Desi autoritatile sustin ca nu exista un document care sa contina modificarile care se vor aduce la Codul Muncii, in ministerul de resort se lucreaza la asta. Unele schimbari sunt legate de marirea amenzilor pentru munca la negru, pentru neplata salariilor sau pentru nerespectarea zilelor de repaus, altele tin de acordarea concediilor de odihna sau de facilitati privind incheierea de contracte cu durata determinata.
Propunerile venite din partea inspectorilor de munca se refera la o mai buna protectie a angajatilor, prin majorarea amenzilor in cazul incalcarii legii, conform incont.ro. Amenzile ar putea fi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, in cazul neplatii salariilor si sanctiuni intre 3.000 si 5.000 de lei, pentru neplata concediilor.
Decizia Guvernului de a-i scuti de la plata contributiilor sociale pe angajatorii care suspenda activitatea si-si trimit salariatii in somaj tehnic, din cauza crizei, a facut ca numarul acestora sa se inmulteasca in ultima perioada. De exemplu, multi angajatori intocmesc documentele pentru somaj tehnic, perioada pentru care platesc 75% din salariu, dar isi cheama salariatii la serviciu, iar acestia muncesc program normal.
Desi actualul Cod al Muncii prevede un spor pentru munca in timpul legal de repaus, dar nu este stabilit si cuantumul, s-a ajuns la situatia in care angajatorii acorda sporuri nesemnificative, de 0,5% sau 1% din salariul de baza. Propunerea presupune stipularea expresa a unui spor de 50% din salariul de baza in cazul in care angajatorul isi cheama salariatii la serviciu sambata si duminica.
Inspectorii de munca propun ca repausul saptamanal sa fie de 48 de ore, dar nu neaparat doua zile consecutive.
Sursa: www.realitatea.net