H.G. nr. 29/2010 nu mai permite finanţarea caselor fără reabilitare termică, adică majoritatea locuinţelor din România. Printre altele, antecontractele de vânzare-cumpărare semnate după 15 februarie intră sub incidenţa modificărilor aduse de Guvern la Legea nr. 717/2009 privind normele de derulare Prima Casă 2.
Potrivit noii legi, din momentul introducerii certificatului energetic, locuinţele achiziţionate prin program trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică. „Majoritatea blocurilor vechi din România se clasifică în acest moment între C şi D şi sunt aduse prin reabilitare termică în zona B sau A”, a spus recent Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).
În plus faţă de reglementările iniţiale, creditul pentru cumpărarea unei locuinţe în programul Prima Casă 2 va fi garantat diferenţiat în funcţie de vechimea imobilului achiziţionat.
1. Garanţia de 60.000 de euro se va menţine pentru imobilele vechi sau începute deja.
2. Pentru locuinţele ale căror lucrări de construcţie nu au fost începute, statul va garanta 70.000 de euro.
3. Cumpărătorii organizaţi în asociaţii de minimum şapte persoane vor avea o garanţie de câte 75.000 de euro pentru construcţia de locuinţe.
Modificările au fost decise săptămâna trecută într-o şedinţă a Guvernului şi au fost publicate în Monitorul Oficial luni, 22 februarie. Plafonul de garanţii a fost stabilit la 700 milioane de euro. FNGCIMM va putea analiza cel puţin trimestrial modul de utilizare al plafonului de către instituţiile finanţatoare, precum şi operarea de relocări a plafoanelor.
Sursa: http://www.money.ro