În Monitorul Oficial nr. 739 din 10 octombrie a.c. a fost publicată Legea nr. 132/2014 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
În extras
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2 din 29 ianuarie 2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 104 din 11 februarie 2014, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul I punctul 3, alineatul (2) al articolului 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) În sensul prevederilor prezentei legi, prin ministere şi instituţii cu reţele sanitare proprii se înţelege autorităţile şi instituţiile care au în subordine unităţi sanitare, altele decât Ministerul Sănătăţii, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Academia Română, autorităţile administraţiei publice locale şi universităţile de medicină şi farmacie acreditate şi universităţile care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate.“
2.La articolul I, punctele 7, 13, 18, 19, 23, 25, 26, 28, 30, 52, 54, 86 şi 91 se abrogă.
3. La articolul I punctul 11, alineatul (11) al articolului 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(11) În exercitarea atribuţiilor şi responsabilităţilor prevăzute la alin. (1), Ministerul Sănătăţii şi structurile de specialitate ale acestuia au acces nemijlocit şi utilizează datele din cadrul Platformei informatice din asigurările de sănătate, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare. CNAS, precum şi furnizorul Platformei informatice din asigurările de sănătate au obligaţia de a acorda Ministerului Sănătăţii drepturi şi privilegii de acces la datele informatice, egale cu cele ale CNAS.“
4. La articolul I, după punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 121, cu următorul cuprins:
„121.La articolul 16 alineatul (1), după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:
«j) finanţează, în limita bugetului alocat cu această destinaţie, activităţi de cercetare ştiinţifică în domeniul medical, prevăzute în Planul sectorial care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.»“
5. La articolul I punctul 20, alineatele (1), (2) şi (4) ale articolului 47 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 47
(1) Programele naţionale de sănătate sunt elaborate de către Ministerul Sănătăţii prin structura de specialitate, desemnată prin hotărâre a Guvernului.
(2) Pentru elaborarea programelor naţionale de sănătate, structura de specialitate colaborează cu CNAS şi cu autorităţi, instituţii şi organizaţii nonguvernamentale.
……….
(4) În situaţii de risc epidemiologie, persoanele prevăzute la alin. (3), precum şi persoanele aflate în tranzit pe teritoriul României beneficiază de programele naţionale de sănătate publică care au drept scop prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile.“
6. La articolul I, punctul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„21.La data de 1 august 2014, alineatul (4) al articolului 48 se abrogă.“
7.La articolul I, punctul 22 se abrogă.
8.La articolul I, punctul 24 se abrogă.
9.La articolul I, punctul 27 se abrogă.
10.La articolul I, punctul 29 se abrogă.
11.La articolul I, punctul 31 se abrogă.
12. La articolul I, după punctul 36 se introduce un nou punct, punctul 361, cu următorul cuprins:
„361.La articolul 93, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«(4) Din bugetul Ministerului Sănătăţii, de la bugetul de stat şi din venituri proprii se asigură fonduri pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate.»“
13. La articolul I punctul 39, titlul V1 „Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate“ capitolul I, articolul 1281alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„e) unităţi medicale ambulatorii ale universităţilor de medicină şi farmacie acreditate şi ale universităţilor care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate.“
14. La articolul I, după punctul 40 se introduc două noi puncte, punctele 401 şi 402, cu următorul cuprins:
„401.La articolul 148, alineatul (16) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«(16) Inspecţia sanitară de stat a Ministerului Sănătăţii coordonează şi organizează împreună cu structurile de control în domeniul sănătăţii publice ale direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti sistemul de vigilenţă prevăzut la alin. (15) pentru notificarea incidentelor adverse severe şi a reacţiilor adverse severe pentru ţesuturile şi celulele umane utilizate în scop terapeutic.»
402.La articolul 148, după alineatul (16) se introduce un nou alineat, alineatul (161), cu următorul cuprins:
«(161) Agenţia Naţională de Transplant coordonează şi organizează sistemul de vigilenţă prevăzut la alin. (15) pentru notificarea incidentelor adverse severe şi a reacţiilor adverse severe pentru organele umane utilizate în scop terapeutic.»“
15. La articolul I punctul 44, alineatul (3) al articolului 170 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Cheltuielile efectuate de unităţile spitaliceşti, în cazurile prevăzute la alin. (2), se rambursează de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelor, ale instituţiilor în reţeaua cărora funcţionează, precum şi prin bugetul unităţii administrativ-teritoriale, bugetele universităţilor de medicină şi farmacie, ale universităţilor care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate, după caz, prin hotărâre a Guvernului, în termen de maximum 30 de zile de la data încetării cauzei care le-a generat.“
16. La articolul I punctul 45, alineatele (21) şi (22) ale articolului 174 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(21) Managementul asistenţei medicale acordate în spitalele publice poate fi transferat către autorităţile administraţiei publice locale, universităţile de medicină şi farmacie de stat acreditate, universităţile care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Sănătăţii, la propunerea autorităţilor administraţiei publice locale, a universităţilor de medicină şi farmacie de stat acreditate, universităţilor care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate, după caz.
(22) Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea spitalele publice prevăzute la alin. (21) pot fi date în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale, universităţilor de medicină şi farmacie de stat acreditate, universităţilor care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate, în condiţiile legii.“