De fapt ce s-a intamplat si cum s-a ajuns ca pentru prima data in istoria sa, acest institut sa nu mai furnizeze vaccin? Fostul si actualul ministru al sanatatii, consiliul de administratie al Institutului Cantacuzino, fostul si actualul director general al Institutiei, conducerea Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) au fost implicati in ultimul an in activitatea Institutului Cantacuzino, entitate care de anul trecut nu mai produce vaccin impotriva tuberculozei (BCG), folosit pentru copiii nou-nascuti de pana la zece luni.
Medicii sunt de parere ca situatia este o problema de securitate nationala si spun ca este trist ca Romania a pierdut avantajul tocmai intr-un domeniu in care excela cu ani in urma.
“Este o situatie foarte grava si o situatie care ar trebui sa ne ingrijoreze. Romania este una dintre primele tari care au avut pionierat in vaccinuri si cu o asemenea istorie trebuie luate masuri pentru ca Institutul sa produca. Este vorba de dezinteresul autoritatilor, care desi stiau ca e obligatoriu GMP-ul, nu au acordat fonduri. Mi se pare ca este o crima faptul ca o tara care produce vaccinuri sa piarda acest avantaj strategic. Daca se intampla ceva si nu se gaseste vaccin pe piata internationala, ce facem?”, spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiul Medicilor din Romania.
Iulian Fota, consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala in Administratia Prezidentiala, spune ca Romania are nevoie de un astfel de Institut care sa fie al statului si sa produca rapid si la preturi rezonabile, dar ca pana acum nu a fost cazul ca in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) sa se discute situatia Institutului. Fota a spus ca a existat o intrunire anul trecut pe fondul gripei porcine si a amenintarii de pandemie.
Sursa: www.zf.ro