Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati au dispus, la data de 20.01.2011, trimiterea in judecata, prin rechizitoriu, a unui numar de 12 inculpati.
Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat următoarea situaţii de fapt:
În noaptea de 3/4 iunie 2010, inculpaţii Blaj Petre Daniel, Chiriac Nicu, Miron Vasile, Ilie Cornel Costel şi Codreanu Bucur, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de gardieni la Penitenciarul Galaţi au primit dispoziţie de la şeful de tură, inculpatul Ghibea Cătălin Mihael, să aplice mijloace de imobilizare la mâini şi la picioare şi să lege de pat un deţinut care manifesta un comportament agresiv (cu toate că exista aprobare din partea conducerii unităţii de a-i aplica victimei mijloace de imobilizare doar la nivelul mâinilor). Aceştia nu au respectat dispoziţiile primite şi nu s-au limitat doar la a-l imobiliza pe deţinut, ci l-au lovit cu pumnii şi picioarele şi cu bastonul în zona toracică, peste faţă şi peste picioare, provocându-i multiple leziuni traumatice. Toate aceste leziuni au avut ca finalitate decesul victimei S.C.. Fapta acestor gardieni a fost acoperită ulterior de ceilalţi inculpaţi care, fie au omis să menţioneze în procesul verbal de predare – primire a serviciului, faptul că a avut loc un eveniment deosebit în timpul executării serviciului de pază, respectiv că una dintre persoanele încarcerate a fost lovită pentru a fi imobilizată, fie nu au acordat îngrijirile medicale necesare victimei, consemnând date necorespunzătoare adevărului în registrul de consultaţii medicale.
Din cercetări a mai reieşit faptul că victima nu a fost consultată din punct de vedere medico – legal, fiind consemnate date nereale în fişa sa medicală, respectiv „agitaţie psiho-motorie moderată, pot fi aplicate mijloace de imobilizare în cazul agravării stării de agitaţie”.
Incidentul produs la Penitenciarul Galaţi nu a fost investigat corespunzător de cei ce aveau responsabilităţi pe această linie, consemnându-se în rapoartele întocmite o stare de fapt neconformă cu realitatea.
Raportul de constatare medico-legală întocmit în cauză a concluzionat că moartea victimei S.C. a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatic şi hemoragic consecutiv unui traumatism toraco-abdominal drept, cu ruptură renală dreapta şi fisură hepatică. Între leziunile traumatice (produse prin loviri cu/sau corpuri contondente, respectiv comprimarea bazei toracelui) şi deces există o legătură de cauzalitate directă.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Galaţi.
Sursa: Parchet ICCJ