Daca va fi aplicata, noua Lege a salarizarii unitare va lua bani din salariul cel mai mic, dar va pune la cel mai mare. Astfel, salariul minim va fi redus la 640 de lei, insa salariul maxim va fi majorat de la un coeficient de 12 la unul de 15. Cea mai mare nemultumire a sindicalistilor este ca aplicarea anuala a transelor de corectie, cu pana la 20%, se va face salariului actual, adica celui deja diminuat cu 25%.
Conform proiectului noii Legi unitare a salarizarii, salariul minim, in functie de care va fi calculat coeficientul de salarizare, va fi micsorat de la 705 la 640. Sindicalistii au cerut insa Ministerului Muncii sa faca noi simulari cu valori ale venitului minim la 675 de lei, respectiv 705 lei.
Noua Lege a salarizarii unitare modifica si raportul dintre salariul minim si cel maxim. Astfel, de la 1/12 va ajunge la 1/15. De cel mai mare salariu, echivalentul unui coeficient de 15, va beneficia seful statului.
Sindicalistii sustin ca sunt nemultumiti si de modul in care vor fi majorate salariile bugetarilor. Astfel, cele cuprinse intre 600 si 800 de lei vor creste din 2011 doar cu pana la 20% in timp ce salariile mai mari, de pana la 2.000 de lei vor fi majorate cu 1%. Aceste majorari vor fi aplicate insa salariilor deja reduse cu 25%, si nu celor dinaintea aplicarii acestor reduceri. Practic, chiar si cu aceste majorari, bugetarii vor avea in continuare salariile mai mici decat cele din 2009.
Sursa: www.realitatea.net