Sanctiunile contraventionale aplicate soferilor auto ar putea fi inregistrate intr-un cazier auto, administrat de Inspectoratul General al Politiei, potrivit unei propuneri legislative inregistrate la Senat.
De asemenea, aceeasi initiativa legislativa prevede ca sanctionarea soferilor sa se faca progresiv, in functie de repetabilitatea contraventiilor savarsite, intr-o perioada de cel mult 6 luni, de la data primei incalcari a Codului Rutier.
Proiectul de lege pentru modificarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede infiintarea unei baze de date in format electronic prin intermediul careia vor fi consemnate in cazierul auto sanctiunile contraventionale aplicate soferilor. Baza de date ar urma sa fie infiintata de Ministerul Administratiei si internelor, urmand a fi administrata de Inspectoratul General al Politiei Romane.
Astfel, in functie de repetabilitatea contraventiilor savarsite intr-un interval de cel mult 6 luni de la data primei incalcari a Codului Rutier, aplicarea sanctiunilor contraventionale ar urma sa fie efectuata dupa urmatorul grafic:
a) la prima contraventie se va aplica regimul sanctionator prevazut la art. 98 al O.U.G. nr. 105/2002. Articolul prevede ca stabilirea amenzilor contraventionale sa se faca in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Astfel, un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.
b) de la fiecare a doua contraventie in sus, savarsita  intr-un interval de maxim 6 luni de la prima incalcare a Codului Rutier, amenda aplicata se va dubla.
c) de la fiecare a doua contraventie in sus, savarsita  intr-un interval de maxim 3 luni de la data primei incalcari a Codului Rutier, cuantumul amenzii aplicate se va tripla.
d) de la fiecare a doua contraventie in sus, savarsita  intr-un interval de 7 zile, de la data primei incalcari a Codului Rutier, cuantumul amenzii aplicate va fi de 4 ori mai mare.
e) de la fiecare a doua contraventie in sus, savarsita  intr-un interval de maxim 24 de ore, de la data primei incalcari a Codului Rutier, cuantumul amenzii aplicate va fi de 5 ori mai mare.

Sursa: www.avocatnet.ro