Un client poate invoca actualele conditii de piata pentru a-si renegocia dobanda. De pilda, daca in acest moment banca repsectiva ofera credite cu dobanzi formate din EURIBOR plus 5%, iar dobanda clientului cu pricina este, sa spunem, de 10%, acesta poate cere modificarea contractului.
Totusi, “nu exista o obligatie legala pentru banca sa acorde toate creditele la aceleasi dobanzi. Ei fac o oferta, tu o accepti sau nu. Dar ca tehnica de negociere poti spune: ‘De ce altui client, intr-o situatie similara cu a mea, ii dati o dobanda mult mai mica. Vreau si eu aceeasi conditie. Daca nu imi dati asa, pot sa ma mut la alta banca, iata ce oferta am de la ei’. Ajuta la negociere, dar nu este o obligatie legala”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, la videochat-ul incont.ro.
Bancile incearca sa-si pastreze business-ul punand tot felul de obstacole administrative care sa blocheze plecarea clientilor. O astfel de reglementare, ca cea initiata de Consiliul Concurentei, ar forta bancile sa concureze pe pret, adica pe dobanda.
“Vrem sa urmarim ce se intampla cu dobanzile si mai ales daca reusim o apropiere a dobanzilor la creditele vechi fata de dobanzile la creditele noi”, arata Chiritoiu.
Sursa: www.incont.ro