In cazul in care Parlamentul va aduce modificari ordonantei privind contractele de credit, milioane de romani vor fi nevoiti sa semneze alte acte aditionale la cele abia parafate.
Romanii cu credite ar putea fi pusi din nou pe drumuri pentru a semna la sediul bancilor acte aditionale la actele aditionale abia semnate, in cazul in care parlamentarii vor aduce modificari la ordonanta 50/2010 privind contractele de credit. Pe de alta parte, bancile ar fi puse la cheltuiala pentru a modifica softurile pe care abia le-au introdus. “Depinde de modificare.
E cert ca, daca se vor scoate din ordonanta creditele ipotecare, chiar bancile vor avea probleme foarte mari, pentru ca softurile vor trebui refacute. Oricum, oamenii vor fi pusi din nou pe drumuri, se va crea din nou panica si tensiune”, a declarat pentru gandul avocatul Gheorghe Piperea, la intrebarea daca o eventuala modificare in Parlament a Ordonantei 50 ar putea implica semnarea altor acte aditionale la actele aditionale semnate. Piperea a semnat contracte de asistenta juridica cu sute de clienti ai Volksbank si ai BCR. In total ar putea fi nevoie de modificarea din nou a celor 7,7 milioane de contracte pe care romanii le au cu bancile, societatile de leasing si institutii financiare nebancare. Pana la inceputul saptamanii trecute, bancile au fost obligate sa modifice contractele de creditare ale clientilor, in conformitate cu noua legislatie in vigoare.
Amenzi de 850.000 de euro
Aproximativ 1.900 de romani au reclamat pana marti bancile la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, nemultumiti de conditiile din contractele de creditare, potrivit unor statistici obtinute de gandul. Pana in prezent, ANPC a aplicat bancilor 414 amenzi in valoare de peste 850.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor ordonantei. Legislatia prevede ca ANPC poate dispune chiar si suspendarea pentru o perioada a activitatii de creditare a bancilor care nu respecta conditiile legii.
Sursa: www.gandul.info