In pragul sfintelor sarbatori pascale, dar si in pragul termenelor de judecata, Bancile cu probleme legate de protectia consumatorilor au venit cu noi oferte pentru clientii care le-au actionat in judecata.

Prin aceasta oferta este propusa o diminuare a dobanzii de la 10-12% la 4,5-5,5% in ceea ce priveste creditele in euro, conditionata de renuntarea la proces. Este interesant de observat ca aceasta oferta ii vizeaza numai pe consumatorii care sunt in litigiu cu bancile. Cu alte cuvinte, Bancile fac aceasta oferta doar pentru a scapa de miile de procese demarate, lasandu-i pe debitorii mai putin curajosi, care nu au demarat litigii, la acelasi nivel al dobanzii, de 10-12%. Oricum, aceste oferte reprezinta un prim pas spre normalizarea relatiilor dintre banci si consumatori. Din pacate acest pas este extrem de timid si pe alocuri abuziv.

In primul rand, nu sunt eliminate clauzele abuzive. Nivelul comisioanelor nu este diminuat, structura acestor comisioane ramane neschimbata, acele clauze care permit Bancilor modificarea unilaterala a dobanzilor nu sunt indepartate, iar clauzele care permit bancilor declararea scadentei anticipate din cauza diminuarii neculpabile a nivelului garantiilor nu sunt indepartate. 

In al doilea rand, prin actul aditional propus, bancile introduc o noua clauza abuziva conform careia Actul Aditional inceteaza de drept in cazul in care „imprumutatul initiaza noi litigii, proceduri administrative sau de alta natura impotriva bancii decurgand din prevederile prezentului contract de credit”. Aceasta clauza, pe langa faptul ca incalca liberul acces la justitie consacrat de art.  21 din Consititutie, fiind implicit, in temeiul art. 5 din Codul civil, nula, fiind contrara cu ordinea publica si bunele moravuri, incalca si prevederile alin. (1) lit. l) din Anexa la Legea nr. 193/2000 care statueaza ca: „sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care: l) exclud dreptul consumatorului de a intreprinde o actiune legala sau de a exercita un alt remediu legal”.

Este adevarat ca inclusiv aceasta clauza, prin care este inlaturata posibilitatea consumatorilor de a actiona in instanta bancile, poate fi desfiintata intr-un litigiu, dar acest comportament nu face altceva decat sa certifice, odata in plus, ca Bancile considera ca sunt mai presus de lege chiar si cand par sa faca daruri.

Sursa: Infolegal.ro