În Monitorul Oficial nr. 626 din 27 august a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 13/2014 al Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru modificarea şi completarea unor regulamente emise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Integral
La alineatul (1) al articolului 65 din Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 60/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 983 şi 983 bis din 4 noiembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„b) pentru persoane juridice:
1. denumirea, codul unic de înregistrare (CUI pentru persoane juridice române sau cod unic similar pentru persoane juridice străine), sediul social ori noţiunea echivalentă din legislaţia aplicabilă, pentru persoane juridice străine, ţara, telefonul, faxul, adresa de e-mail;
2. număr de ordine în Registrul Comerţului, numărul contractului de custodie, dacă este cazul;
3. numele reprezentantului legal, în măsura în care este furnizat de persoana juridică, sau numele persoanei autorizate;
c) pentru deţinătorii fără personalitate juridică: denumirea entităţii, datele de identificare şi de contact ale reprezentantului legal, în măsura în care sunt furnizate de entitate, sau ale reprezentantului autorizat al acesteia; reprezentantul autorizat poate fi şi intermediarul autorizat care deţine conturile de instrumente financiare deschise în numele clienţilor persoanei juridice;“.
Art. II
Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 312 şi 312 bis din 6 aprilie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (2), după litera a) se introduce o nouă literă, litera a1), cu următorul cuprins:
„a1)agent de plată – o instituţie financiară sau, după caz, depozitarul valorilor mobiliare, prin intermediul căruia emitentul ori ofertantul îşi îndeplineşte obligaţiile de plată în bani faţă de deţinătorii de instrumente financiare;“.
2. La articolul 2 alineatul (2), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins:
„f1)ex date – data anterioară datei de înregistrare cu un ciclu de decontare minus o zi lucrătoare, de la care instrumentele financiare obiect al hotărârilor organelor societare se tranzacţionează fără drepturile care derivă din respectiva hotărâre;“.
3. La articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Prospectul/Documentul de ofertă publică de valori mobiliare este întocmit cel puţin în limba română, cu respectarea, în cazul prospectului, a prevederilor art. 49 alin. (33)–(5).“
4. La articolul 7, alineatele (1) şi (11) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(1) Perioada de derulare a unei oferte publice de vânzare nu depăşeşte 12 luni.
(11) Perioada în care se pot subscrie acţiuni în cadrul exercitării dreptului de preferinţă nu este mai mică de o lună de la data stabilită în prospectul/prospectul proporţional de ofertă, dată ulterioară datei de înregistrare şi datei de publicare a hotărârii adunării generale extraordinare a acţionarilor sau a consiliului de administraţie/directoratului în Monitorul Oficial al României. Prevederile art. 30 se aplică în mod corespunzător şi în cazul oferirii de acţiuni în vederea exercitării dreptului de preferinţă.“
5.La articolul 17 alineatul (1) litera d), punctul 4 se abrogă.
6. La articolul 17 alineatul (1) litera d), punctul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„5. declaraţia membrilor consiliului de administraţie/organului statutar din care să reiasă dacă, până la data depunerii cererii de aprobare a prospectului, au fost formulate opoziţii sau dacă hotărârea privind respectiva emisiune a fost atacată în justiţie, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;“.
7. La articolul 17 alineatul (1), literele j) şi p) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„j) copia contractului de intermediere;
……….
p) declaraţia ofertantului privind preţul cerut în cadrul ofertei, dacă este cazul, sau declaraţia privind criteriile şi/sau condiţiile pe baza cărora preţul va fi determinat, precum şi valoarea maximă a acestuia care vor fi depuse la A.S.F. obligatoriu în plic închis şi sigilat.“
8. La articolul 17, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) În vederea aprobării prospectului de ofertă publică de vânzare ce urmează să fie publicat, ofertantul are obligaţia să depună la Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., şi dovada publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României (copie din Monitorul Oficial al României), dovadă care poate fi depusă şi ulterior depunerii cererii de aprobare a prospectului.“
9. La articolul 17 alineatul (3), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„c) desfăşurarea oricăror altor operaţiuni în legătură cu valorile mobiliare obiect al ofertei, cu excepţia activităţilor de solicitare a intenţiei de investiţie.“
10. La articolul 33, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Criteriul de alocare a valorilor mobiliare subscrise în cadrul ofertei publice trebuie să fie precizat în cadrul prospectului de ofertă. Decizia privind criteriul de alocare, precum şi alocarea efectivă a valorilor mobiliare subscrise în cadrul ofertei publice aparţin în mod exclusiv emitentului, în cazul ofertelor publice primare, respectiv ofertantului, în cazul ofertelor publice secundare.“
11.Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Oferta se consideră închisă la data expirării perioadei de derulare prevăzută în prospectul de ofertă sau la data închiderii anticipate conform prevederilor din prospect.“
12.La articolul 35, alineatul (3) se abrogă.
13.Articolul 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Prospectul de ofertă publică primară de vânzare purtând viza A.S.F. şi notificarea privind rezultatele ofertei publice se depun la ORC, ca anexe la cererea de înscriere de menţiuni privind modificarea capitalului social, după încheierea ofertei publice şi realizarea operaţiunilor de decontare.
(2) Operaţiunile de înregistrare la ORC nu afectează rezultatele ofertei publice, astfel cum au fost notificate A.S.F. în conformitate cu art. 35.“
14. La articolul 45, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Deţinătorii de obligaţiuni îşi exercită dreptul de opţiune la conversia în acţiuni ale emitentului potrivit celor stabilite de emitent, în termenii şi condiţiile obligaţiunilor.“
15. La articolul 49, alineatele (33), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(33) În cazul în care un emitent pentru care România este stat membru de origine intenţionează efectuarea unei oferte publice de vânzare/solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată numai din România, prospectul este întocmit cel puţin în limba română, cu excepţia cazului în care A.S.F. îşi dă acordul cu privire la întocmirea prospectului într-o limbă de largă circulaţie în domeniul financiar internaţional.
……….
(4) În cazul în care un emitent de valori mobiliare pentru care România este stat membru de origine intenţionează efectuarea unei oferte publice de vânzare/solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România şi din unul sau mai multe state membre, prospectul de ofertă este întocmit în limba română, cu excepţia cazului în care A.S.F. îşi dă acordul cu privire la întocmirea prospectului într-o limbă de largă circulaţie în domeniul financiar internaţional. De asemenea, prospectul de ofertă trebuie să fie făcut disponibil fie într-o limbă acceptată de autorităţile competente din fiecare stat membru gazdă, fie, după caz, într-o limbă de largă circulaţie în domeniul financiar internaţional, în conformitate cu alegerea făcută de către emitent, ofertant sau persoana care solicită admiterea la tranzacţionare, dacă este cazul.
(5) În cazul în care admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată a unor valori mobiliare, altele decât cele de tipul titlurilor de capital, a căror valoare nominală unitară este cel puţin echivalentul în lei a 100.000 euro, este solicitată în România şi/sau, după caz, în unul ori mai multe state membre, prospectul se întocmeşte fie într-o limbă acceptată de autorităţile competente ale statului membru de origine şi ale statelor membre gazdă, fie într-o limbă de circulaţie internaţională folosită în domeniul financiar, în conformitate cu alegerea făcută de emitent, ofertant ori persoana care solicită admiterea la tranzacţionare, după caz.“