În Monitorul Oficial nr. 848 din 20 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 1358/2014 al Ministerului Sănătăţii privind înfiinţarea reţelei de genetică medicală.
În extras
Art. 1.
(1) Se înfiinţează reţeaua de genetică medicală cuprinzând următoarele structuri: centrele regionale de genetică medicală (CRGM), cabinetele de genetică medicală (CGM) şi laboratoarele de genetică medicală (LGM).
(2) Centrele regionale de genetică medicală sunt structuri funcţionale fără personalitate juridică, cu rolul de a coordona întreaga activitate de profil din zona arondată.
(3) Centrele regionale de genetică medicală se organizează şi îşi vor desfăşura activitatea la nivelul spitalelor clinice nominalizate în anexa nr. 1. Centrele au în coordonare, după caz, secţia sau compartimentul de profil, laboratorul de genetică medicală şi cabinetul de genetică medicală din ambulatoriul integrat al spitalului.
(4) Centrele regionale de genetică medicală sunt conduse de către un medic şef de centru — medic primar în specialitatea genetică medicală.
(5) Dotările minime ale laboratorului de genetică medicală, necesare pentru buna desfăşurare a activităţii de profil, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(6) Personalul minim necesar pentru buna desfăşurare a activităţii medicale de profil este prevăzut în anexa nr. 3.
(7) Conducerea unităţilor sanitare prevăzute în anexa nr. 1 va asigura numărul de posturi necesar conform anexei nr. 3 din posturile existente în cadrul unităţilor sanitare şi va întreprinde demersurile legale pentru încadrarea acestora cu personal de specialitate.
Art. 2.
În termen de 12 luni de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, conducerea spitalelor judeţene/spitalelor de pediatrie, după caz, cu excepţia judeţelor în care funcţionează CRGM, va realiza demersurile necesare pentru organizarea şi funcţionarea la nivelul unităţii sanitare a unui cabinet de genetică medicală, inclusiv încadrarea cu resurse umane.
Art. 3.
(1) Conducerea unităţilor sanitare în care funcţionează structurile de genetică medicală din judeţele arondate centrelor regionale va propune medici de specialitate implicaţi în problema bolilor genetice (din spital sau ambulatoriu). Dintre medicii de specialitate implicaţi în problema bolilor genetice propuşi, centrul regional de genetică medicală va desemna coordonatorul de profil pe judeţ.
(2) Coordonatorul de profil pe judeţ va solicita trimestrial, tuturor structurilor publice şi private din judeţ implicate în această problematică, datele necesare pentru a putea fi raportate centrului regional de boli genetice la care este arondat.
(3) Structurile de genetică medicală din cadrul unităţilor sanitare publice şi private au obligaţia de a comunica datele necesare către coordonatorul de profil pe judeţ.
Art. 4.
(1) La nivelul fiecărui centru regional de genetică medicală se va întocmi câte un registru regional de boli genetice care va cuprinde indicatori specifici, stabiliţi de către Comisia de genetică medicală a Ministerului Sănătăţii.
(2) Centrele regionale de boli genetice vor monitoriza şi vor raporta Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică datele din registrul regional de boli genetice.
(3) Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică va centraliza datele din registrul regional de boli genetice şi va constitui Registrul naţional de boli genetice.