În Monitorul Oficial nr. 106 din 10 februarie a.c. a fost publicată Norma nr. 3/2015 a Autorității de Supraveghere Financiară privind obligaţiile de raportare şi transparenţă ale Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.
Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®
În extras
Art. 1.
Prezenta normă reglementează obligaţiile de raportare şi transparenţă ale Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumit în continuare Fond de garantare, înfiinţat potrivit Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumită în continuare Legea nr. 187/2011.
Art. 2.
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 187/2011.
(2) De asemenea, în înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) indicatori primari — date şi informaţii colectate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare Autoritate, în vederea supravegherii şi controlului modului în care Fondul de garantare îşi desfăşoară activitatea;
b) instrucţiuni tehnice — reguli prin care se stabilesc cerinţele minime de raportare specifice fiecărui raport periodic;
c) format de raportare — format standardizat folosit de sistemul informatic de raportări pentru transferul de date, respectiv standardul formatului de raportare extensible Markup Language, denumit în continuare XML.
d) raport periodic — indicatori solicitaţi de Autoritate, care se regăsesc într-un formular de raportare şi au aceeaşi periodicitate de transmitere şi acelaşi termen de raportare;
e) sistem informatic de raportări — sistemul informatic prin care Autoritatea colectează indicatori primari de la entităţile raportoare, denumit în continuare SIR.
CAPITOLUL II
Obligaţiile Fondului de garantare
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale privind rapoartele periodice
Art. 3.
(1) Rapoartele periodice transmise Autorităţii de către Fondul de garantare se completează conform documentelor justificative.
(2) Rapoartele periodice transmise Autorităţii trebuie să fie reale, corecte şi complete.
(3) În cazul în care nu există date, rapoartele sunt completate cu zero.
(4) Rapoartele periodice se completează în limba română.
Art. 4.
(1) Fondul de garantare notifică Autorităţii, sub semnătura electronică extinsă a reprezentantului legal, numele, funcţia şi datele de contact ale persoanei/persoanelor responsabile cu întocmirea şi transmiterea raportărilor.
(2) Orice decizie de modificare a informaţiilor prevăzute la alin. (1) se comunică Autorităţii, în format letric sau electronic, în ziua lucrătoare următoare celei în care a intervenit modificarea.
(3) Informaţiile prevăzute la alin. (1) se completează de către persoana/persoanele responsabile, în baza regulamentelor interne ale Fondului de garantare.
Art. 5.
(1) Rapoartele periodice semnate cu semnătură electronică extinsă sunt transmise electronic, în formatul standard de raportare XML, conform instrucţiunilor tehnice de raportare, cu excepţia cazurilor în care se prevede altfel.
(2) Pentru transmiterea electronică, Fondul de garantare are obligaţia de a înregistra utilizatori în aplicaţia SIR.
Art. 6.
Fondul de garantare este obligat să pună la dispoziţia Autorităţii, la cerere, în forma şi în termenul stabilite de aceasta, informaţiile şi documentele care să evidenţieze şi să justifice operaţiunile privind activitatea desfăşurată, sub toate aspectele sale.