În Monitorul Oficial nr. 436 din 16 iunie a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 9/2014 al Autorității de Supraveghere Financiară privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de administrare a investiţiilor, a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare şi a depozitarilor organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


Extras

TITLUL I
Dispoziţii generale

CAPITOLUL I
Activitatea de administrare a investiţiilor

SECŢIUNEA 1
Activităţile desfăşurate de societăţile de administrare a investiţiilor

Art. 1

(1) Prezentul regulament stabileşte norme în aplicarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 297/2004, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, denumită în continuare O.U.G. nr. 32/2012, cu privire la autorizarea şi funcţionarea societăţilor de administrare a investiţiilor, denumite în continuare S.A.I., a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare, denumite în continuare O.P.C.V.M., şi a depozitarilor O.P.C.V.M.
(2) Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., este autoritatea competentă să aplice prevederile prezentului regulament, prin exercitarea prerogativelor stabilite în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2

(1) Termenii, abrevierile şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevăzute în O.U.G. nr. 32/2012 şi în Legea nr. 297/2004.
(2) În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a)instrucţiuni corespunzătoare – înscrisurile emise de consiliul de administraţie/directorat sau consiliul de supraveghere al S.A.I./societăţii de investiţii autoadministrate sau de o persoană împuternicită în acest sens de către consiliul de administraţie/directorat sau consiliul de supraveghere, ce stabilesc operaţiunile pe care depozitarul este obligat să le urmeze cu privire la activităţile pe care le îndeplineşte. Instrucţiuni corespunzătoare sunt fie instrucţiunile generale, care autorizează efectuarea de activităţi specifice, de rutină sau care se repetă în mod frecvent, fie comunicările speciale pentru situaţii deosebite;
b)organisme administrate – O.P.C.V.M. pentru care o S.A.I. desfăşoară activităţi specifice de administrare, în condiţiile legii şi ale prezentului regulament;
c)reguli şi proceduri interne – regulile şi procedurile întocmite conform O.U.G. nr. 32/2012, inclusiv reglementările interne indicate la art. 14 alin. (1) şi art. 195 lit. m) din respectiva ordonanţă de urgenţă, precum şi art. 272 alin. (1) lit. i) pct. 2 din Legea nr. 297/2004, aprobate de organul statutar competent al S.A.I./societăţii de investiţii autoadministrate şi semnate de persoana împuternicită în acest sens;
d)subdepozitar – o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, în conformitate cu legislaţia bancară, sau o sucursală din România a unei instituţii de credit, autorizată într-un stat membru, avizată de către A.S.F. pentru activitatea de depozitare, care are înscris în obiectul de activitate serviciul conex de păstrare în siguranţă şi administrare a instrumentelor financiare în contul clienţilor, inclusiv custodia şi servicii în legătură cu acestea, cum ar fi administrarea fondurilor sau garanţiilor, prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 297/2004, căruia depozitarul îi deleagă toate sau o parte din responsabilităţile aferente activităţii de depozitare;
e)stat terţ – orice stat care nu este membru al Uniunii Europene sau care nu este semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European (EEA).
(3) În aplicarea prevederilor art. 3 alin. (1) pct. 25 din O.U.G. nr. 32/2012, suportul durabil include următoarele: scrisoarea simplă sau cu confirmare de primire, faxul, CD-ul, DVD-ul şi unităţile centrale ale computerelor personale pe care este stocată poşta electronică de tip e-mail, SMS-ul şi website-urile de internet care respectă criteriile de stocare şi reproducere a informaţiei prevăzute în definiţia suportului durabil menţionată la art. Salin. (1) din O.U.G. nr. 32/2012.

Art. 3

(1) A.S.F. hotărăşte cu privire la emiterea unei decizii de autorizare, respectiv cu privire la retragerea autorizaţiei, în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului, cu excepţia cazului în care O.U.G. nr. 32/2012 sau prevederile prezentului regulament stabilesc un alt termen.
(2) În cazul respingerii unei cereri, A.S.F. emite o decizie motivată, care poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării ei.
(3) Orice solicitare motivată a A.S.F. de informaţii suplimentare sau de modificare a documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la alin. (1), care reîncepe să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii sau modificări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 60 de zile de la data solicitării A.S.F., sub sancţiunea respingerii cererii.
(4) În situaţia în care, în urma solicitării A.S.F. indicate la alin. (3), documentele depuse sunt incomplete, ilizibile, dacă se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare ori lipsa unor documente, precum şi în situaţia în care nu se respectă punctual prevederile O.U.G. nr. 32/2012 şi/sau ale reglementărilor A.S.F., acestea sunt returnate solicitantului, în baza unei decizii care specifică motivele restituirii. Decizia poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării ei.

Art. 4

(1) Documentele prevăzute în prezentul regulament necesare autorizării, avizării, respectiv înregistrării, precum şi cele referitoare la evidenţe şi raportări sunt transmise A.S.F. în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională agreată de A.S.F. Documentele referitoare la persoanele fizice şi juridice străine sunt prezentate, dacă este cazul, în copie şi în traducere legalizată.
(2) Actele şi documentele emise de autorităţi ale altor state, transmise A.S.F., au regimul juridic stabilit de legislaţia română aplicabilă, precum şi de reglementările A.S.F.
(3) În înţelegerea prezentului regulament, limba de circulaţie internaţională agreată de către A.S.F. este limba engleză.

Art. 5

(1) S.A.I. are ca obiect principal de activitate administrarea O.P.C.V.M., autorizate în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) din O.U.G. nr. 32/2012.
(2) Suplimentar şi cu condiţia administrării cel puţin a unui O.P.C.V.M., S.A.I. poate desfăşura, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din O.U.G. nr. 32/2012, şi activitatea de administrare a altor organisme de plasament colectiv (A.O.P.C.) decât O.P.C.V.M.-urile, precum şi activităţile menţionate la art. 5 alin. (3) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă, cu respectarea dispoziţiilor alin. (4) al aceluiaşi articol.

Art. 6

Administrarea de investiţii se realizează sub controlul şi supravegherea A.S.F., în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 32/2012 şi ale prezentului regulament.