Ordinul M18/2011 aduce completari HG 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri in vederea realizarii de catre Ministerul Apararii Nationale a unui program pentru construirea de locuinte.

HG 627/2010 aproba trecerea din domeniul public al statului in domeniul privat al acestuia a terenurilor aflate in administrarea MApN in suprafata totala de 14,6258 ha. Ordinul M18/2011 aduce reglementari, in primul rand privind pretul pe metrul patrat pe an.

Prezentam Ordinul M18/2011 asa cum poate fi gasit acesta in Biblioteca Legislativa Legalis 2.0:

ORDIN Nr. M.18/2011

pentru reglementarea unor aspecte privind constituirea dreptului de folosinţă asupra terenurilor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe

M.Of. nr. 139 din 24.02.2011

Pentru aplicarea prevederilor art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe,

în temeiul dispoziţiilor art. 33 alin. (1) şi ale art. 42 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare,

ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.

Art. 1

(1) Se abilitează unităţile militare care au în evidenţă terenurile prevăzute la art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe să încheie contractele de dare în folosinţă cu titlu oneros asupra terenurilor respective şi să urmărească în timp derularea acestora.

(2) Modelul contractului este prevăzut în anexa nr. 1.

Art. 2

(1) Cuantumul sumelor datorate de proprietarii locuinţelor pentru folosirea terenurilor aferente acestora se stabileşte pe baza preţurilor unitare de 1,09 lei/m2/an, pentru terenul situat în cartierul Gheorghieni, municipiul Cluj-Napoca, şi de 2,13 lei/m2/an, pentru terenul situat în Str. Cojocnei, F.N., municipiul Cluj-Napoca.

(2) Preţurile prevăzute la alin. (1) se actualizează anual cu indicele preţurilor de consum, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

(3) Plata se face anual într-o singură tranşă, în primul trimestru, sau trimestrial, până la sfârşitul ultimei luni din fiecare trimestru, în contul unităţilor militare care au în evidenţă terenurile respective, prin mandat poştal sau virament ori direct la casieria respectivelor unităţi militare.

(4) Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.

Art. 3

(1) Operaţiunea de predare-primire a terenurilor la finalizarea lucrărilor de construcţii se realizează, în exclusivitate, prin contribuţiile financiare ale beneficiarilor, fără a implica fonduri publice.

(2) Modelul procesului-verbal de predare-primire este prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 4

Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 5

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul apărării naţionale,

Mihail Vasile-Ozunu,

secretar de stat

ANEXA Nr. 1
CONTRACT

de dare în folosinţă cu titlu oneros

– model –

1. Părţile contractante

Între:

– statul român, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de contractant, prin Unitatea Militară ………., conform Ordinului ministrului apărării naţionale nr. ………. din ………., cu sediul în municipiul Bucureşti, ………., cod fiscal nr. ………., având contul nr. ………., deschis la Trezoreria Statului, reprezentată prin comandantul/şeful Unităţii Militare ……….,

şi

– domnul(a) ………., cu domiciliul în ………., str. ………. nr. ………., posesor/posesoare al/a C.I. seria ………. nr. ………., eliberată de ………. la data de ………., CNP ………., căsătorit(ă) cu ………., care a luat cunoştinţă de regimul juridic al comunităţii de bunuri, în calitate de cocontractant,

în temeiul prevederilor art. 942 din Codul civil şi ale art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe,

a intervenit prezentul contract.

2. Obiectul contractului

2.1. Contractantul constituie dreptul de folosinţă cu titlu oneros asupra terenului în suprafaţă de ………. m2, situat în municipiul Cluj-Napoca, ………., nr. cadastral ………./………., aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, conform Hotărârii Guvernului nr. 627/2010, în favoarea cocontractantului, beneficiar al construcţiei ce urmează a fi edificată pe acest teren, în temeiul contractului de construire.

2.2. Predarea-primirea terenului se face pe bază de proces-verbal, care face parte integrantă din prezentul contract, încheiat între părţile interesate, în termen de 15 zile de la recepţia construcţiei la terminarea lucrărilor.

3. Dispoziţii referitoare la preţul contractului, data şi locul plăţii

3.1. Cocontractantul plăteşte contractantului suma de ………. lei/an, reprezentând valoarea corespunzătoare terenului în suprafaţă de ………. m2, la preţul unitar de ………. lei/m2/an, de la data predării efective a terenului.

3.2. Pentru fracţiunile de an, suma datorată se calculează proporţional.

3.3. Plata se va face anual într-o singură tranşă, în primul trimestru, sau trimestrial, în tranşe egale, până la sfârşitul ultimei luni din fiecare trimestru.

3.4. Suma de bani prevăzută la pct. 3.1 se actualizează anual cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

3.5. Sumele se vor achita de către cocontractant în contul contractantului nr. ………., deschis la Trezoreria ………., prin mandat poştal sau virament ori direct la casieria unităţii.

4. Durata contractului

4.1. Dreptul de folosinţă se constituie în folosul cocontractantului, beneficiar al construcţiei, începând cu data semnării prezentului contract, pe durata existenţei construcţiei, conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010. Pe perioada executării construcţiilor, beneficiarii vor permite antreprenorului desfăşurarea lucrărilor de construire.

4.2. Semnarea prezentului contract se face odată cu încheierea contractului de construire.

4.3. În cazul vânzării construcţiei de către cocontractant, dreptul de folosinţă se va constitui, pentru noul proprietar, de la data schimbării titularului dreptului de proprietate asupra construcţiei, pe durata existenţei acesteia.

5. Drepturile şi obligaţiile părţilor

5.1. Drepturile şi obligaţiile contractantului:

a) să încaseze sumele datorate de cocontractant pentru folosirea terenului;

b) să garanteze folosinţa liniştită a terenului;

c) să predea terenul pe bază de proces-verbal, după recepţia construcţiei la terminarea lucrărilor de construire;

d) să nu împiedice în niciun fel exercitarea dreptului de folosinţă;

e) să încheie contracte de folosinţă cu titlu oneros a terenului cu viitorii proprietari ai construcţiilor, în situaţia vânzării locuinţei de către cocontractant.

5.2. Drepturile şi obligaţiile cocontractantului:

a) să folosească terenul şi să dispună material de acesta în măsura necesară pentru exploatarea construcţiei, ca un posesor de bună-credinţă, purtând răspunderea pentru toate pagubele produse acestuia din culpa sa;

b) să achite sumele datorate conform pct. 3 la datele scadente;

c) să îndeplinească sarcinile fiscale prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare;

d) să intabuleze dreptul de folosinţă în cartea funciară şi să trimită Ministerului Apărării Naţionale o copie de pe încheierea de înscriere a dreptului de folosinţă, în termen de 30 de zile de la primirea comunicării acesteia;

e) să înştiinţeze contractantul, în cel mai scurt timp, despre eventualele acţiuni de care are cunoştinţă şi care l-ar putea prejudicia;

f) să folosească terenul conform destinaţiei sale, neavând dreptul să execute alte lucrări asupra terenului în afara celor din contractul de construire, fără a obţine autorizarea prealabilă a Ministerului Apărării Naţionale;

g) să nu greveze terenul cu sarcini;

h) să restituie terenul contractantului la data încetării existenţei construcţiei, liber de orice sarcini;

i) să aducă la cunoştinţa noului proprietar, la vânzarea locuinţei, situaţia juridică a terenului pe care este amplasată construcţia;

j) să aducă la cunoştinţa titularului dreptului de administrare a terenului, în termen de 15 zile de la data vânzării construcţiei, numele noului proprietar.

6. Majorări de întârziere şi daune-interese

Pentru neachitarea la termenul scadent de către cocontractant a ratei anuale/trimestriale, acesta datorează majorări de întârziere de ……….% pentru fiecare zi de întârziere, fiind pus în întârziere de drept, fără îndeplinirea vreunei formalităţi, în conformitate cu prevederile art. 1079 alin. 2 din Codul civil.

7. Forţa majoră

7.1. Niciuna dintre părţile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen şi/sau de executarea necorespunzătoare, totală sau parţială, a oricărei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacă neexecutarea şi/sau executarea necorespunzătoare a obligaţiei respective a fost cauzată de forţa majoră.

7.2. Forţa majoră este un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apărut după încheierea contractului şi care împiedică părţile să îşi execute obligaţiile asumate.

7.3. Partea care invocă forţa majoră este obligată să notifice cealaltă parte în termen de 5 zile de la producerea evenimentului şi să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecinţelor lui.

8. Încetarea contractului

8.1. Contractul de dare în folosinţă cu titlu oneros încetează de drept prin:

a) pieirea construcţiei;

b) dobândirea de către cocontractant a dreptului de proprietate asupra terenului sau de către contractant a dreptului de proprietate asupra construcţiei;

c) vânzarea construcţiei.

8.2. Orice act încheiat cu încălcarea prevederilor prezentului contract, precum şi orice alte acte subsecvente încheiate în temeiul acestuia devin nule de drept.

9. Litigii

În cazul în care rezolvarea neînţelegerilor ce decurg din contract, inclusiv a celor referitoare la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiinţarea acestuia, nu este posibilă pe cale amiabilă, părţile se vor adresa instanţelor judecătoreşti competente.

10. Clauze finale

10.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act adiţional încheiat între părţile contractante.

10.2. Prezentul contract şi procesul-verbal, care este parte integrantă a contractului, reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere dintre acestea anterioară încheierii lui.

10.3. Prezentul contract a fost încheiat într-un număr de 5 exemplare, dintre care 3 exemplare pentru Ministerul Apărării Naţionale şi două exemplare pentru cocontractant, beneficiar al construcţiei, şi intră în vigoare astăzi, ………., data semnării lui.

10.4. Prevederile prezentului contract se completează cu dispoziţiile Codului civil şi cu cele ale Codului de procedură civilă.

10.5. Potrivit prevederilor titlului X art. 2 alin. (2) din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul contract se încheie în formă autentică.

Contractant

Ministerul Apărării Naţionale,

prin comandantul/şeful Unităţii Militare,

……….
Cocontractant,

……….

ANEXA Nr. 2
– model –

ROMÂNIA

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE

Unitatea Militară ……….

Nr. ………. din ……….

NESECRET

Exemplarul nr. ……….

Dosar nr. ……….

PROCES-VERBAL

de predare-primire

Încheiat astăzi, ………., în temeiul art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 627/2010 privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri în vederea realizării de către Ministerul Apărării Naţionale a unui program pentru construirea de locuinţe.

Noi,

Comisia formată din:

– preşedinte: ……….;

– membri: ……….;

……….,

din partea Ministerului Apărării Naţionale, prin Unitatea Militară ………., în calitate de predător,

şi

– ……….;

– ……….,

din partea beneficiarului, în calitate de primitor,

am procedat la predarea-primirea terenului situat în ………., cu nr. cadastral ………./………., în suprafaţă de ………. m2, aferent locuinţei ce urmează a fi edificată pe acest teren.

Observaţii: ……….

Preluarea terenului s-a făcut astăzi, la data încheierii prezentului proces-verbal, ce face parte integrantă din contractul de dare în folosinţă cu titlu oneros nr. ……….

Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal în 5 (cinci) exemplare originale, dintre care:

– exemplarul nr. 1 la Unitatea Militară ………. Bucureşti;

– exemplarul nr. 2 la ……….

Am predat

Din partea Ministerului Apărării Naţionale,

Unitatea Militară ……….

……….

……….
Am primit

……….