În Monitorul Oficial nr. 107 din 10 februarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 3121/2015 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare.
Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®
În extras
Dispoziţii generale
Abilitarea reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat.
Teza de abilitare relevă capacităţile şi performanţele didactice şi de cercetare ale candidatului.
Atestatul de abilitare este acordat prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, la propunerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Susţinerea în sesiune publică a tezei de abilitare în vederea obţinerii atestatului de abilitare se realizează numai în cadrul unei instituţii organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD)/instituţii organizatoare de doctorat (IOD), în domeniul solicitat de candidat.
Pentru a se înscrie în procesul de acordare a atestatului de abilitare, candidatul trebuie să îndeplinească standardele minimale identice cu standardele de acordarea a titlului de profesor universitar, respectiv de CS I, stabilite de CNATDCU şi aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice.
II.
Teza de abilitare, dosarul de abilitare şi componenţa comisiei de abilitare
(1)Teza de abilitare prezintă:
a) în mod succint şi documentat principalele rezultate ştiinţifice originale obţinute de către candidat în cercetarea ştiinţifică, didactică, sportivă, creaţia artistică, după conferirea titlului de doctor, în domeniul de doctorat vizat, cu indicarea evoluţiei carierei academice, ştiinţifice şi profesionale, precum şi a direcţiilor principale de dezvoltare a acesteia, în contextul global al realizărilor ştiinţifice semnificative şi de actualitate din domeniul de specialitate al autorului tezei de abilitare;
b) capacitatea individuală a candidatului de a coordona echipe de cercetare, de a organiza şi gestiona activităţi didactice, de explicare şi facilitare a învăţării şi cercetării.
(2) Candidatul poate opta pentru redactarea tezei de abilitare în limba română, caz în care va fi însoţită de un rezumat în limba engleză, sau într-o limbă de largă circulaţie internaţională, caz în care va fi însoţită de un rezumat în limba română.
(1) Dosarul candidatului pentru acordarea atestatului de abilitare va include minimum documentele următoare:
a) cererea-tip pentru susţinerea abilitării, avizată de către rector/preşedintele Academiei Române, redactată conform anexei 2 la ordin;
b) fişa de îndeplinire a standardelor minimale;
c) un portofoliu de lucrări ştiinţifice considerate relevante de către candidat, elaborate în domeniul de doctorat vizat;
d) curriculum vitae şi lista de lucrări, semnate de către candidat;
e) o declaraţie pe propria răspundere a candidatului privind îndeplinirea standardelor minimale stabilite de CNATDCU şi aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice şi originalitatea lucrărilor ştiinţifice din lista de lucrări;
f) copia legalizată a diplomei de doctor şi, dacă este cazul, copia legalizată a atestatului de recunoaştere sau echivalare a acesteia;
g) documente personale de identificare, în copie simplă: actul de identitate, dovada schimbării numelui în cazul în care numele înscris pe diplomă nu mai coincide cu cel din actul de identitate;
h) teza de abilitare, în format tipărit şi electronic.
(2) În cazul în care documentele prevăzute la alin. (1) lit. f) nu sunt redactate în limba română sau engleză, ele vor fi însoţite de traducerea legalizată în limba română.
(1) Comisia de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare este alcătuită din 3 membri, specialişti cu renume în domeniul de doctorat vizat de candidat, care deţin calitatea de conducător de doctorat.
(2) Minimum 2 dintre membrii comisiei de specialitate trebuie să nu fie cadre didactice titulare sau cercetători în cadrul instituţiei care organizează procesul de obţinere a atestatului de abilitare sau în cadrul instituţiei din care provine candidatul, dacă acestea sunt distincte.
(3) IOSUD/IOD transmite CNATDCU propunerile cu privire la componenţa comisiei de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare.
(4) CNADTCU, prin intermediul comisiei de specialitate aferente domeniului de doctorat vizat, numeşte comisia prevăzută la alin (1).
III.
Procedura de abilitare şi emiterea atestatului de abilitare
IOSUD/IOD, după primirea notificării cu privire la aprobarea componenţei comisiei de specialitate pentru susţinerea tezei de abilitare de către CNATDCU, organizează susţinerea publică a tezei de abilitare.