In incercarea de a limita drepturile salariale castigate de bugetari in instanta in ultimii doi-trei ani, executivul i-a retras Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) prerogativa de a se pronunta pe astfel de cazuri.
„Razboiul” dintre bugetari si institutiile statului pe marginea sporurilor si a salariilor reduse sau eliminate, inceput in 2007, se joaca acum pe terenul executivului, care a amanat in ultimii ani, succesiv, plata drepturilor castigate de acestia in instanta, a caror valoare se ridica la aproape doua miliarde de euro, potrivit ultimelor estimari ale Ministerului de Finante.
Mai mult, pentru a se asigura ca angajatii statului vor avea mai putine sanse de castig, executivul a decis, in 2008, sa limiteze prerogativele CNCD-ului in materie, in ciuda faptului ca institutia reprezinta organismul national pentru egalitate din Romania, asa cum exista in toate statele europene, dar si partenerul la nivel national al celei mai ample campanii a Comisiei Europene, „Pentru Diversitate. Impotriva Discriminarii”.
Lupta dura pe salarii din 2007
Totul a inceput in 2007, cand CNCD a inregistrat o crestere a numarului de petitii pe aceasta tema venite de la bugetarii nemultumiti. „Au aparut foarte multe cauze legate de salarii, in special fiind vorba despre sporuri care nu s-au mai platit, cu o noua crestere si in 2008. Insa, printr-o decizie din 2008 a executivului, noi nu ne mai putem pronunta asupra actelor normative ce reglementeaza drepturi salariale”, a declarat Istvan Haller, membru in Consiuliul Director al CNCD.
Sursa: www.evz.ro