Noul plan vizeaza reducerea diferentelor de salarizare si o mai buna reprezentare a femeilor in consiliile de administratie ale intreprinderilor, combaterea violentei domestice fiind, de asemenea, o prioritate.
Desi in ultimii ani s-au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste egalitatea de gen, in Europa femeile castiga, in medie, cu 18% mai putin decat barbatii. De asemenea, sunt slab reprezentate in functii de decizie, dar sunt mult mai expuse riscului de a deveni victime ale violentei domestice.
Pe langa faptul ca reprezinta un drept fundamental, egalitatea de gen are o importanta cruciala pentru dezvoltarea UE si cresterea competitivitatii sale. Integrarea unui numar cat mai mare de femei pe piata muncii ar putea contribui la indeplinirea obiectivului UE care vizeaza ocuparea fortei de munca in proportie de 75% pana in anul 2020.
„Pentru a pune din nou in miscare motorul cresterii economice, Europa trebuie sa valorifice calitatile femeilor, inclusiv prin promovarea lor in functii de decizie”, a declarat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding.
Noua strategie privind egalitatea de gen propune stabilirea de cote pentru reprezentarea femeilor in consiliile de administratie, dar si alte masuri menite sa faciliteze accesul acestora la functii de conducere. De asemenea, planul prevede cresterea numarului de femei implicate in sectorul afacerilor si in activitati independente, precum si lansarea unui eveniment de constientizare, „Ziua europeana a remunerarii egale”. In fiecare an, UE ii va invita pe angajatori, pe reprezentantii sindicatelor si alte parti interesate la un dialog pe tema egalitatii de gen, pentru a evalua progresele inregistrate.
UE intentioneaza, in acelasi timp, sa ia masuri pentru combaterea violentei domestice, mizand, in acest sens, pe sprijinul public.
Strategia vizeaza si domeniile in care barbatii sunt dezavantajati, propunand, de exemplu, masuri menite sa faciliteze accesul tatilor la concediul pentru cresterea copilului sau sa reduca rata abandonului scolar in randul baietilor.
Sursa: www.ec.europa.eu