Recesiunea a determinat cresterea numarului de infractiuni corporate, pierderile medii survenite in urma fraudelor ajungand pana la 5% din totalul cifrei de afaceri, potrivit casei de avocatura Musat&Asociatii, care citeaza un studiu realizat de Association of Certified Fraud Examiners.
Potrivit casei de avocatura, pentru combaterea acestui fenomen este necesara implementarea unor sisteme IT de monitorizare, fie a traficului pe e-mail, a telefoanelor fixe sau a tranzactiilor efectuate, care sa respecte cadrul legislativ aplicabil.
“Asistenta legala este esentiala atat pentru a preveni frauda, cat si pentru a o depista. Companiile trebuie sa coreleze mijloacele tehnice de supraveghere cu regulamentul intern al organizatiei, respectand intru totul prevederile cadrului legislativ aplicabil si sa informeze angajatii despre masurile implementate, pentru a se asigura ca pot folosi din punct de vedere legal dovezile obtinute in timpul investigatiilor interne”, a declarat intr-un comunicat Catalin Baiculescu, co-managing partner Musat & Asociatii.
Potrivit lui Robert Melli, director al departamntului de Risk Management Services la firma de consultanta AAM Consulting, sistemele de monitorizare indeplinesc, intr-adevar, un rol preventiv in ceea ce priveste scurgerile de informatii de business, dar “veriga slaba” este intodeauna factorul uman.
Sursa: www.mediafax.ro