În Monitorul Oficial nr. 822 din 11 noiembrie a.c. a fost publicată Norma nr. 22/2014 a Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor.
În extras
Normele privind rezervele tehnice pentru asigurările de viaţă, activele admise să le acopere şi dispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice brute, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 8/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 325 din 11 mai 2011, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 6 litera A, punctul (vii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(vii) terenuri şi construcţii în proprietatea societăţilor, cu excepţia terenurilor agricole şi a celor extravilane:”.
2. La articolul 6 litera B, punctul (ii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(ii) partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare, cu excepţia contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care sunt licenţiaţi ca şi societăţi captive şi care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agenţiile de rating de credit;”.
3. La articolul 7, punctul (iv) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(iv) valoarea creanţelor admise să acopere rezervele tehnice brute trebuie calculată pe bază prudienţială, avându-se în vedere orice pierderi viitoare. Creanţele de la asiguraţi şi intermediari rezultând din operaţiuni de asigurare directe şi acceptări în reasigurare pot fi acceptate ca acoperire pentru rezervele de primă brută, până la nivelul acestora şi numai în măsura în care nu sunt mai vechi de 30 de zile de la data scadentă prevăzută în contract. Termenul de 30 de zile se calculează de la prima scadenţă de plată prevăzută în contract. Orice amânare a datei scadenţei iniţiale nu va fi luată în considerare în determinarea vechimii creanţelor mai sus menţionate. Pentru recuperarea eficientă a creanţelor reprezentând prime de asigurare/reasigurare, asigurătorii trebuie să stabilească măsuri potrivit cărora primele de asigurare încasate de intermediarii în asigurări să fie depuse în conturile sau la casieriile asigurătorilor în termen de maximum 15 zile de la încasarea acestora, excepţie făcând agenţii de asigurare subordonaţi, pentru care perioada maximă este de 30 de zile.
Pentru ca activele care reprezintă creanţe de la asiguraţi şi intermediari, rezultând din operaţiuni de asigurare directe şi acceptări în reasigurare, precum şi partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare să fie luate în considerare ca active admise să acopere rezervele tehnice, societăţile de asigurare vor asigura evidenţe tehnice şi contabile distincte, care să permită verificarea acestora, în orice moment, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Orice situaţie în care evidenţele nu permit aceste verificări sau în care sumele rezultate în urma verificărilor efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt diferite de cele raportate de societate va conduce la excluderea acestor active din categoria activelor admise să acopere rezervele tehnice brute. Autoritatea de Supraveghere Financiară va notifica
societatea cu privire la excluderea activelor menţionate în paragraful anterior;”.
4. La articolul 7, punctul (v) se abrogă.
5. La articolul 7, punctul (vii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(vii) terenurile şi construcţiile pot fi acceptate ca acoperire pentru rezervele tehnice brute numai în măsura în care asigurătorul face dovada proprietăţii acestora şi sunt libere de sarcini. Actul doveditor al proprietăţii va fi transmis odată cu situaţiile financiare aferente exerciţiului financiar încheiat, urmând ca la fiecare raportare din cursul anului asigurătorul să declare pe propria răspundere dacă au intervenit sau nu modificări în ceea ce priveşte situaţia proprietăţii. Valoarea acestor active acceptată ca acoperire a rezervelor tehnice brute este valoarea de piaţă, determinată în conformitate cu Standardele Internaţionale de Evaluare în vigoare elaborate de Comitetul Internaţional pentru Standarde de Evaluare (CISE);”.
6. La articolul 7, punctul (viii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(viii) construcţiile admise să acopere rezervele tehnice brute de reasigurare vor fi asigurate împotriva tuturor riscurilor la care sunt expuse, cel puţin la nivelul valorii luate în considerare la acoperirea rezervelor tehnice brute, în baza unei asigurări distincte încheiate cu un alt asigurător, sau vor fi autoasigurate cu condiţia cedării riscului în reasigurare, în proporţie de cel puţin 70%, la reasigurători externi. În situaţia în care riscurile aferente autoasigurării unei construcţii sunt cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009, valoarea maxim acceptată ca activ admis a respectivei construcţii va fi 40% din valoarea sa de piaţă;”.
7. La articolul 7, după punctul (viii) se introduce un nou punct, punctul (ix), cu următorul cuprins:
„(ix) Pentru determinarea părţii din rezerva de daune neavizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, admisă să acopere rezervele tehnice brute, se va utiliza următoarea relaţie, pentru fiecare clasă de asigurare:
IBNR cedat admis pe clasă de asigurare = IBNR cedat total pe clasă de
asigurare x (RBNS cedat admis pe clasă de asigurare/RNBS cedat total pe clasă de asigurare),
în care:
IBNR cedat admis pe clasă de asigurare – partea din rezervele de daune neavizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, reprezentând activ admis sa acopere rezervele tehnice brute, pe clasă de asigurare;
IBNR total pe clasă de asigurare – valoarea totală a părţii din rezervele de daune neavizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, pe clasă de asigurare;
RBNS cedat admis pe clasă de asigurare – partea din rezervele de daune avizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, reprezentând activ admis să acopere rezervele tehnice brute cu respectarea limitelor prevăzute în prezenta normă, pe clasă de asigurare;
RBNS cedat total pe clasă de asigurare – valoarea totală a părţii din rezervele de daune avizate aferentă contractelor cedate în reasigurare, pe clasă de asigurare.”