Ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea, a emis ieri un punct de vedere diametral opus celui sustinut in urma cu cateva luni de premierul Emil Boc: prin recalcularea pensiilor speciale putine dintre fostele cadre militare vor pierde din bani, cele mai multe vor castiga.
Motivul? Noile norme de recalculare vor include in stabilirea pensiilor nu doar retributia lunara, ci si o serie de sporuri care nu erau luate pana acum in considerare.
Daca acest lucru este valabil pentru militari, atunci este valabil pentru toate cele 159.000 de pensii speciale, platite exclusiv de la bugetul de stat, pentru ca instructiunile de aplicare a Hotararii de Guvern 735/2010 privind recalcularea pensiilor se refera la pensiile militare de stat, pensiile de stat ale politistilor si pensiile functionarilor publici cu statut special. Recalcularea, asa cum a fost gandita initial, ar fi urmat sa se faca ca si cand cei in cauza ar fi contribuit din salariu sau solda la fondul de pensii.
Acum, potrivit acelorasi instructiuni, in recalcularea pensiilor intra, pe langa retributia tarifara lunara, solda etc., si sporurile, primele sau sumele platite pentru compensarea concediului de odihna. Aceasta categorie de “pensii speciale” nu a contribuit niciodata la sistemul de pensii, drept urmare nu este platita de la bugetul asigurarilor, ci din bugetul de stat. “Astazi sunt in masura sa ii informez pe militari si pe cei care au iesit la pensie din armata ca prin recalculare cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scadea. Dimpotriva, unele dintre ele vor creste”, a spus ieri Oprea.
Daca metodologia de calcul nu ar fi fost modificata (a fost modificata la 27 august, astfel incat ia in calcul si altceva decat retributia lunara – n.n.), atunci, intr-adevar, pensiile militare ar fi scazut cu procente cuprinse intre 19% si 69%, a aratat Oprea.
Exista doua tipuri de pensii speciale care au fost sau vor fi recalculate. O categorie este reprezentata de parlamentari, aviatori si magistrati, in numar de aproape 8.000. Cea de-a doua categorie este reprezentata de pensionari militari, politisti si fostii angajati ai serviciilor secrete, in numar de 159.000.
Sursa: www.zf.ro