În Monitorul Oficial nr. 329 din 6 iunie 2013 a fost publicată Decizia nr. 377/2013 a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii privind utilizarea numerelor naţionale scurte interne şi a codurilor scurte SMS/MMS.
În cadrul actului normativ se arată:
Dispoziţii generale
Art. 1
(1) Prezenta decizie stabileşte regulile generale de utilizare a numerelor naţionale scurte interne, prevăzute în Planul naţional de numerotaţie adoptat prin Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 375/2013, precum şi a codurilor scurte SMS/MMS, definite prin prezenta decizie.
(2) Numerele naţionale scurte interne sunt prevăzute în anexă, iar codurile scurte SMS/MMS vor fi stabilite în Codul de conduită prevăzut la art. 12.
Art. 2
(1) În înţelesul prezentei decizii, următorii termeni se definesc astfel:
a)serviciu de mesaje scurte (SMS) – serviciu de comunicaţii electronice care asigură transmiterea unor mesaje sub formă de text, între terminale conectate la o reţea de comunicaţii electronice, utilizând protocoale standardizate de reţea;
b)serviciu de mesaje multimedia (MMS) – serviciu de comunicaţii electronice care asigură transmiterea unor mesaje constând în text, imagini, conţinut audio, conţinut video sau o combinaţie a acestora, între terminale conectate la o reţea de comunicaţii electronice, utilizând protocoale standardizate de reţea;
c)cod scurt SMS/MMS – secvenţă de 3–5 cifre prin intermediul căreia se furnizează servicii de mesaje scurte şi/sau servicii de mesaje multimedia.
(2) În cuprinsul prezentei decizii sunt aplicabile definiţiile relevante prevăzute la art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, la art. 2 alin. (1) din Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 375/2013 privind Planul naţional de numerotaţie, precum şi la art. 2 alin. (1) din Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 376/2013 privind procedura de solicitare şi emitere a licenţelor de utilizare a resurselor de numerotaţie.
CAPITOLUL II – Reguli de utilizare a numerelor naţionale scurte interne şi a codurilor scurte SMS/MMS
Art. 3
(1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice care sunt şi furnizori de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau care asigură furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice prin intermediul unor terţi autorizaţi în acest sens, ce au dobândit prin licenţa de utilizare a resurselor de numerotaţie, denumită în continuare LURN, dreptul de utilizare a unor resurse de numerotaţie din domeniile 0Z= 02, 0Z= 03, 0Z= 06 sau 0Z= 07 ale Planului naţional de numerotaţie, denumit în continuare PNN, au dreptul de utilizare a numerelor naţionale scurte interne prevăzute în anexă şi/sau a codurilor scurte SMS/MMS, în condiţiile prevăzute de prezenta decizie, pentru furnizarea unor servicii specifice de reţea sau a unor servicii cu valoare adăugată.
(2) Numerele naţionale scurte interne şi codurile scurte SMS/MMS se utilizează de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice prevăzuţi la alin. (1), în vederea asigurării unor servicii specifice de reţea sau a unor servicii cu valoare adăugată ori se asignează de către aceştia unor terţi, în vederea asigurării unor servicii cu valoare adăugată.
(3) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a se asigura că terţii cărora le-au asignat numere naţionale scurte interne sau coduri scurte SMS/MMS respectă condiţiile de utilizare a acestor resurse de numerotaţie.
(4) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice prevăzuţi la alin. (1) vor urmări utilizarea numerelor naţionale scurte interne şi a codurilor scurte SMS/MMS pentru servicii cu valoare adăugată în mod armonizat, în sensul utilizării aceluiaşi număr naţional scurt intern sau a aceluiaşi cod scurt SMS/MMS pentru acelaşi serviciu cu valoare adăugată în reţele diferite, în condiţiile Codului de conduită prevăzut la art. 12.
(5) Numerele scurte din subdomeniile 1t= 13, 1t= 17 şi 1t= 18 vor putea fi utilizate ca numere naţionale scurte interne pentru furnizarea unor servicii specifice de reţea sau pentru furnizarea unor servicii cu valoare adăugată, numai dacă această utilizare nu contravine folosirii acestora ca resurse tehnice, conform PNN.
Art. 4
(1) Cu titlu de excepţie, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice prevăzuţi la art. 3 alin. (1) pot utiliza şi alte numere scurte interne decât cele prevăzute în anexă pentru furnizarea unor servicii specifice de reţea, cu condiţia de a se asigura că utilizarea acestor numere scurte interne se realizează în conformitate cu prezenta decizie şi nu limitează sau nu împiedică utilizarea resurselor de numerotaţie prevăzute în PNN şi nici dezvoltările ulterioare ale PNN.
(2) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice prevăzuţi la art. 3 alin. (1) pot utiliza numere scurte interne care au în componenţa lor, alături de cifre, şi alte tipuri de caractere, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) nu împiedică utilizarea acestora în conformitate cu standardele ETSI şi recomandările Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor;
b) nu limitează sau nu împiedică utilizarea resurselor de numerotaţie din PNN;
c) utilizarea lor se face cu respectarea principiilor transparenţei şi nediscriminării;
d) tariful cu amănuntul pentru apelurile, mesajele scurte şi mesajele multimedia către aceste numere nu va depăşi tariful naţional în propria reţea, asociat planului tarifar aplicat fiecărui utilizator final.
(3) Numerele scurte interne prevăzute la alin. (1), care împiedică sau limitează utilizarea resurselor de numerotaţie prevăzute în PNN sau dezvoltările ulterioare ale PNN, precum şi numerele scurte interne prevăzute la alin. (2) care nu respectă condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. a)–d) vor fi eliberate de furnizorul care le utilizează, în termenul stabilit de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, denumită în continuare ANCOM.
Art. 5
(1) Accesarea şi furnizarea serviciilor prin intermediul numerelor naţionale scurte interne se pot realiza atât vocal, cât şi prin intermediul serviciilor SMS/MMS.
(2) Accesarea şi furnizarea serviciilor prin intermediul codurilor scurte SMS/MMS se pot realiza numai prin intermediul serviciilor SMS/MMS.
(3) Codurile scurte SMS/MMS pot fi utilizate pentru furnizarea unor servicii specifice tehnologiei SMS/MMS, servicii care prin natura lor tehnică sau comercială constau în trimiterea sau primirea de către utilizatori a unor mesaje text sau multimedia.
Art. 6
Numerele naţionale scurte interne prevăzute în anexă şi codurile scurte SMS/MMS utilizate pentru furnizarea unor servicii cu valoare adăugată sau a unor servicii specifice de reţea, precum şi alte numere scurte interne, indiferent de tipul caracterelor din cuprinsul acestora, nu pot fi utilizate pentru:
a) furnizarea serviciilor de urgenţă;
b) furnizarea serviciilor armonizate cu caracter social;
c) furnizarea serviciilor de informaţii privind abonaţii;
d) reoriginarea unor apeluri naţionale sau internaţionale.
Art. 7
Furnizarea unor servicii cu valoare adăugată
destinate adulţilor este permisă numai prin intermediul numerelor naţionale scurte interne din subdomeniul 1t = 15.