În Monitorul Oficial nr. 472 din 30 iulie 2013 a fost publicat Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 56/2013 – pentru modificarea şi completarea Regulamentului de emitere a certificatelor verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 43/2011.
Principalele modificări vizează Regulamentul de emitere a certificatelor verzi, inclusiv numărul de certificate verzi emise și condițiile de acordare a acestora.
Extras din Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 56/2013
„CAPITOLUL III
Emiterea de CV
SECŢIUNEA 1
Stabilirea cantităţii de E-SRE pentru care se acordă CV
Art. 10
unde:
ESRE-CV – E-SRE care beneficiază de CV;
ELRE – energia electrică produsă din SRE şi livrată în reţeaua electrică;
ELC – energia electrică produsă din SRE şi livrată la consumatori racordaţi la barele centralei, inclusiv către locurile proprii de consum ale operatorilor economici acreditaţi situate pe acelaşi amplasament cu centrala electrică, altele decât cele aferente CPT;
EC – energia electrică consumată din reţeaua electrică în perioada în care centrala electrică a funcţionat.
(2) În cazul în care pentru amplasamentul centralei se achiziţionează energie electrică din sistem, pe baza informaţiilor transmise de operatorii economici acreditaţi conform prevederilor art. 9, OTS emite CV după validarea calculelor transmise de operatorii economici acreditaţi prin care aceştia stabilesc cantitatea de E-SRE care beneficiază de CV, utilizând formula:
ESRE-CV = ELRE + ELC – EC – ENF [MWh],
unde:
ESRE-CV – E-SRE care beneficiază de CV;
ELRE – energia electrică produsă din SRE şi livrată în reţeaua electrică;
ELC – energia electrică produsă din SRE şi livrată la consumatori racordaţi la barele centralei, inclusiv către locurile proprii de consum ale operatorilor economici acreditaţi situate pe acelaşi amplasament cu centrala electrică, altele decât cele aferente CPT;
EC – energia electrică consumată din reţeaua electrică în perioada în care centrala electrică a funcţionat;
ENF – energia electrică livrată suplimentar de unităţile dispecerizabile de producere a energiei electrice faţă de cantităţile de energie electrică din notificările fizice orare transmise la OTS.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), operatorii economici acreditaţi prevăzuţi la art. 9 alin. (6) transmit la OTS documentaţia completă prin care se stabileşte cantitatea de E-SRE care beneficiază de CV, conform anexei nr. 2, inclusiv calculele aferente; în acest caz OTS emite CV după validarea calculelor transmise de operatorii economici.
(4) În cazul operatorilor economici acreditaţi care deţin/exploatează comercial centrale electrice în cogenerare, OTS emite CV suplimentare pentru E-SRE produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, în baza deciziei de calificare emise de ANRE şi cu respectarea prevederilor anexei nr. 3.
(5) În cazul operatorilor economici care deţin/exploatează comercial centrale electrice care au în componenţă atât grupuri electrice incluse în licenţa de exploatare comercială a capacităţii de producere a energiei electrice, cât şi grupuri electrice aflate în perioada de probe şi care nu deţin grupuri de măsurare a energiei electrice produse de fiecare grup electric/categorie de grupuri, repartizarea E-SRE care beneficiază de CV pe cele două categorii de grupuri se realizează proporţional cu raportul dintre puterea instalată a fiecărei categorii de grupuri electrice şi puterea totală a centralei precizată în autorizaţia de înfiinţare emisă de ANRE.
(6) Nu se emit CV pentru energia electrică produsă în situaţiile prevăzute la art. 3 alin. (6) din Lege, precum şi pentru energia electrică produsă utilizând SRE/tehnologii de producere a E-SRE pentru care nu există decizie de autorizare emisă de Comisia Europeană, conform prevederilor art. 26 alin. (2) din Lege.”