In M.Of. 23/2013 a fost publicat Ordinul 8/2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 172 „Declaratie-inventar privind redeventele restante rezultate din contractele de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, aflate in sold la data de 15 noiembrie 2012 si neachitate“.
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
ORDIN Nr. 8/2013
pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“
M.Of. nr. 23 din 11.1.2013
În temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere prevederile art. 81 şi ale art. 228 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. IV alin. (1) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2012 privind modificarea unor acte normative şi pentru reglementarea unor măsuri tranzitorii în domeniul executării unor creanţe datorate statului,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Se aprobă modelul şi conţinutul formularului 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“, prevăzut în anexa nr. 1.
Formularul prevăzut la art. 1 se completează şi se depune potrivit instrucţiunilor prevăzute în anexa nr. 2.
Caracteristicile de tipărire, modul de utilizare şi de păstrare a formularului prevăzut la art. 1 sunt prezentate în anexa nr. 3.
Anexele nr. 1–3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de tehnologia informaţiei, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, administraţiile finanţelor publice pentru contribuabilii mijlocii, administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi organele fiscale din subordine vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
Şerban Pop
INSTRUCŢIUNI
de completare a formularului 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“
I.Depunerea declaraţiei
Formularul 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“ se completează şi se depune de către plătitorii de redevenţă, prevăzuţi la art. IV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2012 privind modificarea unor acte normative şi pentru reglementarea unor măsuri tranzitorii în domeniul executării unor creanţe datorate statului, după ce acesta a fost avizat de Agenţia Domeniilor Statului.
În situaţia în care formularul 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“, depus de contribuabili, nu conţine viza Agenţiei Domeniilor Statului, acesta nu va fi luat în considerare de organul fiscal competent.
Formularul se utilizează pentru declararea redevenţelor restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă încheiate de Agenţia Domeniilor Statului, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate până la data depunerii declaraţiei-inventar, în conformitate cu prevederile art. IV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2012.
Declaraţia-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate, constituie titlu de creanţă, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi devine titlu executoriu în cazul în care debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia de plată în termen de 15 zile de la data împlinirii termenului prevăzut la subpct. 1.
1.Termenul de depunere a declaraţiei
Formularul 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“ se depune până la data de 25 a lunii următoare intrării în vigoare a prezentului ordin.
2.Organul fiscal competent
Formularul 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“ se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii.
3.Modul de depunere
Formularul 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“ se completează cu ajutorul programului de asistenţă, care poate fi descărcat de pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, sau poate fi distribuit, la cerere, de către unităţile fiscale.
Formularul editat, semnat şi ştampilat conform legii va fi însoţit de formatul electronic al acestuia (suportul magnetic sau optic).
În cazul în care plătitorul corectează declaraţia depusă iniţial, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind „X“ în spaţiul special prevăzut în acest scop.
II.Completarea declaraţiei
1.Secţiunea A „Date de identificare a plătitorului“
În caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează codul de identificare fiscală atribuit plătitorilor de redevenţă prevăzuţi la art. IV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2012.
În cazul în care plătitorul este înregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, în prima căsuţă se înscrie prefixul RO.
În rubrica „Denumire“ se înscriu, după caz, denumirea sau numele şi prenumele plătitorului de redevenţă.
Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al plătitorului de redevenţă.
2.Secţiunea B „Date privind creanţa“
Sumele reprezentând redevenţe restante, inclusiv obligaţiile accesorii aferente acestora, datorate potrivit Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate până la data depunerii declaraţiei-inventar, se declară conform instrucţiunilor de mai jos.
Nu sunt supuse declaraţiei-inventar obligaţiile incluse în titlurile executorii emise de Agenţia Domeniilor Statului şi neachitate până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2012.
Col. 1 „Natura obligaţiei“: se va menţiona natura obligaţiei, respectiv debit, dobândă, penalitate/majorare de întârziere.
Col. 2 „Cuantum obligaţie existentă în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitată“: se înscrie cuantumul total al obligaţiilor existente în evidenţa Agenţiei Domeniilor Statului, aflat în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitat la data depunerii declaraţiei-inventar reprezentând redevenţe restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă.
CARACTERISTICILE
de tipărire, de utilizare şi de păstrare a formularului 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“
1. Denumire: 172 „Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate“.
2. Caracteristicile de tipărire: se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare. Formularul se completează şi se editează cu ajutorul programului de asistenţă, asigurat gratuit, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
3. Se utilizează pentru declararea redevenţelor restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate.
4. Se completează şi se depune de către plătitorii de redevenţă prevăzuţi la art. IV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2012 privind modificarea unor acte normative şi pentru reglementarea unor măsuri tranzitorii în domeniul executării unor creanţe datorate statului.
5. Circulă:
– 1 exemplar la organul fiscal competent:
– în format hârtie, semnat şi ştampilat, potrivit legii;
– în format electronic;
– 1 exemplar la contribuabil.
6. Se arhivează la organul fiscal:
– formatul hârtie, la dosarul fiscal al contribuabilului;
– formatul electronic, în arhiva de documente electronice.