Si in cazul achitarii cu anticipatie, si daca plata se face dupa emiterea facturilor, sumele in discutie reprezinta cheltuieli deductibile, care nu trebuia sa fie supuse impozitarii.
Nici imprejurarea ca recurenta a inregistrat acesti bani in contul „provizioane” nu este de natura a duce la o alta solutie pentru ca in realitate a facut efectiv plati catre furnizori pentru serviciile ce i s-au prestat, urmand ca in viitor sa se faca o regularizare in cazul in care ar fi existat diferente in plus sau in minus intre sumele achitate si cele trecute in facturile emise de furnizori.
Cuvantul „provizioane” a fost denumit impropriu astfel de catre recurenta, deoarece in realitate trebuiau cuprinse cheltuielile la contul „furnizori facturi nesosite”, asa cum este mentionat in Legea nr. 82/1991 si in H.G. nr. 704/1993[7].
Contribuabilul de mai sus si-a cautat dreptatea in fata instantelor. Cu atat mai mult ar trebui sa isi caute dreptatea acum, cand e pasibil sa fie condamnat penal pentru evaziune fiscala.
4. Facturi false deductibile legal in contabilitate
Tot aici, la art. 9 lit. c) aratam ca utilizarea unor facturi fiscale ce provin din alte surse decat cele prevazute de H.G. nr. 831/1997 pentru achizitionarea unor marfuri care au intrat in patrimoniul societatii, operatiunile comerciale fiind reale si inregistrate in contabilitate, nu poate determina caracterul fictiv al acestor operatiuni si nu poate sa atraga raspunderea penala sub aspectul infractiunii prevazuta de art. 290 C.pen.
Sa vedem speta in care s-a decis aceasta.
Prin sentinta penala nr. 299/2006 a Judecatoriei Sibiu inculpatul M.G. a fost condamnat pentru fals si evaziune fiscala.
Determinandu-se vinovatia inculpatului in limitele infractiunilor expuse judecatorul a retinut in esenta ca in urma unor verificari economice efectuate la SC „C.” SRL Sibiu s-a constatat faptul ca in perioada 1999-2003 in contabilitatea acestei firme au fost inregistrate un numar de 21 facturi de aprovizionare care provin de la furnizori inexistenti (cu privire la denumire, numar de inregistrare la ONRC si codul fiscal) sau ale caror serii de tipografie nu au fost eliberate de CNN Imprimeria Nationala S.A. Bucuresti.
Impotriva sentintei a declarat apel inculpatul M.G., solicitand prin aparator ales achitarea sa, argumentand ca a facut inregistrari reale cu privire la cheltuieli reale in contabilitate, marfurile cumparate se regasesc cantitativ, calitativ si valoric in balanta stocurilor de marfa si au fost vandute cu documente justificative. Prin decizia penala nr. 254/13.11.2006 Tribunalul Alba a respins ca nefondat apelul declarat de inculpatul M.G. impotriva sentintei penale nr. 299/2006 a Judecatoriei Sibiu.
Impotriva deciziei a declarat recurs inculpatul M.G. solicitand de aceasta data trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond, apreciind ca se impunea o analiza separata a perioadei in care societatea sa a fost platitoare de impozit pe profit si de impozit pe venitul microintreprinderii. In privinta celor 21 de facturi, arata ca in mod eronat a fost considerat raspunzator beneficiarul, si nu furnizorul (emitentul). Arata ca nu si-a diminuat obligatiile bugetare, ci dimpotriva, si-a creat obligatii suplimentare.
Recursul este fondat.
In ce priveste infractiunea de fals imputata inculpatului, Curtea constata ca facturile fiscale in discutie nu constituie inscrisuri oficiale in intelesul art. 150 alin. (2) C.pen., iar modalitatea prin care se sustine ca s-a procedat la falsificarea acestora nu a constituit-o contrafacerea scrierii sau a subscrierii sau alterarea continutului, ci s-a realizat cu prilejul intocmirii actului.
In aceste conditii, in cauza nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 C.pen., sub aspectul laturii obiective.
Trimiterea in judecata a inculpatului M.G. pentru comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si fals la Legea contabilitatii se bazeaza in cea mai mare parte pe acuzatia ca inculpatul a inregistrat in contabilitate operatiuni nereale, respectiv achizitii nereale de marfuri, iar prin aceasta si-ar fi marit cheltuielile, si-ar fi diminuat veniturile si s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale.
Or, in cauza nu s-a facut dovada ca achizitia de marfa in baza celor 21 de facturi nu este reala. Din contra, atat din actul de control, cat si din continutul expertizei contabile judiciare efectuate rezulta ca facturile fiscale in cauza au fost inregistrate, marfa achizitionata in baza acestor facturi a intrat in patrimoniul societatii, iar apoi a fost instrainata, cu un pret superior celui de achizitie, catre alti beneficiari.
In consecinta, nu se poate sustine ca achizitia nu a fost reala si, implicit, ca inregistrarile in contabilitate au fost fictive.
In aceste conditii, in ce priveste inregistrarea celor 21 de facturi, fapta imputata inculpatului nu este de natura penala, ceea ce nu exclude o alta forma de raspundere judiciara.
Recursul a fost admis, cu consecinta casarii hotararii atacate si a achitarii inculpatului M.G. de sub invinuirea savarsirii infractiunii prevazuta de art. 31 alin. (2) raportat la art. 290 alin. (1) C.pen., cu art. 41 alin. (2) C.pen.[8].
[1] A. Modok, Consideratii referitoare la aplicarea art. 15 lit. b) si a art. 17 din Legea nr. 12/1991, in Dreptul nr. 11/1996, p. 75.
[2] E vorba de legislatia anterioara aparitiei Legii nr. 241/2005.
[3] Echivalent cu art. 9 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 241/2005.
[4] CA Iasi, dec. pen. nr. 348 din 9 iulie 1998, in Th. Mrejeru, D. Andrei, P. Florescu, D. Safta, M. Safta, Evaziunea fiscala. Practica judiciara. Legislatie aplicabila, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 1998, p. 152-155.
[5] ICCJ, s.pen., dec. nr. 2008/2004, conform M.St. Minea, C.F. Costas, D.M. Ionescu, Legea evaziunii fiscale: Comentarii si explicatii, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2006, p. 133.
[6] CSJ, s.cont.adm., dec. nr. 2294 din 18 noiembrie 1998, in M.D. Carcu, M. Safta, D. Safta, Jurisprudenta fiscala, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2000, p. 16-21.
[7] Hotarare in prezent abrogata.
[8] CA Alba, s.pen., dec. nr. 119/19 februarie 2007, conform http://portal.just.ro/Jurisprudenta.aspx.
Acest articol a fost publicat in Revista Curierul fiscal nr. 1/2011. In acest numar al revistei mai puteti citi:
Editorial
Info Curier
- Legislatia fiscal-contabila publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 9 decembrie 2010 – 14 ianuarie 2011
Informatii utile
Dialoguri
- Retrospectiva anului 2010
Young IFA Network
- Reconsiderarea deducerilor personale – necesitate sau profit
Cosmin Serbanescu – conf.univ.dr., ASE Bucuresti, Catedra de Finante, membru al International Fiscal Association Romania
Impozite directe
- Initiative OCDE recente in domeniul preturilor de transfer. Restructurari ale societatilor comerciale
Adrian Rus – Tax Senior Manager, Ernst & Young
- Facilitatile fiscale acordate prin O.U.G. nr. 117/2010 pentru persoanele care platesc contributii la fondurile de pensii facultative
Maria Badoi – expert contabil, Specialist reglementari contabile, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - Modificari survenite in domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale incepand cu 1 ianuarie 2011
Cristian Meheleanu – Asistent Manager, Dep. Servicii de resurse umane, PricewaterhouseCoopers
Impozite indirecte
- Scutirile de TVA, un subiect sensibil. Serviciile educationale finantate din fonduri nerambursabile
Luisiana Dobrinescu – Avocat, Biris Goran SCPA - Rambursarea TVA catre persoane din alte state membre
Radu Rafiroiu – Tax adviser, Radu Rafiroiu Tax Office - Anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au inregistrat, in anul anterior, o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire pentru intreprinderi mici
Radu Buziernescu – conf.univ.dr., manager al S.C. Professional Consulting S.R.L., Craiova, membra a Camerei Consultantilor Fiscali din Romania
Dreptul afacerilor
- Implicatiile fiscale ale vanzarii de titluri de participare intr-o societate romana de catre o societate nerezidenta
Ioana Sandru – Partener, Zamfirescu Racoti Predoiu Tax - Consideratii privind un posibil impozit unic european – 4 pag.
Mihaela Tofan – lect.univ.dr., universitatea Al.I. Cuza, Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor - Evaziune fiscala sau nu, in functie de existenta scopului si/sau a intentiei
Horatiu Sasu – consultant in afaceri
Procedura fiscala
- Starea de inactivitate temporara a societatilor comerciale si regimul de declarare derogatoriu
Adriana Ion – Consilier superior, Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala
Dr. Emanuel Albu – Judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie Europene
Cosmin Flavius Costas – Avocat, membru al Baroului Arad, asist.univ.drd., Univ. „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept
Ghid fiscal
Legislatia fiscal-contabila publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 9 decembrie 2010 – 14 ianuarie 2011
Informatii utile
Dialoguri
Retrospectiva anului 2010
Young IFA Network
Reconsiderarea deducerilor personale – necesitate sau profit
Cosmin Serbanescu – conf.univ.dr., ASE Bucuresti, Catedra de Finante, membru al International Fiscal Association Romania
Impozite directe
Initiative OCDE recente in domeniul preturilor de transfer. Restructurari ale societatilor comerciale
Adrian Rus – Tax Senior Manager, Ernst & Young
Facilitatile fiscale acordate prin O.U.G. nr. 117/2010 pentru persoanele care platesc contributii la fondurile de pensii facultative
Maria Badoi – expert contabil, Specialist reglementari contabile, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
Modificari survenite in domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale incepand cu 1 ianuarie 2011
Cristian Meheleanu – Asistent Manager, Dep. Servicii de resurse umane, PricewaterhouseCoopers
Impozite indirecte
Scutirile de TVA, un subiect sensibil. Serviciile educationale finantate din fonduri nerambursabile
Luisiana Dobrinescu – Avocat, Biris Goran SCPA
Rambursarea TVA catre persoane din alte state membre
Radu Rafiroiu – Tax adviser, Radu Rafiroiu Tax Office
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au inregistrat, in anul anterior, o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire pentru intreprinderi mici
Radu Buziernescu – conf.univ.dr., manager al S.C. Professional Consulting S.R.L., Craiova, membra a Camerei Consultantilor Fiscali din Romania
Dreptul afacerilor
Implicatiile fiscale ale vanzarii de titluri de participare intr-o societate romana de catre o societate nerezidenta
Ioana Sandru – Partener, Zamfirescu Racoti Predoiu Tax
Consideratii privind un posibil impozit unic european – 4 pag.
Mihaela Tofan – lect.univ.dr., universitatea Al.I. Cuza, Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Evaziune fiscala sau nu, in functie de existenta scopului si/sau a intentiei
Horatiu Sasu – consultant in afaceri
Procedura fiscala
Starea de inactivitate temporara a societatilor comerciale si regimul de declarare derogatoriu
Adriana Ion – Consilier superior, Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Jurisprudenta fiscala
Jurisprudenta fiscala nationala
Dr. Emanuel Albu – Judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie Europene
Cosmin Flavius Costas – Avocat, membru al Baroului Arad, asist.univ.drd., Univ. „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept
Ghid fiscal