În Monitorul Oficial nr. 630 din 28 august a.c. a fost publicată Ordonanța Guvernului nr. 19/2014 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme.
Integral
Articol unic
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 21 decembrie 2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 232/2008, cu completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1. După articolul 12se introduce un nou articol, articolul 13, cu următorul cuprins:
„Art. 13
În cazul în care persoanele fizice au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. pentru achiziţionarea de autoturisme, iar după data de 22 decembrie 1989 le-au transferat în conturile Băncii Române pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. şi nu prezintă documentele doveditoare care să ateste data constituirii depozitului la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A., calculul despăgubirii se face de la data transferului la Banca Română pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. până la data de 31 decembrie 2013.“
2. După articolul 3 se introduc două noi articole, articolele 31 şi 32, cu următorul cuprins:
„Art. 31
(1) În vederea despăgubirii persoanelor fizice prevăzute la art. 13, Ministerul Finanţelor Publice procedează la o emisiune de titluri de stat în limita unui plafon de 5.000.000 lei. Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 8 septembrie 2014, cu scadenţă la data de 30 septembrie 2014. Titlurile de stat sunt nenegociabile şi nepurtătoare de dobândă.
(2) Valoarea nominală individuală a fiecărui titlu de stat este egală cu valoarea individuală a despăgubirii, calculată de B.R.D. Groupe Societe Generale – S.A., pe numele fiecăruia dintre deponenţi.
(3) La stabilirea valorii despăgubirilor nu se iau în calcul depunerile de sume efectuate la Banca Română pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. ulterior datei transferului depozitelor de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. la Banca Română pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A.
(4) La data scadenţei emisiunii de titluri de stat, Ministerul Finanţelor Publice procedează la răscumpărarea acestora prin plata către B.R.D. Groupe Société Generale – S.A. a sumei reprezentând valoarea nominală totală a titlurilor de stat emise. Această plată se va face în contul B.R.D. Groupe Société Generale – S.A., iar banca evidenţiază încasarea într-un cont destinat în mod special acţiunii de despăgubire, cont nepurtător de dobândă şi de comisioane, din care se vor pune la dispoziţia persoanelor fizice sumele aferente despăgubirilor individuale.
(5) Valoarea totală a despăgubirii este calculată de către B.R.D. Groupe Société Generale – S.A. prin indexarea sumelor transferate de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. la Banca Română pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A., după cum urmează: din suma transferată la Banca Română pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. se va deduce dobânda legală bonificată de Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. pe perioada în care a fost acordată, valoarea rezultată se indexează cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, ulterior deducându-se dobânda legală bonificată de B.R.D. Groupe Société Generale – S.A. pe perioada în care a fost acordată.
(6) Pentru a intra în posesia sumelor reprezentând valoarea despăgubirii, deponenţii îndreptăţiţi, mandatarii sau succesorii legali ai acestora se vor prezenta la orice unitate a B.R.D. Groupe Société Generale – S.A., cu un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz.
(7) Sursele utilizate pentru răscumpărarea la scadenţă a titlurilor de stat sunt asigurate de Ministerul Finanţelor Publice în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind datoria publică.
Art. 32
În cazul în care în termen de 90 de zile de la data scadenţei emisiunii de titluri de stat prevăzută la art. 31alin. (1), deponenţii prevăzuţi la art. 13fac dovada datei constituirii depozitului la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A., B.R.D. Groupe Société Generale – S.A. va calcula diferenţa corespunzătoare despăgubirii, aceştia urmând a fi despăgubiţi prin emisiuni de titluri de stat, ale căror elemente tehnice se stabilesc la propunerea Ministerului Finanţelor Publice şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.“