In urma reuniunii comitetului pentru absorbtia fondurilor europene de la Ministerul Economiei, Primul-ministru s-a declarat nemultumit de gradul de absorbtie a fondurilor europene, desi situatia Romaniei e mai buna ca a altor state.
Emil Boc: Am facut o analiza a graficului absorbtiei fondurilor europene pe axa competitivitate de la Ministerul Economiei. Din nefericire, asa cum am constatat si la intalnirea anterioara cu toti responsabilii pe fonduri europene, suntem nemultumiti de graficul de absorbtie efectiv de bani europeni in Romania, inclusiv la aceasta axa. Chiar daca stam mai bine decat la altele din sistem, asta nu inseamna ca per ansamblu stam bine. Cu alte cuvinte, sunt prea putini bani europeni efectiv atrasi, in raport cu ceea ce puteam sa facem. Am decis cateva lucruri:
– pana in 15 august toate cererile de rambursare a banilor sa fie finalizate. Cu alte cuvinte, toate firmele care au proiecte europene la acest minister vor primi banii, pe baza cererilor de rambursare inaintate.
– cererile de rambursare sa se incadreze intr-o perioada de maxim 60 de zile, in loc de 120 de zile, cat era in momentul de fata, cu mentiunea ca speram ca si firmele sa depuna documentatiile la timp si in conditiile legale amintite.
– dorim sa avem o mai intensa comunicare cu firmele, pentru a le face cunoscute doua instrumente extrem de eficiente pentru o mai buna absorbtie a banilor europeni, pentru ca aici beneficiarii sunt firme private in esenta – si ministerul, dar si firme private. Iar, aici este urmatoarea problema: nu au co-finantare pentru partea lor la proiectele europene pe care le-au castigat.
Noi avem doua solutii in vigoare si pe care firmele trebuie sa le utilizeze cu maxima eficienta: (1) hotararea de guvern prin care permitem firmelor sa gajeze cu bunul din proiectul european imprumutul pe care il iau de la banca. (2) instrumentul garantiilor de stat, pe care il au la dispozitie prin intermediul Fondului de Garantare, pentru a primi de la banca partea lor de co-finantare.
Cu aceste doua instrumente speram sa putem stimula firmele sa aduca mai multi bani europeni in tara.
– firmele care au restante in graficul de implementare a proiectului, de sase, noua luni de zile, dupa ce, initial, au semnat acest grafic, sa le reziliem contractele. Nu putem sa ne permitem sa pierdem banii europeni, pentru ca unele firme, datorita mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesate de absorbtia banilor europeni.

Sursa: www.gov.ro