Curtea Europeana a Drepturilor Omului a solutionat pe 2 octombrie cauza Knecht impotriva Romaniei, vizand pretinsa incalcare a dreptului reclamantei de a proceda la o nouă fertilizare in vitro, ca element al dreptului la respectarea vietii private, urmare ridicarii si depozitarii materialului genetic specific in cadrul unei proceduri penale aflate in derulare în Romania.
În esenţă, reclamanta invocase neîndeplinirea de către stat în mod adecvat a obligaţiei de asistenţă, în vederea asigurării transferului embrionilor săi la o clinică autorizată ca bancă de ţesuturi sau celule umane, din ţară sau străinătate.
În hotărârea sa, CEDO a statuat că autorităţile române au luat măsurile necesare pentru a asista reclamanta în cererile ei. Astfel, hotărârea celei mai înalte jurisdicţii interne care obliga autorităţile naţionale să autorizeze transferul materialului genetic al reclamantei la o clinică autorizată a fost pusă în executare, chiar înainte de examinarea cauzei de către CEDO, prin transferul materialului genetic la o clinică autorizată.
Prin hotărârea pronunţată, Curtea a ridicat şi măsura provizorie luată în sarcina autorităţilor române în temeiul art. 39 din Convenţia europeană a drepturilor omului, de a nu distruge materialul genetic până la finalizarea procedurii în faţa CEDO.
Sursa: MAE