În Monitorul Oficial nr. 13 din 8 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 131/2014 al Ministerului Apărării Naționale pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.39/2009.
Codul penal. Comentariu pe articole – Comandă acum în Legalis®
În extras
Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.39/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 9 aprilie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Legitimaţia de «Veteran» se confecţionează de către Centrul tehnic-editorial al Armatei, prin grija Direcţiei personal şi mobilizare din cadrul Statului Major General, conform precizărilor din anexa nr. 1, şi se emite în termen de 60 de zile de la conferirea titlului onorific de «Veteran».”
2. Articolul 71 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Invalizii, răniţii, cei care au dobândit afecţiuni fizice, soţul/soţia, copiii şi părinţii celor decedaţi, precum şi însoţitorii invalizilor de gradul I pot participa la acţiunile festive sau comemorative organizate de Ministerul Apărării Naţionale, la invitaţia:
a) comandanţilor de unităţi militare/garnizoane, pentru cele organizate pe plan local;
b) şefilor categoriilor de forţe ale armatei, pentru cele organizate de aceste structuri;
c) şefului Statului Major General sau a persoanei desemnate de acesta, pentru cele organizate la nivelul acestei structuri, precum şi pentru cele organizate la nivelul Ministerului Apărării Naţionale.
(2) În situaţia participării la acţiunile festive sau comemorative prevăzute la alin. (1), personalul armatei rănit, invalid şi cel care a dobândit afecţiuni fizice, precum şi urmaşii personalului decedat ca urmare a participării la acţiuni militare, care se află în raporturi de serviciu/de muncă cu Ministerul Apărării Naţionale, se consideră în interes de serviciu şi beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport dus/întors la/de la domiciliu sau de documente militare de transport, la clasa la care are dreptul, în conformitate cu normele în vigoare ce reglementează drepturile de transport ale personalului Armatei României.
(3) De drepturile prevăzute la alin. (2), în condiţiile stabilite pentru maiştri militari, subofiţeri şi personalul civil din Armata României, beneficiază personalul care a dobândit afecţiuni fizice şi cel prevăzut la art. 2 lit. c)—e) din ordonanţa de urgenţă care nu se află în raporturi de serviciu/de muncă cu Ministerul Apărării Naţionale, precum şi părinţii personalului armatei decedat în acţiuni militare, dacă cel decedat nu a fost căsătorit.
(4) Însoţitorii personalului armatei invalid ca urmare a participării la acţiuni militare căruia i s-a stabilit gradul I de invaliditate beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (2), în condiţii similare persoanelor pe care le însoţesc.”
3. În cuprinsul articolelor 19, 21, 25, 27 şi 28, sintagma „Direcţia financiar-contabilă” se înlocuieşte cu sintagma „Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale”