În MO 330/2012 a fost publicat Ordinul 3841/2012 al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru aprobarea condiţiilor privind organizarea masterului didactic.
Ordinul prevede că universităţile interesate în organizarea de programe de studii de master didactic vor depune dosarele pentru evaluare în vederea autorizării şi acreditării la A.R.A.C.I.S. Conform art. 238 alin. (2) din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, dosarul trebuie să conţină aprobarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului cu privire la programul de studii propus.
Condiţii privind organizarea masterului didactic
Programul de studii de master didactic cu durata de 2 ani este obligatoriu în formarea iniţială pentru ocuparea funcţiilor didactice din învăţământul preuniversitar, pregăteşte cadre didactice profesioniste pentru disciplinele prevăzute în planurile-cadru din învăţământul preuniversitar şi vizează următoarele competenţe didactice ale absolvenţilor:
a) transferul procedurilor specifice domeniului de cunoaştere studiat la nivelul licenţei într-o metodologie didactică relevantă pentru disciplina şcolară respectivă;
b) identificarea problemelor în învăţare/ predare/ evaluare la nivelul grupurilor de elevi şi proiectarea de soluţii pentru rezolvarea acestora;
c) aplicarea de proiecte de cercetare la nivelul clasei/ş colii pentru optimizarea procesului didactic şi dezvoltarea competenţelor metacognitive;
d) comunicarea experienţelor de cercetare/învăţare către diferiţi parteneri în cadrul comunităţii educaţionale;
e) angajarea în activităţi de promovare a unor practici şi experienţe didactice cu impact social şi etic, în perspectivă mono- şi transdisciplinară.
Programul de studii de master didactic se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă care doresc să se orienteze către cariera didactică.
Absolvenţii cu diplomă de licenţă se pot înscrie numai la masterul didactic din acelaşi domeniu de ierarhizare corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă.
Prin excepţie de la aceste prevederi, se pot înscrie absolvenţi cu diplomă de licenţă din domenii diferite de cele ale masterului didactic, cu condiţia susţinerii unui examen care să dovedească deţinerea cunoştinţelor teoretice fundamentale în domeniul de master solicitat.
Admiterea studenţilor în programul de studii de master didactic se realizează după susţinerea licenţei, pe numărul de locuri aprobat de MECTS. Modalitatea de selecţie a candidaţilor poate include o varietate de instrumente de evaluare dintre următoarele: media de la studiile de licenţă, scrisoare de intenţie, eseu argumentativ pe o temă legată de şcoală, interviu, probe practice, probe privind competenţe specifice (necesare pentru a lucra în învăţământul primar şi preşcolar), astfel încât să se asigure selecţia unor studenţi cu potenţial şi motivaţie ridicată pentru cariera didactică.
Opţiunea pentru dubla specializare se poate face numai pentru o disciplină din domeniul fundamental aferent domeniului de specializare înscris pe diploma de licenţă, conform art. 236 alin. (3) din Legea 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi conform prezentelor condiţii.
Universităţile interesate în organizarea unor programe de studii de master didactic vor solicita MECTS aprobarea pentru fiecare program de master didactic, conform art. 237 alin. (1) şi art. 238 alin. (2) şi (3) din Legea 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Aprobarea MECTS va fi acordată pe baza unui dosar care cuprinde oferta educaţională propusă, conform prezentelor condiţii.
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (A.R.A.C.I.S.) numeşte o comisie pentru analizarea dosarelor primite şi, în urma acestei evaluări, va decide, după caz, aprobarea sau respingerea dosarului.
Din comisia numită de A.R.A.C.I.S. face parte cel puţin un reprezentant delegat de MECTS. Statutul acestei persoane este similar cu cel al reprezentanţilor angajatorilor şi poate fi membru al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, ca instituţie conexă a MECTS.
O universitate poate propune programe de master didactic pentru unul sau mai multe domenii de licenţă pentru care deţine acreditare, în funcţie de capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calităţii resurselor umane şi materiale de care dispune pentru a asigura o formare de calitate. Universitatea poate propune organizarea de programe de studii de master didactic doar cu respectarea prevederilor legale privind dreptul de a organiza programe de studii de master conform clasificării şi ierarhizării deţinute.
În procesul de evaluare a domeniilor de master, A.R.A.C.I.S. va solicita evaluarea cel puţin a unui program de studii de master didactic, în cazul în care universitatea doreşte organizarea unor astfel de programe în domeniul respectiv.
Universităţile care au primit aprobarea din partea MECTS cu privire la oferta educaţională propusă vor putea solicita autorizarea/acreditarea domeniului de master didactic conform Metodologiei de evaluare externă a instituţiilor de învăţământ superior, programelor/ domeniilor de studii universitare de către A.R.A.C.I.S.
Domeniile de master didactic acreditate vor fi evaluate periodic, conform reglementărilor A.R.A.C.I.S. în vigoare.
În mod excepţional, pentru anul universitar 2012–2013, universităţile pot înmatricula studenţi în programe de studii de master didactic pe baza aprobării din partea MECTS cu privire la oferta educaţională propusă şi a înregistrării la A.R.A.C.I.S. a solicitării privind demararea procedurilor de evaluare în vederea autorizării sau acreditării.
Pentru anul universitar 2012-2013, universităţile vor stabili capacitatea de şcolarizare pentru fiecare program de master în funcţie de resursele existente.
Dacă în urma solicitării adresate A.R.A.C.I.S. şi a evaluării externe domeniul de master didactic nu este acreditat de către A.R.A.C.I.S., universităţile nu vor mai putea înmatricula studenţi începând cu anul universitar 2013-2014, iar domeniul de master didactic intră în lichidare.
Începând cu anul universitar 2013-2014 demersul universităţii către A.R.A.C.I.S. pentru evaluarea unui domeniu de master didactic trebuie să aibă loc cu cel puţin 9 luni înainte de începerea unui program de studii universitare de master în acel domeniu. Pe baza propunerii universităţii, A.R.A.C.I.S. va evalua şi va stabili capacitatea de şcolarizare la masterul didactic pentru fiecare domeniu de licenţă.
Pentru Legalis: Editor INFOLEGAL
GEORGIANA MATACHE