Prin conturile Bisericii Ortodoxe Romane circula anual zeci de milioane de lei, insa mai nimic nu ajunge si la bugetul de stat. O buna parte din acesti bani reprezinta donatii ale credinciosilor, dar  si venituri realizate de parohii din ”afacerile” in care sunt implicate:  fabrici de cherestea, cabinete stomatologice sau pensiuni.  Cum biserica este scutita insa de impozit, toti banii raman in conturile mitropoliilor.
Criza economica a saracit buzunarele tuturor romanilor. Salariile s-au redus cu 25%, TVA-ul a  fost majorat cu 5% si in plus numarul impozitelor a crescut. In timp ce noul Cod Fiscal pune bir pe tot mai multe activitati, Biserica Ortodoxa Romana detine o pozitie privilegiata, fiind scutita de impozite. Si asta nu pentru ca nu ar avea activitati ce merita impozitate. ”Slava Domnului”, prin conturile Mitropoliilor trec anual zeci de milioane de lei. Banii provin de la enoriasii platitori de taxe si impozite, dar si din activitatile economice gestionate de fetele bisericesti din intrega tara. In ”gradina Domnului” se desfasoara o varietate de activitati economice, de la fabrici de lumanari la cabinete medicale, fabrici de cherestea sau hoteluri.
Biserica Ortodoxa Romana nu neaga veniturile realizate insa mentioneaza ca acestea sunt reinvestite in acte caritabile sau in modernizarea si dezvoltarea institutiei.
Sursa: www.realitatea.net