În Monitorul Oficial nr. 764 din 21 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 4435/2014 al Ministerului Educaţiei Naţionale privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare a calificării profesionale pentru absolvenţii învăţământului profesional cu durata de 3 ani.
În extras
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
(1) Prezenta metodologie cuprinde normele de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare a calificării profesionale pentru absolvenţii învăţământului profesional cu durata de 3 ani, denumit în continuare învăţământ profesional, organizat în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Metodologiei de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat cu durata de 3 ani, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.136/2014 privind organizarea, funcţionarea, admiterea şi calendarul admiterii în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani.
(2) Absolvenţii învăţământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale primesc certificat de calificare profesională de nivel 3, conform Cadrului naţional al calificărilor, şi suplimentul descriptiv al certificatului, în format Europass.
Au dreptul să susţină examenul de certificare a calificării profesionale prevăzut la art. 1 absolvenţii învăţământului profesional de stat sau particular cu durata de 3 ani din promoţia curentă şi din promoţiile anterioare.
(1) Graficul examenului de certificare a calificării profesionale, pentru fiecare nivel de calificare, se aprobă, în fiecare an şcolar, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
(2) Pentru fiecare judeţ şi pentru municipiul Bucureşti, graficul acţiunilor de organizare şi pregătire a examenului se stabileşte, în fiecare an şcolar, prin decizie a inspectorului şcolar general, corelat cu graficul examenului de certificare a calificării profesionale, în funcţie de numărul de centre de examen, calificările profesionale alocate pentru fiecare centru de examen, numărul elevilor din fiecare centru de examen şi resursa umană necesară pentru evaluare.
(1) Repartizarea absolvenţilor unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu, în vederea susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale, se realizează de către inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti (ISJ/ISMB), la unităţile de învăţământ preuniversitar acreditate pentru calificările profesionale/domeniul de pregătire al acestora.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), dacă la examenele de certificare sunt înscrişi candidaţi pentru calificări profesionale/domenii de pregătire pentru care nu există în judeţ unităţi de învăţământ acreditate pentru calificarea respectivă/domeniul de pregătire respectiv, inspectoratele şcolare pot solicita, în scris, repartizarea acestora la unitatea de învăţământ cea mai apropiată din alt judeţ/din municipiul Bucureşti. Unitatea de învăţământ la care se solicită arondarea trebuie să fie acreditată pentru calificarea profesională respectivă. Adresa de solicitare este însoţită de acceptul scris al unităţii şcolare care organizează examenul de certificare a calificării profesionale şi de aprobarea celor două inspectorate şcolare (din judeţul de reşedinţă al unităţii de învăţământ şi din judeţul unde se desfăşoară examenul de certificare). Inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti din care provin candidaţii informează, în scris, Direcţia generală educaţie şi învăţare pe tot parcursul vieţii (DGEÎTPV) din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) cu privire la aceste situaţii excepţionale.
CAPITOLUL II
Coordonarea metodologică a examenului de certificare a calificării profesionale
(1) Organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare a calificării profesionale sunt coordonate, la nivel naţional, de Comisia Naţională de Evaluare si Certificare (CNEC), care se constituie în fiecare an şcolar şi funcţionează în cadrul MEN.
(2) În fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti se constituie anual comisii judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de evaluare şi certificare (CJEC/CMBEC).
(3) CNEC şi CJEC/CMBEC coordonează şi organizarea şi desfăşurarea celorlalte examene de certificare profesională a absolvenţilor din învăţământul preuniversitar.
(4) CJEC/CMBEC stabilesc, în fiecare an şcolar, unităţile de învăţământ care organizează examenul de certificare a calificării profesionale, denumite în continuare centre de examen, având în vedere criteriile prevăzute în anexa nr. 1, şi unităţile de învăţământ arondate acestora, până cel târziu la începutul semestrului al II-lea al anului şcolar în care se derulează examenul de certificare.
(5) În fiecare centru de examen, CJEC/CMBEC numeşte o comisie de examinare.