Stiai, de pilda, ca atunci cand iti iei un codebitor la contractarea unui credit imobiliar acesta va deveni si el proprietar al casei nou cumparate? Sau ca banca are dreptul sa modifice unilateral dobanda, fara ca macar sa te intrebe? Toate aceste clauze sunt incluse in politica bancii, implicit in contract, asa ca vai de cel care semneaza “ca primarul”.
Atunci cand luam un credit, ne intereseaza sa primim cat mai multi bani si ne uitam in primul rand la dobanda, apoi la graficul de rambursare.
Scapam insa din vedere aspecte esentiale, care s-ar putea sa ne faca mai tarziu viata amara. De pilda, vrem sa obtinem de la banca o suma cat mai mare. Asa ca apelam la un codebitor. Pana aici nimic in neregula. Partea proasta, insa, este ca in cazul unui credit imobiliar, unele banci te obliga sa-l faci coproprietar pe codebitor.
Anul trecut, peste 3.000 de romani au reclamat bancile la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in special din pricina clauzelor abuzive existente in contractele de credit.
In goana dupa imprumuturi mari, cu dobanzi care la prima vedere par foarte convenabile, romanii “uita” un lucru esential: sa citeasca atent contractul. Dupa principiul “paza buna trece primejdia rea”, tot astfel analiza actelor pe care le semnam la banca este cruciala pentru linistea noastra viitoare.
Multi romani s-au trezit ca nu si-au mai putut plati ratele, din cauza dobanzilor care au crescut pe fondul fluctuatiilor de pe piata financiara. De exemplu, cine a luat un credit cu dobanda fixa timp de un an a vazut neputincios cum din al doilea an rata a crescut si cu 40%.
Sursa: www.mediafax.ro