Cele mai multe tari ale UE continua sa transpuna la timp normele privind piata unica in cadrul legislatiei nationale, contribuind astfel la cresterea economica si la crearea de noi locuri de munca.
Normele privind piata unica trebuie transpuse in legislatia nationala intr-un termen dat. Ultimul “tablou de bord al pietei interne ” arata ca lucrurile se deruleaza conform planului.
Piata unica este una din pietrele de temelie ale UE, intrucat permite libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor oriunde in Europa. Pentru a urmari cum sunt aplicate normele, Comisia realizeaza si publica rapoarte semestriale.
Rezultate
Potrivit celui mai recent raport, circa 0,9% din directivele privind piata unica nu au fost transpuse in legislatia nationala pana la termenul limita. Desi media la nivelul Uniunii se situeaza sub pragul stabilit de liderii europeni in 2007 (1%), un numar de sapte state membre depasesc, totusi, acest prag.
Intarzierile in procesul de transpunere s-au redus, la fel ca si numarul cazurilor de transpunere defectuoasa.
In sprijinul cetatenilor si intreprinderilor
Comisia a infiintat retele si organisme care vin in sprijinul europenilor, acordand consiliere gratuita si oferind instrumente de solutionare a problemelor legate de deplasarile in UE. Daca, de exemplu, aveti o problema cu privire la permisul de sedere, inmatricularea unui autovehicul, drepturile de securitate sociala sau impozitele din alte state membre, puteti solicita ajutorul serviciilor Europa ta sau SOLVIT.
“Europa ta” este un portal web cu informatii practice despre drepturile si oportunitatile de care beneficiati cand va deplasati in interiorul Uniunii. SOLVIT este o retea on-line care solutioneaza reclamatiile pe cai nejudiciare, in general in termen de maxim 10 saptamani.
Sursa: Infolegal.ro