Comisia tehnica tripartita, care discuta propunerile de modificare a legilor dialogului social si a parcurs jumatate din Legea contractelor colective de munca, va continua luni dezbaterile in prezenta ministrului Muncii, Ioan-Nelu Botis, a declarat sambata, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel Alfa”.
Acesta a aratat ca luni se va relua discutia, la ora 10, cu ministrul Muncii, pentru a clarifica forma definitiva a legii sindicale si patronale, inclusiv daca acestea vor ramane la pachet cu celelalte legi ale dialogului social sau nu. “Sindicatele si patronatele agreeaza ca legile acestea ar trebui sa alcatuiasca un singur pachet sub forma Legii partenerilor sociali, dar restul legilor trebuie sa ramana independente”, a subliniat Bogdan Hossu.
Concluzia la care s-a ajuns pana acum
S-a convenit ca la nivelul sectoarelor de activitate, contractul colectiv sa devina imperativ, obligatoriu pentru toti salariatii din sector, numai in cazul in care salariatii din unitatile unde sindicatele au membri reprezinta cel putin jumatate din numarul total al sectorului. In momentul in care nu exista acest lucru, contractul colectiv se asimileaza unui tip de contract colectiv de grup de unitati si va fi valabil numai in unitatile unde sindicatele au cel putin 10% membri de sindicat din total salariati.
Ce aspecte vor fi abordate la dezbaterile de luni
– partea patronala considera ca exista o disfunctionalitate datorita faptului ca reprezentativitatea este per total salariati, indiferent de apartenenta la intreprinderi mici sau la intreprinderi mari, indiferent daca angajatorul este statul sau este privat
– locul si rolul microintreprinderii, al angajatorilor din microintreprinderi
Cand vor reincepe discutiile pe Codul Muncii
Bogdan Hossu a mai spus ca, probabil, de marti, vor incepe discutiile pe Codul Muncii, iar in acest scop a propus sa suspendarea discutarii Legii conflictelor de munca.
“Exista o cerere, cel putin, daca nu chiar o presiune, dinspre partea guvernamentala care doreste neaparat ca, pana vineri, inclusiv, sa se finalizeze Codul muncii si, pentru ca sunt multe articole, trebuie sa avem timpul necesar”, a adaugat presedintele Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel Alfa”.
Sursa: Infolegal