postliceal din subordinea inspectoratului general.
(3) Din centrul de examen fac parte Comisia de absolvire, subcomisiile şi echipele de examinare şi subcomisia de soluţionare a contestaţiilor.
(4) Activitatea centrului de examen debutează la numirea Comisiei de absolvire şi se finalizează după aprobarea Raportului privind organizarea şi desfăşurarea examenului de absolvire.
Art. 6.
(1) Comisia de coordonare se constituie prin ordin/dispoziţie al/a inspectorului general, cu cel puţin 6 luni înaintea desfăşurării examenului, şi se comunică la DGMRU şi şcolilor postliceale.
(2) Comisia de absolvire se numeşte prin ordin/dispoziţie al/a inspectorului general, după comunicarea componenţei Comisiei de coordonare, şi se comunică DGMRU şi şcolilor postliceale.
Art. 7.
Inspectorul general stabileşte în mod unitar, la propunerea comisiei pentru curriculum prevăzută de Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ postliceal din Ministerul Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 199/2011, tematica şi bibliografia examenului, pe care le transmite unităţilor de învăţământ postliceal din subordine pentru a fi aduse la cunoştinţa elevilor cu cel puţin 6 luni înainte de desfăşurarea examenului de absolvire.
Art. 8.
(1) La examenul de absolvire au dreptul să se înscrie elevii promoţiei curente care au situaţia şcolară încheiată la toate modulele din curriculum şi au obţinut creditele prevăzute în standardul de pregătire profesională.
(2) Lista candidaţilor se transmite la centrul de examen, în vederea planificării examenului şi elaborării Graficului desfăşurării examenului de absolvire.
(3) Participă la examenul de absolvire candidaţii declaraţi:
a) „apt” medical de către comisia de examinare medicală stabilită prin dispoziţie a directorului Direcţiei medicale;
b) „apt” psihologic de către comisia de evaluare psihologică stabilită prin dispoziţie a directorului Centrului de Psihosociologie al MAI.
(4) Examinarea medicală şi evaluarea psihologică se desfăşoară prin grija unităţilor de învăţământ, înaintea examenului de absolvire.
(5) Candidaţii declaraţi „inapt” medical şi/sau „inapt” psihologic pot susţine, la cerere şi pe proprie răspundere, probele din cadrul examenului de absolvire, fără a primi grad profesional/militar şi fără a fi repartizaţi în unităţi ale MAI.
(6) Candidaţii se prezintă la centrul de examen în conformitate cu ordinul/dispoziţia de zi pe unitate a comandantului/directorului şcolii. În situaţia inspectoratelor generale care au în subordine mai multe instituţii de învăţământ postliceal şi organizează un singur centru de examen, deplasarea candidaţilor se realizează prin transport centralizat organizat de către instituţia de învăţământ în care funcţionează centrul de examen.
(7) Candidaţii care, din diferite motive, nu se înscriu pentru susţinerea examenului de absolvire odată cu seria din care fac parte pot susţine examenul o singură dată, cu seria următoare, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru candidaţii promoţiei curente. Aceştia nu mai au calitatea de elev, iar acordarea drepturilor specifice de natură financiară, de echipament şi de hrănire încetează, prin dispoziţia/ordinul de zi pe unitate a/al directorului/comandantului şcolii, odată cu absolvirea seriei din care fac parte.
(8) Candidaţii prevăzuţi la alin. (7), precum şi cei neprezentaţi sau eliminaţi din examen, declaraţi „nepromovat”, rămân în evidenţa structurii de resurse umane şi metodică a unităţii de învăţământ postliceal.
(9) Candidaţii declaraţi „nepromovat” în anul absolvirii nu dobândesc certificat de competenţe, grad profesional/militar şi nu sunt repartizaţi în unităţi ale MAI. În această situaţie candidaţii pot susţine examenul de absolvire încă o dată, cu seria următoare.